Laitilan Kölssi |
- Tyyli: Kölsch
- Alk.%: 4,7
- Panimo: Laitilan Wirvoitusjuomatehdas, Laitila, Suomi
Kevään ensimmäinen hellerintama
ajoi blogistin maaseudun rauhaan, pois paahtavassa kartanopuutarhassa
odottaneiden piha-askareiden ääreltä. Mukaan mäntykankaan sävyttämiin
mökkimaisemiin lähti myös Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan ”kevätuutuus”,
näytekappaleena saatu Laitilan Kölssi.
Tämänkaltaisia
testiolosuhteita olin tuotteelle oikeastaan odotellutkin, eikä visio puitteiden
ja oluen yhteensopivuudesta metsään mennyt. Tai meni, muttei huonolla tapaa.
Tölkkipakattu Kölssi on nimittäin hemmetin hyvä mökkiolut ja mikäli kauppahintakin
alle kolmen euron painuu, tulee se korvaamaan saman panimon Kukko Hellesin
jääkaapin vakiokäyttöoluena. Sama tarina on muuten Atlanta American Pilsin
kohdalla eli luotto munapitäjän antimiin on tänä kesänä kova. Kolmantena
käyttöoluena näkyy kulkevan Heineken 0,0, jota on kulunut etenkin lenkkien
jälkeen ja grillipuuhien lomassa.
Kaksoistornikaupungin
lokaatiosuojattua Kölschiähän on Laitilassa valmistettu aiemminkin. Kievari-sarjaa edustanut Kölssi ei kummempia värinöitä viisi vuotta sitten aiheuttanut,
joskin tuohon aikaan makunystyröiden arvostus vaaleita perusmakuja kohtaan oli
muutoinkin ns. trendin mukaista eli ei-niin-suopeaa. Sittemmin yhteinen sävel
pilsien, hellesien ja muiden (etenkin) germaanijuomien kanssa on taas löytynyt
ja valinnoissa ehkä jopa hieman korostunutkin.
Laitilan Kölssi |
En ole varma, onko nyt
tölkkiin saatu tuote täysin samaa tavaraa kuin tuo kievarilainen, mutta ainakin
Olutpostin jutun perusteella Kievari
Kölssi toimi reseptiikaltaan pohjana nykyiselle Kölssille. Olut rakentuu
Pilsner- ja vehnämaltaiden varaan Magnumin ja Perlen toimiessa humalan
roolissa. Tyyliltään Kölsch on pintahiivaolut, joka usein (kuulemma) kuitenkin
mielletään lagereihin kuuluvaksi. Se on kuitenkin hedelmäisempi kuin
pohjahiivaverrokit, joskaan ei nykykäsitystä ”hedelmäisyydestä” runsautensa
puolesta ehkä täytäkään. Klassinen ”German Pale Ale” joka tapauksessa.
Kölschiä ei Suomessa
tosiaan Kölschinä saa valmistaa, mikä huomattiin kevään
pienpanimokattauksessakin: Vakka-Suomen listaama Prykmestar Kölsch katosi
hyllyistä ensimmäisen päivän jälkeen ja palasi myöhemmin Prykmestar German
Alena. Aiemman arvion puolelta löytyy hieman vuosilukutietoa nimisuojasta ja
oluen yleishistoriaakin.
Arvioita olut on
tosiaan panimolta saatu. Se on nautittu mökkiterassilla kuikkapariskunnan pitkin
järvenselkää kaikuvien kutsuhuutojen, palokärjen sähkötolpparummutuksen ja
metsissä heleästi soivan käen kukunnan säestyksellä. Suosittelen.
Laitilan Kölssi on suomalainen vastine saksalaiselle Kölnin kaupunkialueella valmistetulle Kölsch-oluelle. Kölssi on Kölsch-tyyppinen täysmallasolut, jossa on aistittavissa pintahiivakäymisen tuottamaa hedelmäisyyttä, selkeän ja puhtaan mallaspohjan raikkautta sekä keskiasteisesti humaloidun oluen aromia ja katkeruutta. Kölssi sopii hyvin kala- ja liharuokien, grilliruokien ja riistaruokien kanssa nautittavaksi sekä saunaolueksi ja seurustelujuomaksi. Oluen valmistukseen on käytetty kotimaisia Pilsner- ja vehnämaltaita sekä saksalaisia Magnum- ja Perle-humalalajikkeita.
Laitilan Kölssi |
Viljavankeltainen, haalean utuinen ja kauniisti vaahtoava
olut. Tuoksu on kaunis. Se on miedohko, puhdaslinjainen ja toimiva. Aluksi nenä
poimii kevyen, hedelmäisen tuulahduksen, jonka alta paljastuu yrttireunuksinen,
ruohoisen raikas ja vaalean maltainen, hieman hunajainen kokonaisuus.
Tasapainoa piisaa ja sävyt löytävät hienosti parinsa.
Maussa hunajaisuus on tuoksua kevyempää, yrttisen ruohoinen
tuoreus taas napakampaa. Vaalea mallas saa hyvin roolia, raikkaus on hyvällä
tasolla ja puhdaslinjainen yleiskuva uppoaa maaliinsa. Simppeli,
yksinkertainen, mutta juuri siksi niin hyvä.
Taitaa viedä paikan saman panimon Hellesiltä
vakiokaappioluena - ainakin jos hinta saadaan alle kolmen euron.
Pisteet: 34/50
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti