perjantai 21. heinäkuuta 2023

Twin Elephant Brew Jersey

 
Twin Elephant Brew Jersey

Twin Elephant on jälleen yksi uusi tuttavuus Atlantin takaa. Panimo operoi New Jerseyn Chathamissa, noin kolmisenkymmentä kilometriä Manhattanin kärjestä länteen päin. Ensikohtaaminen ei tapahdu kovinkaan hilpeissä tunnelmissa, joskaan syynä ei ole itse olut, vaan voima jonka käyttöön se on jouduttu valjastamaan:

New Jerseyssä astui jo männävuonna voimaan uusia, mm. panimoiden taproom-toimintaa rajoittavia säädöksiä, josta pientoimijat eivät ole kovinkaan riemuissaan. Ainakin hanahuoneiden viihdetarjontaa ja olutmyyntiä laajempien palveluiden tarjoamista on rajoitettu. Kuulostaa erikoiselta, sillä meilläpäinhän baarien aukioloaikoja sai nimenomaan venytettyä vain ”laadukasta ohjelmaa” tarjoamalla… Panimoalaa kismittää itse sääntelyn lisäksi se, että asetukset astuivat voimaan ylhäältä saneltuna, ilman alan kuulemisia.

As of July 1st, 2022, the NJ Division of Alcohol Beverage Control (NJABC) adopted a set of eighteen license conditions attached to the license to operate every limited brewery licensee in New Jersey. These license conditions, rooted in a May 2019 revised NJABC Special Ruling, set out various limitations and outright prohibitions on brewery tasting room and offsite rights and activities. These license conditions mandate such things as: various on-premise event limitations, advertising restrictions, food and non-alcoholic beverage prohibitions (including food trucks, coffee, and canned soda), live TV programming and amplified music restrictions, bans on charitable and membership discount programs, private party, and offsite event caps, etc.

Mukana Brew Jersey -liikkeessä on useampia kymmeniä panimoita, joista kukin on julkaissut oman tukioluensa tietoisuutta levittämään ja myös varojen keruun veturiksi. Oluiden pohjana toimii jenkki IPAn resepti, jota kukin taho saa kuitenkin vapaasti venytellä oman näkemyksensä mukaan. Oluilla ja lahjoituksilla hankittuja varoja ohjataan mm. säädösten purkamista ajavaan toimintaan. Lisätietoa Brew Jersey -liikkeestä ja mukana olevista toimijoista löytyy täältä:

Brew Jersey

Twin Elephantin Brew Jersey rakentuu Pilsner-, Pale-, White- ja Wheat-maltaiden sekä kaurahiutaleiden varaan. Varsin samean suloisessa oluessa voimansa pääsee näyttämään Citran, Nelson Sauvinin, Motuekan ja Azaccan lisäksi seksikkäältä kalskahtava Mackinac-humalalajike. Mackinaccia en ainakaan muista aiemmin vastaan tulleen. Nimensä humala lainannee Huron-järvessä sijaitsevalta Mackinackin-saarelta. Liekö paikka myös nakkiveneen syntysija…

Twin Elephant Brew Jersey

Hyvin samea ja sumuinen, hedelmäisen keltainen olut valkealla vaahdolla. Tuoksu on runsaan trooppinen. Sitrussävyjä löytyy useita, mm. curaçaoa, limenkuorta ja perussitrustakin. Yllä soljuu kuitenkin hyvin runsas papaijan, paraguayon, aprikoosin, mangon ja jopa vesimelonin kerrostuma.  

Maku on hyvä. Hyvinkin hyvä ja ikeniin katoava. Monipuolista kivellisten hedelmien tenhoa. Löytyy paraguayoa, aprikoosia, mangoa ja persikkaakin, mutta matkassa on myös passionia, vesimelonia ja ananasta. Sitruspuoli tarjoilee sitruunan ohella mandariinin ja limen kuorta, curaçaoakin. Samea, runsas, kuiva ja runsauteen nähden erittäin hyvin vedettävä jenkkimehu. On vaan hyvää taas.

Pisteet: 41/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti