tiistai 11. marraskuuta 2014

De Dolle Extra Export Stout

Foreign stouttia Belgiasta, tällä kertaa itselleni toistaiseksi maistamattomalta De Dolle-panimolta. Melko jyhkeä (9,0%) olut henkii speksien mukaan syvää tummuuttaa 190 EBC:n voimin ja makumaailmaan oman vaikutuksensa tuovat mm. suklaa- ja karamellimaltaat. Humalana toimii Nugget-lajike josta irtoaa ihan kohtalainen 50 EBUn katkerokattauskin. Belgian luoteiskulmassa, Diksmuiden Esenissä sijaitseva De Dolle Brouwers, ”hullut panijat” (eng. the mad brewers) on saanut alkunsa vuonna 1980. Panimon nykysijoilla on kuitenkin aina vuoteen 1835 ulottuva oluenvalmistushistoria, jota ”hullut” lähtivät vaalimaan Costenoblen suvun luovuttua panimon pidosta kolmen sukupolven jälkeen.

De Dolle Extra Export Stout
Musta, kuohkeasti vaahtoava olut syysillan pimeydessä. Tuoksultaan hivenen marjaisa, kahvisen hapan ja kevyen siirappinen. Ei järin houkutteleva, mutta pääosin melko neutraali.

Makumaailma onkin jo toista luokkaa ja kahvinen paahteisuus on suuremman volyymin lisäksi saanut tuekseen kaakaoista suklaatakin. Taustalla salmiakkia, ehkä aavistus lakritsaakin, lopusta löytyy myös terävän pinttynyttä siirappisuutta… Hentoa happamuutta, vienoa marjaisuutta, kevyttä yrttiä. Kovin syväksi tunnelma ei äidy vaikka voimaa makumaailmassa riittääkin. Yleisilmeeltään hieman kuiva, vahvuus on hyvin piilossa ja juotavuus on melko hyvällä tasolla.

Tuomio: Hieman sekainen kokonaisuus suklaakahvista paahteisuutta ja marjaisaa tuntua. Ei omaan suuhun lajin hekumallisinta antia, joskin suht varmaa tekemistä esitteleekin.

Pisteet: 34/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti