Tämän kuvan pohjilta olin rakennellut kovat odotukset (kuva: Ukonmalja / Tommi Särkkä) |
Tällä kertaa tarkastelussa on Ukonmaljan tuotantoa, jonka
markkinointi ei ainakaan oppikirjamaisen positiivista ollut. Otan nyt suoran
lainauksen itse maestron lähettämästä sähköpostista oluen tiimoilta:
Vaikkei tämä tuohon neljän maailmanajan saagaan kuulukaan, symbolisella tasolla tämä on tietyllä tavalla Pateria Witin vastapari. Siinä missä Pateria edusti olymposlaista, ylöspäinsuuntaavaa, maskuliinista, aktiivista, hengellistä voimaa, edustaa Ktooninen Magma ktoonista (maanalaista), alaspäinsuuntaavaa, feminiinistä, passiivista, materiallista voimaa -- essence vs. substance, viitaten osittain vaikka Aristoteleen (en tiedä/muista äkkiseltään mitä nuo suomeksi olisivat). Idean olueen tuli vähän arkisemmin: joulunaikoihin tuli joku luontodokumentti, missä kuvattiin tulivuorenpurkausta. Siitä se ajatus sitten lähti. Olut meni ihan päin helvettiä. Omasta mielestäni se ainakin on totaalisen karmeaa. Varmaan pahin katastrofi ikinä.
Suoraa tekstiä ja hieman hymyssä suin lueskelin pullon
mukana tullutta lappua, joka ytimekkäästi ohjeisti maistamaan tilkan ja
viemäröimään loput. Meillä oli joskus aiemmin jo puhettakin mangomaisen chili
triplan valmistuksesta ja olenkin mielenkiinnolla odotellut projektin
lopputulemaa. Pirujen maalailuista huolimatta mielenkiintoa riittää silti ja
oikeastaan ”mukava” nähdä, millainen on Tommin mielestä pahin katastrofi ikinä – onhan itsekriittinen virtuoosi ennenkin
manaillut oluidensa äärellä, jotka ovat lopulta toimineet paremmin kuin hyvin.
Arvostan tekijän suoraselkäisyyttä, sillä sana on kuulemma vapaa eikä edes
julkinen nöyryytys tuntuisi missään… Noh, tokko tässä suuremmin syyttävää
sormea aletaan esittelemään – maistetaan ja katsotaan mitä mietteitä oluen
äärellä mieleen nousee. Rehtiä ja rehellistä peliä molemmin puolin.
Kurkistetaan kuitenkin ensin verhon taakse… Kyseessä on
tosiaan mangolla ja erinäisin chilein maustettu triple IPA. Se rakentuu monipuolisen mallasrungon varaan,
josta löytyy sahtimallasta, Amberia, CaraHelliä, CaraMünichiä, lämpökäsiteltyä
vehnää ja ripaus turvesavustettua mallasta. Sorachi Acea meni mukaan jo mäskin
sekaan, mutta samaista humalalajiketta löytyy myös aromipuolelta. Katkerot ovat
peräisin Chinookista ja Columbuksesta, aromikirjon täydentyessä vielä Galaxyllä
sekä katkeroistakin tutulla Chinookilla. Keittoon meni lisäksi myös vaaleaa
kandisokeria sekä hieman tummaa ruokosokeria ja lopussa päästettiin irti vielä
kuivattu mango sekä Aji Cristal-chilit. Mangokattaus täydentyi käymisastiaan
lisätyllä soseella ja potkua irtoaa samaan aikaan lisätystä kuivatusta
Ancho-chilistä. Sekundääriin Tommi lisäsi vielä Amarilloa, Galaxyä ja Simcoeta,
joten melkoinen soppa on tämä purkaus jo syntyessään! Ja chiliähän meni vielä
sekundääriin Anchon ja Kashmirin muodoissa – viikko tästä ja matkaan tarttui
vielä lisää mangososetta… Hurjan kuuloista menoa kieltämättä eikä
raaka-aineissakaan juurikaan näytetä säästellyn – pelkästään humalia meni oluen
tekoon puolisen kiloa, mikä on kunnioitettava määrä kun valmista olutta jäi
käsiin 13-litraa!
Oluen rakentuminen on purettu laajemmin auki Ukonmaljan
omassa blogissa, josta löytyy myös mietteitä oluen kehittymisen ääreltä –
suosittelen lukemaan:
Ukonmalja – Ktooninen Magma Mango-Chili Triple IPA
Ukonmalja Ktooninen Magma Mango-Chili Triple IPA |
Kuraisen ruskea, ei järin houkutteleva näky. Vaahtoa
muodostuu parin sentin verran, se on saippuamaisen hajanaista ja katoaa
hämmästyttävän nopeasti. Tuoksu ei ole hassumpi – oikeastaan se aika mukavakin!
Pihkaa, mäntyä ja greippiä, mutta myös kevyttä, aika ohkaista tropiikin
hedelmää. Myös karamellista mallasta löytyy hieman ja reunoilla väijyy
kuivahko, chilinen henkäys. Hieman tunkkaisuutta, yleisesti kuitenkin mukavan
syvä ja aika rehti.
Maultaan ei sitten niinkään mairitteleva elämys – periaatteessa
sitä voisi kuvailla sanoin: raaka ja alkoholin värittämä. Alussa on toki
kivasti trooppista hedelmää sitruksen tahdittamalla purevuudella ja löytyypä
joukosta kevyttä karamellista maltaisuuttakin. Kokonaisuus kuitenkin riisutaan
nopeasti aseista alkoholin ja erikoisen, etenkin loppua leimaavan kitkeryyden
noustessa esiin. Makukirjo käytännössä sulaa alun jälkeen olemattomiin, joskin
lopusta löytyy aika voimaisaakin chilin lämmittävyyttä. Aika tasapainotonhan
tämä on ja kovinkaan nautittavaksi en lähtisi luonnehtimaan. Humalointi tuntuu
kaikonneen lähes tyystin…mangoakaan en onnistu löytämään.
Onnistuneinta antia on selkeästi chilin saaminen
makupalettiin kivan polttelevana, mutta siinäpä se oikeastaan onkin. Lopulta noudatin lapun antamaa ohjetta... Valitettavasti näin tällä kertaa, mutta
uskoisin tapahtuman sisuunnuttaneen Tommin siinä määrin, että entistä kovempaa
tykitystä on jatkossa luvassa!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti