Kotiolutta perjantai-illassa (kuva: Topi Pakarinen, Peräkamarineuvos) |
Viime perjantaina tarjoutui oiva tilaisuus päästä
tutustumaan paikallisen olutmaailman tekevämpään puoleen ensimmäistä kertaa
järjestetyn Kotiolut-tapaamisen myötä. Muutaman aktiivin koolle kutsuma
tilaisuus keräsi jyväskyläläiset kotioluen tekijät saman pöydän ääreen ja
paikalle saapuikin parisenkymmentä osaajaa ja aiheesta muutoin kiinnostunutta.
Suinkaan koko kaupungin kirjo ei tilaisuudessa ollut edustettuna, vaan
yleisesti epäiltiin vastaavanlaisen joukkion matkasta vielä uupuvan –
mahdollisesti tekijöitä saattaisi löytyä vieläkin enemmän… Kesällä Facebookkiin
perustettu Homebrewers Jyväskylä-ryhmä oli hyvä alku ”samanmielisten” yhteen
kokoamiseen ja nyt järjestetty tilaisuus toi verkosta tutut naamat
konkreettisesti vastakkain. Osanotto olikin mukavan aktiivinen ja
tarjosi hyvän tilaisuuden verkostoitumiselle sekä tiedon jakamiseen. Allekirjoittanut oli paikalla puhtaasti uteliaisuudesta.
Illan aikana kukin kotipanimo sai tilaisuuden esitellä
toimintaansa ja tuotoksiaan, mutta vastailla myös kanssaharrastajien vuolaasti
esittämiin kysymyksiin ja uteluihin. Keskustelu olikin sen verran
intohimoista ja vilkasta, että uskoisin itse kunkin saaneen matkaansa paljon arvokasta
oppia tiedon jakamisen myötä. Esiin nousseita kysymyksiä pohdittiin porukalla
ja mieltä vaivanneisiin ongelmiin tiedusteltiin muilta aktiviisesti mielipiteitä.
Kaikkiaan seitsemän kotipanimoa ja siideistään tuttu CideErik pääsi illan
aikana ääneen ja ryhmässä riitti edustusta aina muutaman keiton kokemuksesta
yli kuudentoista vuoden harrastusuraan ja lähes kahteen ja puoleen sataan kertaerään.
Ehkä illan suurin rikkaus piilikin juuri tässä…
Maistellut oluet virittivät niinikään keskustelua, joka ainakin
allekirjoittaneelle tarjosi aivan uuden näkökulman oluen maisteluun. Oluiden
tarjoamia makuja ruodittiin paljon reseptiikan ja valmistustavan kautta, joka
tällaiselle ”tavanreittaajalle” avasi uutta uraa ymmärryksen valtatiellä.
Mielenkiintoinen lähestymiskulma oli opettavainen, mutta henki vahvasti myös
porukan omistautuneisuutta harrastukselleen – tätä olikin hieno seurata sivusta
päin. Tietynlainen tekemisen tahto ja usko omaan asiaan paistoikin yleisenä
hehkuna illan keskusteluissa. Olutta ei keitellä huvin vuoksi ja miettimättä
juotavaksi, vaan reseptiikkaan, raaka-aineisiin ja prosessin hiomiseen
käytetään tosissaan aikaa ja vaivaa. Pilkettäkin silmäkulmissa piisasi, joten
lieneekin sopiva paikka lainata toteamusta "kunnolla,
muttei liian tosissaan”. Meissä kaikissa kuitenkin näyttää asuvan pieni insinööri... ja tämä oli positiivinen toteamus. Paljonhan illassa ehdittiin aiheita sivuamaan,
aina kotioluen yhteiskunnallisesta asemasta yleiseen arvostukseen ja
lähihistoriaan. Myös kaupallista näkemystä oli tarjolla, sillä Hiisin Mikko oli
paikalla valottamassa panimotoiminnan saloja ja ennen kaikkea kannustamassa
porukkaa aktiivisuuteen ja rohkeuteen…
Omistautumisen ja positiivisen intohimon lisäksi kiinnitin
huomiota jo aiemminkin havaittuun kotioluiden brändäykseen, jota oli nähtävillä
myös perjantaina. Pidän tuosta piirteestä, sillä omalaatuisen
ilmeen antaminen henkii heti tietynlaista asennetta ja oman tekemisen takana
seisomista. Oluiden takaa kerrotaan mielenkiintoisia tarinoita ja pulloihin
painetaan etikettejä panimolle erikseen räätälöidyn logon tähdittämänä ja osalta löytyy niin
blogia tai nettisivua. Tätä kautta myös aiheesta vähemmän tietävä saa
kivuttomamman kosketuspinnan lajiin, mutta se myös innostaa seuraamaan kunkin
kehitystä ja toimintaa.
Mutta eipä siitä sen enempiä. Ajatuksena oli nostella esiin muutamia
huomioita tapaamisen tiimoilta, mutta luoda myös pieni muistijälki tilaisuuden
järjestämisestä. Kotiolut on aiheena nostanut suosiotaan muun olutkulttuurin
tavoin, joten uskoisin vastaavanlaiselle toiminnalle olevan kysyntää
muuallakin. Jyväskylässäkin jatkoa on luvassa, joten nyt kelkasta jääneiden ei
ole syytä vaipua epätoivoon. Olutkellari kiittää koko poppoota – laittelin tähän
loppuun vielä listaa illan ”esiintyjistä”:
- Herrasmiespanimo
- Peräkamarin Panimo
- Jyskän Panimo
- Panimo Duuni
- Snow Hare Brewing
- Kiljuhanhi
- Pinewood Brewing
- CideErik
PS. tuosta mainitsemastani kotipanimoiden kunnioitettavasta
asenteesta kieli muuten sekin, että osalta löytyy kuulemma panoporukan
ulkopuolisia laadunvalvojia ja koemaistajia sekä ulkoistettuja varastotiloja… Myös graafista
ilmettä kilpailutetaan taiteilijoilla. Melekosta organisointia…
Kippis ja kiitos!
J-P
Kiljuhanhen Bock |
Tilaisuuden taustalla vahvasti vaikuttanut Snow Hare on ns. pariskuntapanimo. |
Snow Hare Brewingin saisonit... |
Nektaria Jyskän soleratynnyreistä... |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti