UkkoMetso |
- Tyyli: Belgian Strong Ale
- Alk.%: 8,0
- Panimo: Hiisi, Jyväskylä, Suomi
August von Trappen pressi-illan jälkimainingeissa sadattelin
missattua junayhteyttä Keski-Suomeen ja tallustelin läpi syksyisen Tampereen.
Arde oli suorittanut edellisenä viikonloppuna täsmäiskun mansesterin
olutravintoloihin ja UkkoMetso vaikutti tähän saumaan sopivalta ratkaisulta, ei
niinkään ehkä matkan, mutta kiinnostavuuden puolesta. Aikaa oli pari tuntia
kulutettavaksi, joten mikäs siinä Hämeenpuistoa päin tallustaessa. Aiemmin en
Ukkometsossa ollut käynytkään, joten siinäkin mielessä sopiva välietappi
illalle. Perillä minua odotti lähes tyhjä, tiistai-illan rauhoittama ja hämyinen
olutravintola, jollaiseen astelen mielelläni sisään. Tiskillä hetken pohdintaa,
olut matkaan ja kahteen suuntaan avautuvien ikkunoiden rajaavaan nurkkapöytään
ihmettelemään – niin olutta kuin ulkopuolen liikehdintääkin. Musiikki soi
taustalla rauhaisaan sävyyn, sitä en oikeastaan juuri noteeraa. Optimia
siinäkin mielessä. Painettu olutlistaus tuodaan pöytään ja samalla silmäilen mielenkiinnosta läpi ruokalistaakin - hyvältä vaikuttaa kummankin sisältö, pitänee palata paremmalla ajalla uudestaan...
Koska reissun päällä oltiin, päädyin taittamaan koti-ikävää
kotoisan Hiisin voimin, jonka ravintolavahvuiset oluet tuppaavat valitettavan
harvoin jäämään haaviin. Pitäisi varmaan käydä useammin ulkona ihmettelemässä
kotikaupunginkin olutravintoloiden elämää. Noh, onneksi Mikko tykkää ajella kegit
kyydissä ympäri maan ja ilmeisesti näitä Heinämäen nyrkkipajan makuja löytyykin
jo varsin hyvin maamme suurimmista metropoleista.
Hanasta löytyi (paino sanalla löytyi) vielä tilkkanen
vaaleaa belgialea, Alces Tripeliä, joka oikeastaan sopi illan belgiteemaankin
mainiosti. Kyselin jälkikäteen panimon olutmestarilta hieman juoman
taustoja ja kuulemma sellanen rippeli on tullut keiteltyä. Ajatuksena
oli oluen kautta nostaa hattua luostareiden oluttaitamisen suuntaan ja se
perustuu aiemmin Old Brick’sin hanoissa piipahtaneeseen Hiiteen Siitä-pienerään…
”Keep it simple, stupid” toimi
kantavana ajatuksena tribuuttibelgin valmistuksessa ja ajatus näkyy parhaiten
ehkä juuri mallaspuolella: runko nimittäin rakentuu lähes tyystin pale
ale-maltaan varaan, joskin ripaus vaaleaa karamellimallastakin on matkaan
lipsahtanut. Höysteeksi on kaadettu keskiväristä (amber) kandisokeria.
Humalointi taasen ilmentää enemmänkin Hiisin toimintaa, sillä siltä puolelta on
kaivettavissa Saazia ja Columbusta sekä aromihumalointiin käytettyä Amarilloa.
Humalointi ei kuitenkaan näyttele pääosaa, vaan on mukana sopivissa määrin
sopan sekoittajana – twistin antajana. Käymistankkiin teeman mukaisesti
trappisti hiivaa ja sille hieman pelivaraa totuttua löyhemmän
lämpötilakontrollin myötä eli hiiva sai
tehdä mitä halusi. Tällaista se halusi sitten tällä kertaa tehdä.
Täytyy muuten todeta, että tässä olisi yksi hyvä täydentäjä
Augustinkin listoille, vink vink…
Hiisi Alces Tripel |
Samea, kauniin oranssinen olut pehmeällä vaahdolla. Tuoksu
on mainio. Pehmeälihaista hedelmää, gueuzemaista happamuutta, hieman omenaa ja
kivasti valkopippurista mausteisuutta belgihiivan hyvällä sykkeellä. Kovin on
mainio.
Mausta löytyy hieman enemmän särmää... Se on selvästi
tuoksua kuivempi, hieman omenaisen hapan ja belgihiivan sävyttämä. Pehmeää,
mehuisaa hedelmää on edelleen kuitenkin läsnä, lopusta löytyy pippurista
mausteisuutta joka sointuu hedelmän ja hiivan liittoon kauniisti. Kevyttä sitruksen pirteyttä löytyy niin ikään. Kohtalaisen
pureva, kuiva mutta syvä makumaailma, joka täydentyy keskirunsasta pyöreämmällä
rungolla. Osittaista ohuutta tuntuu ajoittain, mutta alkoholi pysyy hienosti
sivussa.
Tuomio: Oikein maistuva, lopulta kohtalaisen monipuolinen
belgi josta löytyy yhtä aikaa mausteista kuivuutta, hedelmäistä pehmeyttä sekä
hienoa raikkauttakin – itse perustankin enemmän näiden ei-kuivien tripelien
varaan. Näitä lisää kiitos.
Pisteet: 37/50
Aromjiumaloinnin terävin kärki näytti jo tunnelmasta kaikonneen, joskin sopivaa purevuutta matkassa vielä olikin. Kegin jämät kuitenkin toimivat rehdimmän belgimäisessä muodossa oikein hyvin, eli nätisti olut pientä kypsyttelyä on kestänyt.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti