- Tyyli: Hefeweizen
- Alk.%: 6,4
- Panimot: Siren, Finchampstead, Englanti / Omnipollo, Tukholma, Ruotsi
- Muuta: Valmistettu Omnipollon järjestämän kotiolutkilpailun voittajan, Rick Gordonin reseptillä
Tämänmoista tällä kertaa... |
Tätä arviota ei alun alkaen ollut lukijoiden silmille
tarkoitus paljastaa – koskaan! Pyörsin kuitenkin päätökseni hienoisen pohdinnan
jälkeen ja kohta saatte kuulla miksi… Mutta pureudutaan ensin hieman kyseiseen
olueen. Näcken edustaa nykyaikaista englantilais-ruotsalaista yhteistyötä
kauneimmillaan. Tässä tapauksessa määritelmä viittaa kollaboraatiossa mukana
olevien sekä Sirenin että Omnipollon edustamaan, innovatiivisten ja tuoreita
ajatuksia alalle tuovien panimoiden
suuntaukseen… Tarina sai alkunsa, kun ruotsalainen mustalaispanimo-Omnipollo
käynnisti viime vuonna Ruotsinlaajuisen kotiolutkilpailun. Pääpalkintona oli
päästä toteuttamaan kollabo-olut ulko-Lontoolaisen Sirenin panimolle yhdessä
Omnipollon kaverusten kanssa. Kuuden finalistin joukosta valikoitiin yhdessä
Thornbridgen edustajiston kanssa voittaja, joka tällä kertaa oli Rick Gordon
aromaattisella vehnäoluellaan.
Näinpä ruotsalaiset pakkasivat laukkunsa ja suuntasivat
Rickin kanssa nokkansa kohti Lontoota ja siitä edelleen lännen suuntaan, Finchampsteadissa
majaansa pitävälle Sirenin panimolle. Aivan suunnitellusti oluen valmistus ei
kuitenkaan käyntiin lähtenyt, sillä osa tilatuista maltaista ei koskaan
panimolle saapunut. Pienten muutosten turvin olut kuitenkin saatiin valmiiksi
ja hieman yli kuusipinnainen hopfenweisse oli kohta valmiina ihastuttamaan
innokkaat odottajat. Uuden ajan hefe oli pumpattu Amarillo-, Citra- ja Simcoe-humalin,
mikä kuulostaa oikein mainiolta kattaukselta omaan korvaan. Nimensä olut sai
ruotsalaisen ”tarujen seireenin” mukaan – Näcken avautuukin meille
suomalaisille tutummin käännettynä Näkkinä… Eräänlainen seireenihän se Näkkikin
taitaa tarinoissa olla. Näkki sai naamansa myös pullon kylkeen, mutta pakko
myöntää että pitkään ajattelin sen kuvaavan jonkinmoista tuulenjumalaa tai
rastapäistä heimoveljeä… Hienoa työtä Karlilta joka tapauksessa.
Näcken itse... |
Matkassa sattui kuitenkin olemaan pieni mutka – olut on
valmistettu tosiaan jo lähes vuosi sitten ja sen parasta ennen päiväyskin
näyttää umpeutuneen viime keväänä (tämä tosin ei olutta pilaantuneeksi vielä
tee). Otin tietoisen riskin tilatessani Näckenin verkkokaupasta ja vähän
uumoilinkin sen olevan jo valmiiksi parhaat päivänsä nähnyt. Mielenkiinto vei
kuitenkin voiton ja näinpä naarasin vetten pirulaisen Ranskasta käsiini ja
ottaa kulautin sen pimeyksiin. Hyvää, maistuvaa ja laadukasta jälkeä
ehdottomasti, mutta kyllähän aika oli aromaattiselle kattaukselle jo taikojaan
ehtinyt tekemään… Puristit kieltävätkin vanhojen oluiden arvioinnin ja ymmärrän
yskän itsekin… Mutta… Halusin kuitenkin nostaa tämän hienon oluen esille
blogini puolelle muistuttamaan siitä tosiasiasta, että kuinka suuri potentiaali
olutkulttuurin pinnan alle kätkeytyy kotiolutvirtuoosien muodossa! Suomi ei tee
tässä aiheessa poikkeusta ja viime aikoina ilahduttavan moni taiteilija on
päättänyt hankkia harrastuksen myötä itselleen ruokaa pöytään.
Tasokkaita kotioluita olen saanut maistoon itsekin ja
erityisesti mieltä ovat lämmittäneet ”Suomen Omnipollon” eli
paikallispanimo-Hiisin kaksi menestyksekästä kollaboraatiota kotiolutvelhojen
kanssa: Ukonmaljahan voitti vastaavanlaisen kotiolutkilpailun kuin Rick
Gordonkin ja näin syntyi maistuva Hansakauppiaan Baltic Porter. Hyvässä
muistissa monilla on varmasti myös Kosoolan Panimon mestaroima, niinikään
suuria kehuja kerännyt Pohjoisen Jättiläinen barley wine. Sepä muuten nousi
Olutoppaassakin kesän aikana Suomen kolmanneksi parhaimmaksi olueksi Plevnan
Siperian kahden version jälkeen!
Tässä oluen tarina lyhykäisyydessään mutta myös ansaittu
tunnustus kotioluen valmistajille, joka puolella. Seuraavaksi aion esittää
arvioini yli-ikäisestä hopfenweissesta, joten kanavan vaihto lienee paikallaan
mikäli sitä et kestä. Rohkeat lukijat kestävät loppuun saakka…
Siren / Omnipollo / Rick Gordon Lindqvist Näcken |
Aprikoosin keltainen, tasaisen samea ja erittäin runsaasti
vaahtoava olut – kertakaadolla lasiin saaminen on mahdotonta! Iästään
huolimatta aromaattisuus valtaa alaa ja greipin johdattamissa, eksoottisen
hedelmäisissä tunnelmissa edetään. Hieman havuja osuu matkalla, mutta
perusvehnäiset tuulet loistavat poissaolollaan. Ehkä hiven banaania, hieman
runsaammin mausteista hiivaisuutta. Toimii kyllä, tuoreena varmasti
hekumallista!
Maun puolella tuoreuden puutteesta jo kärsitään ja melko greippisen katkeraa meno
onkin. Mukaan on tullut hienoista tunkkaisuutta joskin tropiikin aromaattisuus
antaa vielä viitteitä itsestään. Vaalea, selkeän vehnäinen pohja saa hieman
tilaa ja mausteinen hiivaisuus nousee lopussa esiin varsin katkeran purennan
mukana. Hieman karvaaksi tunnelma kuitenkin kääntyy, mutta hyvinhän tämä vielä
pelittää. Tuntumaltaan sopivan runsas, jyhkeä ja paksukin – silti ollaan
kaukana tukahtumisen tunteesta.
Tuomio: Noh, eihän tämä tuoretta ole, mutta
aromaattisuudesta saa kuitenkin hentoja viitteitä. Sopivaa katkeroa löytyy ja hyvänä
hopfenweissena tämä kyllä toimii… Ehdottomasti pitäisi saada tuoretta erää
käsiin!
BBE:n ohittaneita ei tässä oluttyylissä kannata lähteä
pisteyttämään, mutta jos pisteitä pitäisi nykykuntoiselle Näckenille antaa,
olisivat ne siinä 38/50 pinnassa… Hups…
Tuoreena aivan loistava vehnä-IPA.
VastaaPoistaNäin olen "valitettavasti" kuullut. Himotti kuitenkin sen verran, että piti tietoisesti vanhentunutta painosta haalia käsiin ja maistuvaahan tuo näinkin oli - harmittaa vaan kun tuoreena kokemus olisi arvatenkin ollut ihan omissa sfääreissään... Ehkä tästä opin jotain ;)
Poista