keskiviikko 5. marraskuuta 2014

Siren / Omnipollo / Rick Gordon Lindqvist Näcken

  • Tyyli: Hefeweizen
  • Alk.%: 6,4
  • Panimot: Siren, Finchampstead, Englanti / Omnipollo, Tukholma, Ruotsi
  • Muuta: Valmistettu Omnipollon järjestämän kotiolutkilpailun voittajan, Rick Gordonin reseptillä

Tämänmoista tällä kertaa...

Tätä arviota ei alun alkaen ollut lukijoiden silmille tarkoitus paljastaa – koskaan! Pyörsin kuitenkin päätökseni hienoisen pohdinnan jälkeen ja kohta saatte kuulla miksi… Mutta pureudutaan ensin hieman kyseiseen olueen. Näcken edustaa nykyaikaista englantilais-ruotsalaista yhteistyötä kauneimmillaan. Tässä tapauksessa määritelmä viittaa kollaboraatiossa mukana olevien sekä Sirenin että Omnipollon edustamaan, innovatiivisten ja tuoreita ajatuksia alalle tuovien panimoiden suuntaukseen… Tarina sai alkunsa, kun ruotsalainen mustalaispanimo-Omnipollo käynnisti viime vuonna Ruotsinlaajuisen kotiolutkilpailun. Pääpalkintona oli päästä toteuttamaan kollabo-olut ulko-Lontoolaisen Sirenin panimolle yhdessä Omnipollon kaverusten kanssa. Kuuden finalistin joukosta valikoitiin yhdessä Thornbridgen edustajiston kanssa voittaja, joka tällä kertaa oli Rick Gordon aromaattisella vehnäoluellaan.

Näinpä ruotsalaiset pakkasivat laukkunsa ja suuntasivat Rickin kanssa nokkansa kohti Lontoota ja siitä edelleen lännen suuntaan, Finchampsteadissa majaansa pitävälle Sirenin panimolle. Aivan suunnitellusti oluen valmistus ei kuitenkaan käyntiin lähtenyt, sillä osa tilatuista maltaista ei koskaan panimolle saapunut. Pienten muutosten turvin olut kuitenkin saatiin valmiiksi ja hieman yli kuusipinnainen hopfenweisse oli kohta valmiina ihastuttamaan innokkaat odottajat. Uuden ajan hefe oli pumpattu Amarillo-, Citra- ja Simcoe-humalin, mikä kuulostaa oikein mainiolta kattaukselta omaan korvaan. Nimensä olut sai ruotsalaisen ”tarujen seireenin” mukaan – Näcken avautuukin meille suomalaisille tutummin käännettynä Näkkinä… Eräänlainen seireenihän se Näkkikin taitaa tarinoissa olla. Näkki sai naamansa myös pullon kylkeen, mutta pakko myöntää että pitkään ajattelin sen kuvaavan jonkinmoista tuulenjumalaa tai rastapäistä heimoveljeä… Hienoa työtä Karlilta joka tapauksessa.

Näcken itse...
Matkassa sattui kuitenkin olemaan pieni mutka – olut on valmistettu tosiaan jo lähes vuosi sitten ja sen parasta ennen päiväyskin näyttää umpeutuneen viime keväänä (tämä tosin ei olutta pilaantuneeksi vielä tee). Otin tietoisen riskin tilatessani Näckenin verkkokaupasta ja vähän uumoilinkin sen olevan jo valmiiksi parhaat päivänsä nähnyt. Mielenkiinto vei kuitenkin voiton ja näinpä naarasin vetten pirulaisen Ranskasta käsiini ja ottaa kulautin sen pimeyksiin. Hyvää, maistuvaa ja laadukasta jälkeä ehdottomasti, mutta kyllähän aika oli aromaattiselle kattaukselle jo taikojaan ehtinyt tekemään… Puristit kieltävätkin vanhojen oluiden arvioinnin ja ymmärrän yskän itsekin… Mutta… Halusin kuitenkin nostaa tämän hienon oluen esille blogini puolelle muistuttamaan siitä tosiasiasta, että kuinka suuri potentiaali olutkulttuurin pinnan alle kätkeytyy kotiolutvirtuoosien muodossa! Suomi ei tee tässä aiheessa poikkeusta ja viime aikoina ilahduttavan moni taiteilija on päättänyt hankkia harrastuksen myötä itselleen ruokaa pöytään. 

Tasokkaita kotioluita olen saanut maistoon itsekin ja erityisesti mieltä ovat lämmittäneet ”Suomen Omnipollon” eli paikallispanimo-Hiisin kaksi menestyksekästä kollaboraatiota kotiolutvelhojen kanssa: Ukonmaljahan voitti vastaavanlaisen kotiolutkilpailun kuin Rick Gordonkin ja näin syntyi maistuva Hansakauppiaan Baltic Porter. Hyvässä muistissa monilla on varmasti myös Kosoolan Panimon mestaroima, niinikään suuria kehuja kerännyt Pohjoisen Jättiläinen barley wine. Sepä muuten nousi Olutoppaassakin kesän aikana Suomen kolmanneksi parhaimmaksi olueksi Plevnan Siperian kahden version jälkeen!

Tässä oluen tarina lyhykäisyydessään mutta myös ansaittu tunnustus kotioluen valmistajille, joka puolella. Seuraavaksi aion esittää arvioini yli-ikäisestä hopfenweissesta, joten kanavan vaihto lienee paikallaan mikäli sitä et kestä. Rohkeat lukijat kestävät loppuun saakka…

Siren / Omnipollo / Rick Gordon Lindqvist Näcken
Aprikoosin keltainen, tasaisen samea ja erittäin runsaasti vaahtoava olut – kertakaadolla lasiin saaminen on mahdotonta! Iästään huolimatta aromaattisuus valtaa alaa ja greipin johdattamissa, eksoottisen hedelmäisissä tunnelmissa edetään. Hieman havuja osuu matkalla, mutta perusvehnäiset tuulet loistavat poissaolollaan. Ehkä hiven banaania, hieman runsaammin mausteista hiivaisuutta. Toimii kyllä, tuoreena varmasti hekumallista!

Maun puolella tuoreuden puutteesta jo kärsitään ja melko greippisen katkeraa meno onkin. Mukaan on tullut hienoista tunkkaisuutta joskin tropiikin aromaattisuus antaa vielä viitteitä itsestään. Vaalea, selkeän vehnäinen pohja saa hieman tilaa ja mausteinen hiivaisuus nousee lopussa esiin varsin katkeran purennan mukana. Hieman karvaaksi tunnelma kuitenkin kääntyy, mutta hyvinhän tämä vielä pelittää. Tuntumaltaan sopivan runsas, jyhkeä ja paksukin – silti ollaan kaukana tukahtumisen tunteesta.

Tuomio: Noh, eihän tämä tuoretta ole, mutta aromaattisuudesta saa kuitenkin hentoja viitteitä. Sopivaa katkeroa löytyy ja hyvänä hopfenweissena tämä kyllä toimii… Ehdottomasti pitäisi saada tuoretta erää käsiin!

BBE:n ohittaneita ei tässä oluttyylissä kannata lähteä pisteyttämään, mutta jos pisteitä pitäisi nykykuntoiselle Näckenille antaa, olisivat ne siinä 38/50 pinnassa… Hups…

2 kommenttia:

  1. Tuoreena aivan loistava vehnä-IPA.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin olen "valitettavasti" kuullut. Himotti kuitenkin sen verran, että piti tietoisesti vanhentunutta painosta haalia käsiin ja maistuvaahan tuo näinkin oli - harmittaa vaan kun tuoreena kokemus olisi arvatenkin ollut ihan omissa sfääreissään... Ehkä tästä opin jotain ;)

      Poista