torstai 20. marraskuuta 2014

Olvi Hiili

  • Tyyli: Tumma Lager
  • Alk.%: 4,5
  • Panimo: Olvi, Iisalmi, Suomi

Hiilijalanjäljen mittailua...
Alkujaan aikomuksena oli laittaa tummat heimoveljet vastakkain, eli haastaa Pohjois- ja Etelä-Savon tummat lagerit taistoon paremmuudesta. Saimaalaiset etelän Marsalkkat kuitenkin kaatuivat jo porsaan poskien myötä lasiin ja pataan, joten Iisalmen Olvin jo jonkin aikaa kaupoissa näkynyt uutuus pääsee nyt esittämään taitonsa perinteisen bruuvin myötä.

Viime keväisen Sandels Vehnän myötähän maamme suurin itsenäinen panimo antoi väläytyksen, että osataan Savon perukoilla muutakin kuin sitä iän ikuista vaaleaa lageria valmistaa. Sen suurempia odotuksia en guinnesmaisen tumman (130 EBC vs. 135 EBC) dunkkelin suhteen ole kuitenkaan asettanut, vaan varovaisen toiveikkaasti lähden tätä uutuutta lähestymään... Mutta… Takaiskuja satelee jo tuoteselostetta luettaessa – maltaassa on taas hieman nihkeilty ja keitosta on jatkettu suurpanimotyyliin tärkkelyksellä. Vähänhän tuo aina silmään särähtää, mutta ei siitä sen enempiä… Syksy on sopivaa aikaa tummempien, rehdin maltaisten makujen maisteluun ja Hiili on hinnaltaan (reilut 2€/tlö) kuitenkin varsin sopuisan oloinen vaihtoehto esimerkiksi mökkievääksi tai ruokapöytään – maaliin osuessaan myös moneen muuhunkin aktiviteettiin (tai aktiviteetittömyyteen eli nautiskeluun).

Olvi Hiili
Todella tumman ruskea, hieman punertava olut kaatuu lasiin hiilihaloksi naamioidusta tölkistä. Ihan komea ilmestys – olut siis… Tuoksu on varsin ronski, tumman puhuva mutta myös melko makea. Kevyesti paahdetta, tummaa limppua ja kotikaljamaista maltaisuutta. Tymäkkä makeus tuo mieleen taloussiirapin, eli teennäisen imelää tunnelmaa nousee esiin – liian äitelää omaan makuun, mutta varsin positiivinen vaikutelma tästä jää.

Maku jatkaa tuoksun jalanjäljissä. Kahviin viittavaa paahdetta löytyy reunoilta, limppuista tunnelmaa ja kotikaljaa etualalta. Taloussiirappia on taas lorahtunut joukkoon varsin avokätisesti ja lopputuloksen jo arvaakin – varsin imelää, siirappista tuntua riittää, mutta hennon paahteisenkin vivahteen se on matkaansa saanut. Tuntumaltaan olut on keskirunsas, hieman tahmaava ja imeltynyt. Toimisi varmasti paremmin hieman vahvemmassa kunnossa, olettaen ettei makeutta enää tästä lisättäisi. Perusnäppärä esityshän tämä sinällään kuitenkin on ja voisin kuvitella mökkikäyttöä ja ruokapöydän tummentajan roolia näin ensi hätään. Siltikin hieman karsastan sokeri-imeltynyttä, kotikaljamaista yleisilmettä – se ei oikein toimi.

Tuomio: Runsasmakuinen, tumma ja tahmaava iisalmelainen. Taloussiirappista imelyyttä piisaa, mutta myös paahdetta löytyy. Sokerilieminen sivuvaikutus ei oikein iske, mutta kokonaisuutena ihan toimiva olut – yllättävän kotikaljamainen…

Pisteet: 27/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti