keskiviikko 10. helmikuuta 2016

Alkon Pienpanimo-oluet 2016: Mathildedal Pirske

Ruukkipanimon ympäristöä...

Alkon tämänkeväinen pienpanimovalikoima tuli korkattu pirskeiden kera. Mathildedalin Kyläpanimon vaalea belgiale Pirske oli omissa kirjoissani alun perin ”varovaisen kutkuttava ja potentiaalinen” tuttavuus, jonka kanssa olin vähän kiikun kaakun kuuden euron pullohinnan vuoksi. Ostopäätös kuitenkin syntyi ja vuolaita kehuja harrastajien keskuudessa kerännyt olut nousi nopeasti koko kattauksen kiinnostavimpien oluiden joukkoon ja sai sitä myöten aloittaa koko kattauksen läpikäynnin.

Vähän ympäripyöreän Belgian Ale –termin alle menevät oluet eivät yleisesti kuulu omiin suosikkeihini, eikä belgityylit muutoinkaan tunnu olevan suomalaispanimoiden suosikkilapsia. Tarjontaa on varsin vähän eikä joukosta kovin montaa suuremmin edukseen erottunuttat tuotetta ole löytynyt. Nyt kuitenkin kävi toisin!

”Rapsakka ja vivahteikas” Pirske kulkee tekijänsä mukaan Duvelin jalanjäljillä. Pilsner- ja carapilsmaltaiden varaan rakennettu, kesäiseksikin kuvailtava olut tuo esiin belgihiivan parhaimmat piirteet ja täydentää makumaailmaansa kandisokerin sekä Saaz- ja Savinjski Golding –humalin. Kehuista huolimatta olin vähän varautunut, mutta äkkiäkös tuo ilme kirkastui…

Rapsakka ja vivahteikas...
Mathildedal Pirske
Aurinkoisen keltainen, tasaisen samea ja vaaleavaahtoinen olut. Ei hassumpi näky. Tuoksultaan mitä mainioin. Vaalean viljavaa maltaisuutta, belgihiivaista mausteisuutta ja sitruunaisen hapanta hedelmäisyyttä. Heti tulee himo kesäterassitunnelmiin…

Maultaan edelleen varsin toimiva, mukavan kirpakasti suussa rutistava. Vaaleaa viljavuutta, sopivan runsasta, belgimausteista hiivaisuuttaa sekä leikittelevän sitruksista pirskahtelevuutta. Hedelmäkirjosta nousee esiin myös vaalea banaanisuus ja tunnelmaa täydentää ruokayrttinen tuoreus. Kokonaisuutena miellyttävän runsasmakuinen, silti virkeän ja raikkaan oloinen. Tasapaino on tapissaan eikä menosta voi kuin nautiskella. 

Tuomio: Sanon sen nyt ääneen... Ehkä omaan makuhermoon osuvin belgiveto kotimaiselta panimolta koskaan. Toimii jokaisella tasolla.

Pisteet: 40/50

1 kommentti: