lauantai 20. helmikuuta 2016

Porttereita Jyväskylästä: Jyskän Panimo Jouluporter & Ukonmalja Erzsebet PorterVähän on kirjoittelu arvioiden suhteen jäänyt vähemmälle, mutta hyvää olutta on siitä huolimatta tullut maisteltua. Joulun jälkeen tutustuin kahteen paikallisportteriin, jouluisia tunnelmia henkiviin kotioluisiin. Pitkän linjan kotiolutmestareita löytyy Jyväskylästäkin useita, mutta uskoisin että Jyskän Panimo ja Ukonmalja ovat sieltä kokeneimmasta päästä. Aloitetaan tällä kertaa Jyskästä:

Jyskän Jouluporter 2015

Laitisen Mika ilmoitteli joulun alla, että pieni erä kotipanimon joulusahtia liikenisi maisteltavaksi, mikäli kiinnostaisi. Tottakai kiinnosti ja käväisin kanisterini Jyskästä hakemassa. Samalla Mika esitteli kateutta herättävän olutkellarinsa sisältöä ja antoi matkaan tämän vuotisen painoksen perinteisestä jouluportteristaan. Jos nyt oikein muistan, ei lopputulos ollut aivan sitä mitä piti ja keitosta on tasapainotettu lisäämällä kellarin muuta tuotantoa joukkoon. Hyvinhän tuo varoitteluista huolimatta kuitenkin toimi:

Jyskän Panimo Jouluporter
Tumman ruskea, vaalean beigellä vaahdolla varustettu jouluportteri. Tuoksussa kahvista särmää, melko runsasta paahtomaltaisuutta mutta myös hedelmää ja tummaa suklaata.

Maultaan toimiva, mutta lopulta hieman kaksijakoinen. Kahvinen, hieman palaneenkin sävyinen paahteisuus on runsasta ja se nostaa esiin myös kevyempää suklaan tuntua. Pikinen tunnelma toimii ja on omiaan paukkupakkasten keskelle, mutta hiljalleen esiin nousee myös karkkisalmiakinsekaista hedelmäisyyttä ja sen taustalta iskevää makeutta, joka ei täysin omiin makumieltymyksiin iske. Vähän sama tunnelma kuin Mikkellerin Milk Stoutissa, jossa laktoosisen makeuden joukossa oli hieman pinttynyttä meininkiä. 

Paahde onneksi jyllää ja hieman jyrää hedelmäkirjoa, joka kuitenkin sinnikkäästi pilkistelee loppumaun puolella. Jälkimaku taittuu kuitenkin takaisin paahteiseen tunnelmaan ja ottaa jopa kevyen savuisen ilmeen kasvoilleen… Tuntumaltaan keskirunsas, silti miellyttävän lämmittävä ja tunnelmallinenkin.

Pisteet: 35/50
---

Ukonmalja Erzsebet Porter

Palokkalaispanimon tuotteita olin saanut jo aiemmin syksyllä ja niistä viimeisimpänä kaatelin lasiini hieman kypsyttelyä odottaneen Erzsebet Porterin. Mustalla kardemummalla ja meleguettapippurilla (grains of paradise) maustettu porter on vahvuudeltaan maltillinen (4,4%), mutta tuntumaltaan yllättävän tuhti ja tunnelmallinen olut. Kardemumma tosin on itselleni vähän hankala mauste, muttei kuitenkaan ylitsepääsemätön este. Rungosta löytyy kuutta eri mallaslaatua humaloinnin hoituessa Perlellä ja Cascadella.

Puolet Erzsebetin vierteestä on käynyt kaikessa hiljaisuudessa schwarzbieriksi, eli Tommin viimeaikoina harjoittama batchin jako jatkuu talvisempienkin sävyjen suhteen. Etymologiaa on oluiden nimissä taas mukana, mutta tällä kertaa en niistä kovinkaan hyvin jäjille päässyt. Liekkö Wladislaus Schwarzbier kuitenkin ajoitettu pääsiäisen tienoille – tai sitten ei, tämä on vain valistunut arvaus.

Ukonmalja Erzsebet Porter
Todella tummanruskea, beigevaahtoinen porter. Kardemumma paistaa läpi tuoksussa, muttei onnekseni täysin dominoivasti kuitenkaan. Miellyttävää suklaisuutta, tummaa ja hyvin paahtunutta maltaisuutta sekä kevyttä savun virettä. Vähän nahkeakin, jostain syystä myös vaniljanomainen…

Maultaan tuoksun kaltainen, lopussa vähän tiiviin siirappinen. Kahvia, suklaata, limppua, suklaata, paahdetta… ja hieman kevyemmin kardemummaa. Pippuripuoli nousee esiin loppuvaiheilla ja antaakin kokonaisuuteen hauskan potkun – vähän kuin chilirouhe tummalle suklaalle. Savuinen kaiku täydentää kokonaisuuden ja täytyy kyllä todeta, että 4,4% ei olisi tuntuman puolesta se vahvuusluokka, jota ensimmäisenä – tai edes toisena – lähtisin ehdottelemaan. Uskomattoman jykevä ja runsas tuohon vahvuuteen.

Mitäpä tuohon lisäämään. Mainio session porter, jossa kardemumma on itselleni pienenä peikkona mukana. Syviä makuja, soljuvaa tuntumaa ja miellyttävää vivahteikkuutta. Oikein hyvä.

Pisteet: 36/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti