maanantai 22. helmikuuta 2016

Nøgne Ø Inferial Stout

Alkoholiton ja jumalainen... Näin meille kertoo tölkki.
 • Tyyli: Alkoholiton olut
 • Alk.%: 0,0
 • Panimo: Nøgne Ø (Hansa Borg), Grimstad, Norja
Hvorfor skal et alkoholfritt øl føles som et kompromiss? Med en god blanding av smaksrike maltsorter og spenstig humle har vi laget et fyldig øl med toner av vanilje, mørk sjokolade og brent malt. Denne stouten nytes best ved 6° C, gjerne sammen med vaniljeis. Ja, også er den tilfeldigvis alkoholfri, for de som måtte bry seg om den slags…  
Palokan Citymarketista löytyi alkoholitonta stouttia Norjan kärkipanimolta – pitihän se sitten testata. Usein yhdyn ajatuksissani joskus kuulemaani toteamukseen siitä, että ”alkoholittomalla oluella ja oluella on yhtä paljon tekemistä toistensa kanssa kuin hakkuuaukealla ja metsällä”. Ja onhan se vähän niin. Janoon juo mielummin vettä tai vissyä, mutta…

Session IPOjen ja niiden mukana tulleiden vähäalkoholisten humalamehujen kirjo on kasvanut parissa vuodessa huimaksi ja tätäkin viidakkoa tulee tasaisesti seulottua helmien löytämiseksi. Humalamehu on usein alle 3% ”IPOjen” kohdalla ihan oikeutettu sanavalinta överiksi heitetyn humaloinnin vuoksi, mutta jostainhan sitä makua niihinkin on revittävä – ja rapea jenkkihumalointihan on hyvä valinta, ei siinä mitään. Mutta harvassa ovat tummat (ja etenkin tuhdit) vaihtoehdot. Kun Nognen mustakylkinen ja virtaviivainen tölkki tulee vastaan oluthyllyn alkoholittomien tuotteiden päässä, herää pieni mielenkiinto. Tahattomasti miellän Infernal Stoutin alkoholittomaksi imperial stoutiksi vaikka tiedän, ettei siinä ole mitään järkeä. Vai onko sittenkin?

Epäilyksiä tuotteen suhteen riitti. Onko se makeaa kotikaljaa? Esanssista mallaspuuroa? Vetistä lirua? No ei. Ryhdikkäästi humaloitu, miellyttävän paahteinen ja kaikin puolin kelpo olut. Tai ”olut”. Tai ihan miten vaan. Hyvää joka tapauksessa. Ei sellainen, mitä alkoholittomalta stoutilta yleisesti voisi odottaa, mutta toki alkoholittoman oluen tunnusmerkkejä silti henkivä. Tässä vähän tarkemmin:

Nøgne Ø Inferial Stout
Lasiin kaadettaessa mieleen hiipii epäusko. Laihan kahvin ja vetisen kaakaon näköinen, hieman epäolutmaisen vaahtokerroksen nostava norjalainen ei varsinaisesti silmiä hivele. ”Joltain mausteliemeltähän tämä enemmänkin näyttää!"

Tuoksu kuitenkin paljastaa, ettei sieltä mitää Kikkomannia lasiin tullut kaadettua. Kahvista, paahtunutta maltaisuutta kevyellä lakritsilla lyötyy mukavasti, mutta myös humalointia nousee sopivasti nenän päähän tervehtimään. Mäntyinen, sopuisan greippinen tuulahdus nostattaa odotukset hyvälle tasolle Tekisi mieli sanoa että vähänhän tuo yleistunnelma ohkainen kuitenkin on, mutta jätän sanomatta – tuoksu on nimittäin erittäin miellyttävä.

Maussahan tuo vitamiinien puutos luonnollisesti sitten paljastuu, eikä sitä sinällään voi enää kaunistella. Silti täytyy todeta, että Norjassa on nyt oivallettu jotain suurta ja loihdittu oikeasti oluen makuinen alkoholiton olut. Kahvisen paahteinen, kevyen suklainen ja hieman salmiakkinen ”runko” saa hieman nokistakin sävyä matkaansa. Humalointi on voimakkaan havuista, pirteän greippistä ja runsastakin, mutta usein tavattu humalamehumainen yliyrittäminen tuntuu jääneen matkasta. Hyvä niin. Jälkimaku on pitkä, hieman paahteinen ja pääpiirteiltään havugreippinen, mukavasti nipistelevä… Tölkki on kuitenkin hyvä määrä, sillä hiljalleen rungottomuus alkaa ilmenemään humaloinnin terävöitymisenä vähän kumiseen suuntaan, mutta kyllä tästä oikein hyvä maku suuhun jää.

Tuomio: Alkoholiton stout, joka pesee useita kauppavahvuisia stoutteja heittämällä. Miellyttävä kokonaisuus olosuhteet huomioiden, mutta myös huomioimatta.


Pisteet: 30/50

4 kommenttia:

 1. Mitäs tää muuten kustanti?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan ilmanenhan Nognen olut ei koskaan ole eli taisi olla siellä 3,8€ hujakoilla. Alle neljän kuitenkin.

   Poista
 2. Kustansi mitä kustansi, mutta onko olut Suomen maitokaupasta vai Norjan monopolista?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ah joo. Maitokaupasta on, ostin Palokan Citymarketista. Voisin lisätä tekstiinkin, hyvä huomio.

   Poista