sunnuntai 14. helmikuuta 2016

Alkon Pienpanimo-oluet 2016: Lammin Ruisrääkkä

Ruista rääkätään ja millä tavalla!
  • Tyyli: Ruisolut (Strong Ale)
  • Alk.%: 7,0
  • Panimo: Lammin Sahti, Lammi, Suomi

Vähäpuheinen Ruisrääkkä oli Lammin Sahdin tämänvuotinen käsityöläissiivekäs. Vähäpuheisuudella viittaan niukasti saatavilla olevaan informaatioon. Ruista kuitenkin sanotaan käytettäneen ja sitähän lammilaiseen lintuteemaan sopivasti istutettu nimikin enteili. Oluen valmistajaksi ilmoitetaan ”Lammin Sahti, Hämeenlinna”, mutta silti herää kysymys, josko lintupata kuitenkin olisi Bryggerissä keitetty. Kolme Lammin olutta Sofiankadulta on maailmalle tähän mennessä lähtenyt: Pyy, Kotka ja ”joku kolmas”… Siitä voidaan ynnäillä.

Jonkinlainen perinteitä huokuva strong ale on oletettavasti taas kyseessä. Nämä Lammin maalaishenkiset, rehellisen tunnelmalliset ja rusinaisen sävyiset alet ovat toimineet aikaisempina vuosina todella hyvin ja nyt kun sekaan on kylvetty vielä rukiinen siemen, ei katajaa enempää voisi oluelta enää toivoakaan. Ruisrääkkä nousikin etukäteisfiilistelyissä Hiisin ruisviinin ohella pienpanimokattauksen kutkuttavimmaksi olueksi ja kyllähän se odotuksensa taas lunasti. Mainio olut 30-vuotista taivaltaan juhlivalta panimolta.

Ruisrääkästä muuten sanotaan seuraavaa: Ruisrääkän soidinääni on kaksiosainen, sekunnin välein toistuva rääk-rääk, joka voi jatkua useita tunteja. Muuten lintu on hiljainen. Yleisen hiljaisuuden osalta lintu muistuttaa kovasti Lammin Sahdin oluttehtailua, mutta selvän eron tekee tuntikausia jatkuva räksytys. Lammihan ei tekemisillään niinkään rehvastele, mutta allekirjoittanut jää kyllä aina pitkäksi aikaa toivomaan lisää maisteltavaa kun kerta vuoteen saa lintuoluen lasiinsa...

Lammin Ruisrääkkä
Todella tumma, hieman punertavan ruskea olut on varsin miellyttävää katseltavaa. Sen rukiintäyteinen tuoksu kiehtoo ja kutsuu maistamaan heti ensisiemauksesta lähtien. Kypsää, tumman luumuista hedelmää, mämmimäistä limppuisuutta ja ruskeasävyistä syvyyttä. Pehmyt, imeltyneen maltainen ja hieman lämmin tunnelma on juuri sitä, mitä uskalsin toivoakin.

Maultaan pitkälti tuoksua muistuttava, hieman paahtuneen siirappista makeutta esiinnostavampi. Rukiinen limppu, kevyempi mämmi ja rusina-luumuinen, kypsä hedelmäisyys kietoutuvat yhteen kauniisti. Hieman pippurista maustetta, sopivaa paahdetta ja tuoksua hennompaa makeutta. Onhan tämä rääkkä hieman makea, ajoittain melko intensiivisen siirappinenkin, mutta rukiinen rouheus ja yleinen leipäisyys pitävät tunnelman mukavan ponnekkaana. Lopusta löytyy kevyttä katkeroa, ehkä vähän salmiakkistakin tuntua jälkimaun ollessa paahtuneen limppuinen ja rusehtavan tahmaava. Kevyttä lämpöä myös löytyy ja se jos mikä täydellistää kokonaisuuden. Hieno ruisolut, kerta kaikkiaan!

Tuomio: Rukiinen ja lämmin, moniulotteinen ja leipäinen olut rukiin ystäville. Tunnelma kohdillaan, tästä minä tykkään.

Pisteet: 40/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti