maanantai 8. helmikuuta 2016

Kotiolut: Tuopillinen All-In Barleywine

Naminami...

Savolaisen ryhdikkäin sanankääntein omaa Tuopillinen-blogiaan operoiva Jouni lähetti minulle ja raumalaiskollega-Harrille pienen joululahjan ennen juhlapyhien alkamista. All-Inn Barleywineksi ristitty, raaka-ainevarastojen tyhjentämisen yhteydessä valmistunut ohraviini matkasi pääkaupunkiseudulta Jyväskylään postilakon jälkimainingeissa ja yhden pullon postitoimitukselle näkyi kertyneen hintaa  kymmenen viitisen euroa. Halvaksi ei siis oluen lähettely kotimaan sisällä tule, etenkin kun Saksasta saa tilattua pahvilaatikollisen parinkympin toimituskuluilla. Ja ne paketit tulevat kotiovelle asti kannettuna...

Harri oli meistä nälkäisempi ja kieltämättä vesi kielellä tuli miekkosen sanailua lueskeltua. Otin oluen suurella mielenkiinnolla testiin eikä odotuksiani petetty – erinomainen winter warmer kaikessa komeudessaan...Tässä Jounin sanailua oluen takaa:
Mallasprofiili perustuu siihen, että "näitä olis, nää pitäs saada kulumaan", siitä nimikin. Mitään järkeä siinä ei välttämättä ole. :) Humaloinnissa EKG first wortina ja aromiksi, centennial pienemmässä roolissa. 
OG: 1.094 
FG: 1.030 (Alkoholia siis n. 8,3%)
IBU: n.50 
Maltaat: Pale Ale, München, Vehnä, Caramalt, Crystal 50 ja vehnähiutaleet. 
Humalat: East Kent Golding ja pussi mistä oli irronnut etiketti, mutta se on aika varmasti Centennial. Jos ei niin sitten Citra. :) 
Hiiva: Mangrove Jack's Craft Series M03 - UK Dark Ale Pantu 5.9., sekundääriin 20.9. ja sieltä pulloon 12.11. 
Harrilla muuten näkyi olevan kotaseurana erinomaista keskisuomalaista hapankaalia, jota olen yrittänyt jo pidemmän aikaa yhyttää kotikylän kaupoista. Saa siis vinkata, jos Taatilan purkkeja jossain päin Jyväskylää näkyy…

Tuopillinen All-In Barleywine
Punertavan ruskea, kauniisti valoa lävitseen taittava olut ohuella, joskin tiiviillä vaahtokerroksella. Tuoksultaan herkullinen, runsas winter warmer… Runsas, ruskeisiin syvyyksiin kurkottava mallaspeti henkii miellyttävää toffeisuutta, karamellin makeutta, mutta myös kevyttä leivosmaisuutta. Mukana on myös kypsää hedelmää sekä tunnelmallista rusinaakin. Terävä nuuhkaisu nostaa esiin myös ruohonkorsista vihreyttä sekä kevyen sitruksista tiristystä.

Oluthan suorastaan sulaa suuhun. Sen soljuva, huulia kevyesti tahmaava tuntuma täydentyy syvällä, moniulotteisella makumaailmalla ja talvipakkasiin hyvin purevalla lämmöllä. Hiilihappoja ei ole juuri nimeksikään ja sehän tällaiseen sopii… Tumman karamellinen maltaisuus on hitusen reunoiltaan paahtunutta, hieman kuivakakkuisen leipäistäkin. Läpi maun mukana kulkee myös kuivatun hedelmäinen, kypsä ja vähän jälkiruokaviinimäinen tunnelma, jossa on kieltämättä hieman konditoriamaista leivostuntua matkassa.

Samettinen alkupuolisko kääntyy hiljalleen tiivistyvän makeuden, ehkä vähän vaalea siirappiakin henkivään lopputanhuun, jossa lavalle astelee myös miellyttävän pureva, greippinen potku edellä kulkeva humalointi. Sitä saattelee yleiskuvaan kauniisti istuva niittykukkainen, vähän ehkä heinikkoisen vehreäkin sivukaiku. Tasapaino siis löytyy hienosti eikä pitkästä jälkimausta toffeisine maltaineen ja greippisine kukkaniittyineen voi kuin nautiskella… Jossain kukkuu myös pikku mausteisuus, joka tuo kivaa särmää jälkimakuun kuivuuden muodossa.

Johan on… Makeutta tosiaan löytyy, mutta tasapaino hakeutuu paikalleen humaloinnin ja muun vivahteikkaan kirjavuuden myötä. Erittäin nautinnollinen, jopa suuren oluen mittoihin nouseva barley wine jonka tunnelman kanssa on todella hankala lähteä kilpailemaan… Alkuvuoden kirkkainta kärkeä, helposti. 

Pisteitä rapsaisin 43/50...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti