tiistai 2. helmikuuta 2016

Alkon Jouluoluet 2015: Shepherd Neame Double Stout

Stouttia...
Sepi Niemen tuhti ja tumma Double Stout on yksi perinteisten brittistouttien kirjon kauneimpia ja rehellisimpiä edustajia. Runsas makumaailma ja mukavan pyöristynyt suutuntuma toimivat ällistyttävän hyvin tässä vain 5,2%:ssa paahdenautinnossa. Suklaamaltaat tuovat oman lisänsä paahteisen puhuttelevaan maltaisuuteen, mutta myös Admiral-humalalla on kokonaisuudessa sopivan voimaisa sanansa sanottavana. Rehti, klassinen ja runsasmakuinen stout ilman suurempia kikkailuita saati modernia vöyhkäämistä. Se on stout ja sillä selvä. 

Shepherd Neame Double Stout
Musta olut rusehtavalla vaahtokerroksella. Tuoksu on paahteisen maltainen, kuivan suklainen ja hivenen kahvinen. Mokkaista tunnelmaa, tummanpuhuvaa kuivahedelmäisyyttä ja jollain tapaa ”aitoa” tunnelmaa… Tämä puhuttelee syvästi.

Maultaan toimiva, joskin alkupuoliskolle voisi hieman tukevuutta toivoakin. Paahteinen maltaisuus kuitenkin kokoaa rivinsä nopeasti vyöryen kohti lakritsin sävyttämää, yrttisen potkivaa ja monipuolista tummuutta uhkuvaa loppuliukua. Makujen kohotessa matkaan tarttuu niin terävää kahvisuutta kuin tummaa suklaisuuttakin, mutta myös kevyemmän kuivahedelmäistä tuntua nousee esiin. Jälkimaun tummasta makumaailmasta löytyy pinttyneen kahvista, paahteisen suklaista syvyyttä sekä melko intensiivistä, hieman kärähtäneen leivänkuoren rouheutta.

Tuntumaltaan miellyttävän runsas, muttei raskas. Olut pyörii huulilla paksunoloisena, mutta osoittaa nerokkuutensa runsaan, mutta soljuvan keveän yleisvaikutelmansa kautta. Rehti, muttei tarpeettoman tuhti…

Tuomio: Maistuvan paahteinen, arvokkaan perinteinen ja rauhallisen tasapainoinen olutnautinto. Riittävää runsautta ilman ylimääräistä raskautta. Taidokas esitys! Näistä minä tykkään...


Pisteet: 39/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti