perjantai 29. syyskuuta 2017

Pyynikin Mosaic Lager - Maailmanmestari 2017!

Pyynikin Mosaic Lager

Pyynikin Käsityöläispanimon kansainväliselle kisamenestykselle ei näy loppua. Tuorein titteli tuli tänä kesänä arvostetusta World Beer Awards 2017 –kilpailusta, jossa mainio Mosaic Lager vei nimiinsä World's Best SeasonalLager –sarjan. Tieto kisavoitosta aktivoi myös markkinat ja varsin pian panimon varastot ammottivatkin tyhjyyttään. Vahvaportterin ja Ruby Jazz Alen kaltainen déjà-vu siis.

Noh, panimon varastot siis tyhjenivät ja samoin kävi monin paikoin kauppojen oluthyllyilläkin: eioota myytiin kautta maan. Etuoikeutettuna blogistina sain onneksi omani näytepaketin muodossa ja täytyy sanoa, että hyvä oluthan tämä on!

Mosaic Lagerin tarina alkaa vuodesta 2016, jolloin sitä valmistettiin ensi kerran ravintola Tillikan Oktoberfesteille. Sittemmin olutta on löytynyt pullopakattuna Lidlin myymälöistä, mutta hiljattain duopolikin on saanut siitä omansa pakkausmuodon suosiessa tätänykyä pienpanimoidenkin keskuudessa yleistyvää tölkkiä.

Vaikka Mosaic Lager kausilagereiden sarjan voittikin, voisi kuvitella sen tuotannon vakiintuvan ympärivuotiseksi. Alkuhuumassa kysyntä on luonnollisesti runsasta, mutta olut on myös Pyynikin aiempia kisavoittajia yleiskansallisempi, helpommin lähestyttävä ja ehkä suuremman massan paremmin tavoittava tuote. Se on kauppavahvuinen, kevyt ja aromaattinen, vaalea ja vieläpä kansalle tuttavallinen lager kätevässä ja maltillisen hintaisessa tölkkipakkauksessa. Se myös tarjoaa sopivaa särmää ja makua myös vaativampaakin makuun oluthörhöt mukaan lukien. Otollista maaperää luulisi siis riittävän.

Pyynikin Mosaic Lager
Hyvin vaalea, viljavankeltainen ja runsasvaahtoinen olut. Tuoksu kevyt, raikas ja aromaattinen. Mosaicin herulanlehtinen tuoreus ja kevyt sitrushedelmäisyys maalautuvat vasten vaaleaa, kevytrakenteista mallasrunkoa. Pirteää menoa.

Maultaan tuoksun linjoilla eli vaaleaa, kevyttä ja raikasta on. Mosaic tarjoaa aromaattisen verhonsa lisäksi myös märempää suudelmaa. Sitruspainoinen jälkipotku antaa myös herukanlehden vehreyttä sekä pientä mausteen napsuakin. Alkupuolisko on vaalea, sitruksisen pirteä, marjapuskan osalta ilmavamman aromaattinen. Runkoon on onnistuttu vangitsemaan lagereiden miellyttävä kepeys ilman vetisyyden leimaa. Hienosti viimeistelty kokonaisuus. 

Tuomio: Mosaicin kauneuden hienosti esittelevä, raikas ja kepeä laatulager. 

Pisteet: 35/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti