Heavy Barley Wine |
Juu-u. Kesäkiireet ja
tyhjä pää ovat usein huono yhdistelmä, mutta pidetään sitä taiteilijan
vapautena tässä kohtaa. Sain nimittäin kesällä maistooni naapurin siskonmiehen
keittelemän barley meadin, avasin sen, nautin sen, arvioin sen ja kadotin
kuvat. No kuvat onneksi löytyivät sittemmin jostain bittiavaruuden syövereistä
ja sitä myöten päästiin vihdoin puhtaaksikirjoitushommiin. Eero on tietty into
piukeena arviota odotellut (tokko edes muistaa pulloa antaneensa enää), joten
tässä se nyt sitten on.
Olut on muistaakseni
jonkinlainen jatkumo aiemmin naapuriterassilla keitellylle Rosteri IPAlle,
vaikka totuuden mukaisemmin taisi jonkinlainen varastonpohjaresepti ollakin?
Vahvaa jenkkimenoa oli joka tapauksessa tarjolla, sillä oluen humalointi on
hoidettu Columbuksen, Cascaden, Centennialin ja Simcoen voimin. Runko on
sataprossasta sahtimallasta ja Barley Wineksi tunnustautuva olut on käytetty
mead-hiivalla, joka taisi aika verkkaisesti alkujaan lähteä toimimaan. No,
ottihan se lopuulta sitten tuulta alleen ja lopputulos onkin mukavan ryhdikäs,
lämmin ja humaliltaan kivasti potkiva 11-prosenttinen nautinto. Olut on
pullotettu toukokuun loppupuoliskolla ja nautittu heinäkuun loppuvaiheilla.
Heavy Barley Wine |
Rusehtava, samea ja
utuinen olut. Tuoksu on alkuun vaimea, siitä huolimatta syvyyksiin viittoileva.
Tummahkoa, karamellista maltaisuutta on mukavasti ja matkassa on vähän
leipäisempääkin jämäkkyyttä. Ilmassa on tuoksun avauduttua hyvä kirjo greippi-
ja havuvivahteista humalakirjoa runsaalla tropiikin hedelmäisyydellä
täydennettynä. Lämpö tuo maltaasta esiin lisää makeutta ja yleistä syvyyttä
sekä lisäpontta hedelmäisyyteen. Oikein viettelevä.
Maku jatkaa
kutakuinkin tuoksun jalanjäljissä, vaikkei samaan loppusyvyyteen ja pyöreyteen
ylläkään. Rungossa tummaa, osin paahtunutta karamellia, ehkä tuoksua runsaampaa
leipäisyyttä. Trooppinen hedelmä on voimissaan greipin viedessä tuon puolen nimiinsä.
Havukkoakin löytyy ja se tehostaa lopun greippisivallusta sopivasti.
Jälkipotkussa on myös kevyttä mausteisuutta sekä katkeron mukana nousevaa
kuivuutta. Muutoin mennään melko makeaan, muttei liian imelään, tahtiin.
Paikoittaista rouheutta löytyy, mikä myös leikkaa pois makeuden pahinta terää.
Tuntuma on melko
runsas, huulia tahmaava ja suht soljuva. Alkoholi ei paista läpi, vaikka
sopivasti lämmittääkin.
Tuomio:
Jenkkihumaloitu, hieman rouhea ja mukavan maltainen Barley Wine. Hidas ja
arvokas.
Pisteet: 39/50
Apuva, eihän tähän vaan sattuis olemaan mitään suuntaa-antavaa reseptiä? Mallasmäärän saan laskettua mutta humala-aikataulua? Jotain? Kaikki ainekset löytyis valmiina niin kiinnostelis kovasti
VastaaPoistaMäpäs koetan selvittää, mutten uskalla luvata varmaksi mitään. Tästä on aikaa jokunen vuosi ja keitto taisi osin olla suunniteltu kaappien tyhjentämiseksi.
PoistaMutta tuo on kyllä yksi parhaista mitä olen tehnyt...����
VastaaPoistaHienoa, että kiinnostusta löytyy. En valitettavasti kasvaneen välimatkan vuoksi ole enää vähään aikaan tuonut keittojani arvioitavaksi, mutta harrastus on jatkunut kyllä. Ja huutelen näin ninettömänä suojellakseni yksityisyyttäni, mutta kylläpä paronilla tuntui keinot olevan
VastaaPoistasaada minuun yhteys, pisteet salapoliisityölle.
http://www.reittausblogi.info/2014/09/resepti-reittausblogi-ipa-4-enemman.html?m=1
Resepti keittoon tuosta ja humalat noin x1,5. Mallasta sopivan reilusti.
Hiivaksi MANGROVE JACK'S MEAD M05.
Puoliksi onnistuneen mäskäksen jälkeen taisin jatkaa vierrettä hieman panimosokerilla. Tämän oluen kanssa kävi vähän sillain, että taikuri itsekin yllättyi tempustaan... -Eero
Nice, kiitos tekijälle kommenteista. Lomakiireissä en suorinta kanavaa ehtinyt etsimään, mutta menee se näemmä puskaradionkin kautta. Hieno juttu. Ja hyvä, että harrastus on jatkunut myös uusissa maisemissa :)
Poista