EntoCuben uudet tuttavuudet. |
Sirkat tuntuvat tykkäävän valkosipulista. |
Nyt kun kotisirkkoja on parin jutun verran lähinnä naposteltu,
on aika siirtyä hieman pidemmälle tarinassa. Ensikertalainen löysi nettiä
tutkiskelemalla jos jonkinlaisia ohjeita mielenkiintoisen raaka-aineen
valmistukseen, mutta päädyin lopulta aika yksinkertaiseen, hyväksi havaittuun
linjaan. Tortilloita siis. Koska, miksipäs ei?
Vastaan toki tuli varteenotettava resepti jos toinenkin. Osaa
hyvältä vaikuttavaa ja helppoa varten olisi mm. pitänyt vierailla (salaa)
kasvitieteellisessä puutarhassa keittiöni perusraaka-aineista puuttuvan
kaktuksen vuoksi tai sitten sirkat tuntuivat hukkuvan turhan monien
ainesosasten muodostamaan salaliittoon*. Halusin kuitenkin käsitellä sirkkojani
suht dominoivana palasena ruokakokemuksessamme hienoksi jauhamisen tai liemeen
hukuttamisen sijaan.
Hukuttamisesta puheen ollen, kannattaa kurkata Jaskan frittisirkat,
joita voisin itsekin harkita kokeilevani. Jostain (olisiko ollut ihan EntoCuben
väen ohje?) eteeni eksyi myös idea hunajapaahdetuista hyönteisistä, joiden
pohjalta lopullinen ideani muodostuikin: vaihdoin hunajan vain valkosipuliin,
mikä kyllä toimi todella hyvin.
Ajatuksissa kävi myös sulan suklaan ja
merisuolan kanssa leikittely, mutta se jääkööt seuraavaan kohtaamiseen. Pienen
määrän myös savustelin, mutta turhan varovasti kasslerin jälkisavuilla, joista
ei sirkkoihin riittävästi makua jäänyt. Lähinnä liika kuivuminen pelotti, mutta
ensi kerralla tiedän lyödä sirkat kunnon savuun ja riittävän, muttei liian,
pitkäksi aikaa.
Sirkkojen paahtelu pannulla ei ole suurta tiedettä. Tekaisin
kylkeen maistuvan, kait vähän salsamaisen tomaattisalaatin ja aateloin täytteet
valkosipulisella cremellä. Kas näin ikään:
Helppoa ja maistuvaa... |
Valkosipulipaahdetut kotisirkat
- Reilusti voita
- Riittävästi kotisirkkoja
- Pari valkosipulin kynttä
- Suolaa
- Mustapippuria
- Tarvittaessa muita mausteita
Aloitetaan heittämällä voi kuumalle pannulle. Pienen
pyörittelyn jälkeen lisätään sirkat ja sekoitellaan sopuisasti.
Käännetään sekaan pari kierrosta suolaa ja mustapippuria
myllystä. Levyn voi tässä vaiheessa säätää jo vähän miedommalle.
Lopuksi mukaan puristetaan pari kynttä valkosipulia, jonka
voi toki lisätä siipaloitunakin. Jatketaan sekoittelua hetki miedolla lämmöllä
ja nostetaan pannu lopuksi levyltä pois.
Tomaatti-paprika –salsantapainen salaatti
- Muutama tomaatti
- Puolikas paprika
- Pienehkö punasipuli
- Kevätsipuli
- Loraus öljyä
- Mustapippuria
- Suolaa
- Ruohosipulia
- Halutessaan voi lisätä myös sitruunan mehua tai chiliä
Valmistus on helppoa. Poistetaan tomaateista siemenet eli
vetisimmät osat (menivät suoraan kokille). Valutellaan enemmät nesteet pois ja pilkotaan pikkurillin pään
kokoisiksi paloiksi paprikan kanssa.
Silputaan sipulit ja sekoitetaan paprika-tomaatti-kulhossa. Lisätään loput aineet, sekoitetaan ja annetaan asettua jääkaapissa
vähintään puolen tunnin ajan.
Siinä sivussa voikin sitten sekoitella soosin valmiiksi eli
murskata creme fraichen tai smetanan sekaan valkosipulin kynnen tai parikin,
ropauttaa ripauksen mustapippuria, sekoittaa ja laittaa senkin jääkaappiin
tarjoilua odottamaan. Maustaminen on makuasia, mutta tässä kohtaa
yksinkertainen oli kaunista ja toimivaa.
Lopputulos näyttää kokolailla tältä. Asettelu tosin on kovin epäkäytännöllinen eli täytteet kannattaa pistellä sopuisasti riviin kuvanmukaisten kasojen sijaan. |
Itse nostelin sirkat ja salsat tortillalettujen päälle, lisäsin
cremen ja nappasin kotipuutarhasta hieman persiljaa koristeeksi. Hyväksi
havaittu tortillalettuohje löytyy KotiTalosta-blogin sivuilta, joten mitäpä
sitä suotta uudestaan kirjailemaan.
*monissa resepteissä sirkka oli tosiaan vain yksi ruoan
osanen muiden joukossa, mikä kertoo sen arkipäiväisyydestä muissa
kulttuureissa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti