Hyödylliset hyönteiset |
Hyönteisruoan kotimaisiin uranuurtajiin lukeutuvan EntoCuben
väki tiedusteli jokunen hetki sitten, josko kellaristille kotisirkat
maistuisivat. Hymyilin näyttöpäätteeni äärellä vastausta naputellessani: ”Jes! Tällasta mä oon aina halunnut”.
Syötävät hyönteiset eivät globaalisti ole mikään ylettömän
erikoinen juttu, mutta meillä länsimaissa aiheeseen aletaan vasta hiljalleen
heräilemään. EU:nkin alueella lainsäädäntö lyö vielä kapuloita rattaisiin,
mutta silläkin saralla valoa on jo tunnelin päässä näkyvissä. Suomessa näitä on
näkynyt jonkin verran mm. oluttapahtumien tarjonnassa sekä erilaisten ”sisusutusesineiksi” ”naamioitujen” purnukoiden muodossa.
Hyönteisruoan esiinmarssia perustellaan mm. sen ekologisuudella,
hyvillä ravintoarvoilla, kasvatuksen pienellä tilantarpeella ja lisääntymistehokkuudella.
Esimerkiksi nämä kotisirkat ovat loistava proteiinin lähde, verrattiin niitä
mihin perinteiseen tuotantoeläimeen tahansa. Ja jos proteiinista kerta
puhutaan, vaativat sirkat vain murto-osan muiden tuotantoeläinten vesi- ja
rehutarpeesta saman proteiinimäärän tuottamiseen. Fiksu suuntaus siis kaikin
puolin.
Hyvä vaihtoehto olutsnäcksiksi |
Ja ötökkäruoka tosiaan kiinnostaa meidänkin taloudessa.
Ekologinen näkökulma on aiheessa toki kannatettava ja hieno juttu, mutta se ei
kuitenkaan ole ollut itselle se kaikkein eniten hyönteiskiinnostusta eteenpäin
ajava asia. On meillä toki parin viime vuoden aikana siirrytty
rutiininomaisesti enemmän kasvispainotteiseen ruokavalioon, jota hyönteispuoli
varmasti hyvin täydentäisikin, mutta aiheen kiehtovuus on ollut läsnä jo
pidempään. Ei mitenkään pakkomieleenomaisena tai vahvana, mutta mieltä kutkuttelevana
kumminkin. Kai se tulee jostain ruokaohjelmien viidakoista, joissa bourdainit
ja kumppanit rouskuttelevat Aasian matkoillaan katukeittiön friteerattuja
heinäsirkkoja sun muita, sinällään ihan kotoisaltakin tuntuvia hyönteisiä. ”No miksei meilläkin...?”
Sain EntoCubelta kaksi pussillista eri tavoin käsiteltyjä
kotisirkkoja. Sen verran ennakkoluuloja taloudestamme kuitenkin löytyi, että aiemmin
päivällä postissa tullut sirkkapaketti odotteli saapumistani terassin pöydällä
sisätilojen sijaan. Paketin chili-pähkinä-sirkka-sekoitus tuli naposteltua
erinäisten oluiden seurana, mutta uunipaahdetuille vipeltäjille keksittiin
vähän monimuotoisempia käyttökohteita. Aika yksinkertaisella linjalla kuitenkin
mentiin, sillä kyseessä oli ensikosketus kotisirkkojen maailmaan ja halusin
niistä mahdollisimman paljon irti just sitä itteään, enkä suinkaan piilotella
niitä osaksi jotain suurempaa kokonaisuutta. Paljon jäi myös kokeilematta,
mutta ehtiihän sitä vielä.
Paahdetut sirkat käyvät moneen |
Paahdettuja sirkkoja tuli naposteltua myös sellaisenaan ja
aika monelle niitä tuli siinä sivussa myös maistatettua. Ennakkoluuloja näkyy
jonkin verran olevan, sillä työkavereistakin reilu puolet torjuivat
ystävällisen eleeni. Rohkeille maistajille ne sitten maistuivat senkin edestä.
Semmoinen paahdetun mantelin ja ehkä kevyelti jonkin merenelävän sekoitus tuo
maku sellaisenaan oli, mikä näytti toimivan mm. meidän 1,5-vuotiaalle kuin
voisilmä ja vadelmat puurossa – eli todella hyvin – eikä eläkeläiskaartikaan aihetta
karttanut, vaan maistiaiset tekivät hyvin kauppansa. Potentiaalia siis löytyy
laajalla rintamalla.
Palataan Chili-pähkinä-sirkka –pussin ja oluiden äärelle toisen jutun voimin, mutta katsotaan tähän loppuun toisenlainen, hyvin yksinkertainen
leffapurtava, joka sai innoituksensa Anikon Kippis-ohjelman ruokasovituksesta ja
tuosta em. pähkinäsekoituksesta:
... |
Sipsisirkat
- Paahdettuja kotisirkkoja
- Itselle mieleisiä perunalastuja
- Suolaa
- Pippuria
Kupletin juoni on hyvin yksinkertainen. Otetaan sopiva määrä
kotisirkkoja ja saman verran perunalastuja, jotka murskataan sirkkojen sekaan
melko hienoksi muhjuksi.
Itse käytin erään edukkaan merkin mustapippuri-ruohosipuli –maustettuja
lastuja, joissa suolapitoisuus oli sen verran kieltä korventava, ettei
lisäsuolaa ehkä olisi tarvinnut. Käänsin myllystä kuitenkin kierroksen, samoin
mustapippuria.
Eipä siinä muuta kuin pieni sekoitus ja sohvaa kohti.
Tämän kokeilun kanssa ei tullut varsinaisesti oluita
pariteltua, mutta kuvassa näkyvä Landlord osui maaliin ihan kivasti, kunhan
hieman etäisyyttä rouskutuksen ja siemailun välillä piteli. Aivan käsikädessä
ei brittitunnelma ja napakan suolainen sorminaposteltava kulkenut, vaikkei
isompia ongelmiakaan ilmennyt.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti