perjantai 29. syyskuuta 2023

Aecht Schlenkerla Weichsel

Aecht Schlenkerla Weichsel

Frankkien perinteistä rotbieriä ei ole kummoisesti vastaan tullut ja niitä halutessaan onkin pitänyt kurkotella verkkokauppojen ovenkahvoja kohden. Alueen paikallistuotteita ja harvemmin vastaan tulevien perinnetekijöiden oluita löytyy onneksemme Bierothekin hyllyiltä. Sieltä on lähtöisin myös nyt lasiin päätynyt, punakka ja bamberglaisen savust… perinnepanimon kohdalla odotetusti myös hillityn savuinen Schlenkerla Weichsel.

Nimellään valmistustapaansa hieman jo kartoittava Weichsel on panimolle tyypillistä palvisavuisuutta kepeämmin tuprahteleva ilmestys. Oluen maltaat on kuivattu pyökkisavun sijaan kirsikkapuun loimussa ja lopputuloksena onkin hieman jopa hedelmäisen, mausteisen ja vaaleamman savuinen, hyvin mallasvetoinen olut. Weichsel on eteläisessä Saksassa ja Itävallan puolella hapankirsikkaa tarkoittava termi, joka sopii tähän kuvaan varsin hienosti paitsi symboliikkansa, myös kieltä solmuun saavan muotonsa vuoksi. Kokeile vaikka: Aecht Schlenkerla Weichsel.

Punakka, miellyttävän savuinen ja leipäisen maltainen olut erinäisin vivahtein joka tapauksessa. Täytyy tosin myöntää, että olen enemmän panimon tuhdimpien savupommien perään tai vastaavasti sitten puhtaamman maltaisen punalagerin suosija. Laadukas olut tästä huolimatta ja onhan tätä makunsa puolesta totutun helppo suositella maistettavaksi.

Aecht Schlenkerla Weichsel

Punertavan ruskea olut valkealla vaahdolla. Tuoksussa on mietoa, mutta selkeästi ilmenevää savuisuutta. Se ei kuitenkaan ole panimolle tyypillisen palvisavuista, vaan hennompaa, jopa hedelmäisen eleganttia, osin myös nahkaisaa. Muutoin nenään nousee lähinnä mallasta ja ehkä kevyttä yrtin tuntua...

Maku on hyvä ja runsaudestaan huolimatta kepeää tai ainakin helpohkosti kumottavaa. Siinä on syksyn raikkautta savuisessa muodossa. Savuisuus on perus-Schlenkerlasta poikkeavaa, hieman hedelmäistä, vaaleampaa ja pyökkipuuta "pensasmaisempaa" eli kaikin puolin herkempää ja hennompaa. Runko vaikuttaa vuokaleipäseltä, keskitumman maltaiselta. Ei selkeää makeutta, mutta jotain kevyen imeltynyttä pehmeyttä maussa on. Savun seasta löytyy myös mausteisuutta, loppumaussa taas vaikuttaa yrttinen katkero. Laatutyötä, muttei panimon runsassavuisten klassikoiden kaltaista ihastusta herättävää. Rima on toki korkealla.

Pisteet: 36/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti