tiistai 19. syyskuuta 2023

Hellerbräu Bamberger Stiftsgartenbier

Hellerbräu Bamberger Stiftsgartenbier

Bambergin laadustaan tunnetulta savuolutpanimolta oli tullut useampikin tuoteuutuus tarjolle sitten viimevilkaisun. Nappasin tuotteet ostoskoriini Bierothekin verkkopuodista ja syvennyin mm. tämän historiarikkaan oluen saloihin. Suodattamaton Märzen tulikin jo esiteltyä aiemmin.

Stiftsgartenbierin reseptiikka on kaupungin vanhimman, sittemmin jo lopettaneen Brauerei Michaelsbergin peruja. Luostarimäellä vuosien 1122 ja 1969 välillä toiminut panimo omaa kytköksen myös Schlenkerlaan eli virallisemmin Hellerbräuhun: Michaelsberillä aikanaan vaikuttanut panimomestari Kondrad Graser on mestaroinut Hellerbräuta 1800-luvun puolivälin jälkeen, tarkemmin ottaen vuodesta 1866 alkaen. Liekö Stiftsgartenbierinkin resepti kulkeutunut tätä kautta eteenpäin.

Stiftsgartenbier ei ole savuolut, mutta ainakin omaan suuhuni sen mausta kuitenkin välittyy tuo Schlenkerlan tunnusomainen tuprahdus. Hentona, mutta mielestäni sen verran voimaisana, etten asiaa vain päissäni voi kuvitella. Humalat keitokseen on poimittu Spaltin alueen humalaviljelmiltä sekä Bambergin omasta humalatarhasta, Hopfengartenista. Punakka ja mukavan maltainen makunautinto. Taattua laatua, kuten odottaa sopikin.

Hellerbräu Bamberger Stiftsgartenbier

Kuparinen, kevyen utuinen olut valkealla vaahdolla. Tuoksussa on kuin onkin mielestäni hyvin kevyt, mutta silti selkeä savun leima. Todella hillitty toki, mitä Schlenkerlan normimenoon tulee. Kevyen imeltynyttä, hieman punertavaa ja leipäisää maltaisuutta, mausteisuutta ja yrttisyyttä on mukana myös.  Maku on mukavan maltainen, kevyesti imeltynyt ja keskitumman leipäinen.

Maussa on kepeää, mutta minusta selkeää savuisuutta, vaikkei savumallasta olekaan käytetty. Liekö panimolla niin tujut aromit, että savuisuus yksinkertaisesti vain tarttuu mukaan. Sekaan se sopii hienosti, joten ei ongelmaa sen puoleen.  Maussa on myös kevyttä mausteisuutta ja lopussa purevaa yrttisyyttä. Kokonaisuutena erittäin tasapainoinen ja hyvänmakuinen lagerolut. Toimii eittämättä komeasti.

Pisteet: 37/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti