torstai 14. joulukuuta 2023

Sonnisaari Sahtilation

Sonnisaari Sahtilation

Sonnisaari Sahtilation

  • Tyyli: Sahti
  • Alk.%: 8,8
  • Panimo: Sonnisaari, Oulu, Suomi

Hämärtyvä Helsingin talvi-ilta kirvoitti mieleni pienelle jaloittelulle. Hanarikkaan Juovan tiskiltä kuului löytyvän pohjoisen kummajaista, Sonnisaaren ”Citralla maustettua” sahtia. Pitihän tämä käydä kokemassa.

Sahtilation on samalla selkeästi pohjoisin sahtijuoma, jota allekirjoittanut on päässyt maistamaan. Aiempi arktinen sahtiraja taisi kulkea Vehniän kylän kohdalla, mikäli oikein muistan. Jenkkihumaloitua perinnejuomaa en myöskään ole aiemmin päässyt maistamaan.

Erikoisemmista versioinneista on muutoinkin melko vähän kokemusta, taitaa Ruosniemen ja Sorin takavuosien Islay Sahti olla ainoa hieman viritetympi näkemys, jonka olen kohdannut. Ja Laitisen Mikan moninaiset kokeilut siihen lisäksi tottakai.

Sonnisaaren twisti ei toki jännää humalvalintaa suurempi silmäkääntötempaus ole, mutta se aikaansaa joka tapauksessa melko mielenkiintoisen sahtituotteen. Siitä löytyy kuitenkin odotettua enemmän perisahtimaisista piirteistä poikkeavia nyansseja, vaikka kyllä sen sahdiksi silti alta tunnistaa. Kokonaisuuden selkokielinen kuvailu osoittautuu  yllättävän haastavaksi.

Sonnisaari Sahtilation

Punertavankeltainen sahti kevyellä vaahtorenkaalla. Tuoksu tuo mieleen Mosaicin herukkapensaan, mutta kääntyy nenässä hiljalleen sitrusmaisen humalan, mausteisuuden ja hieman jopa belgiesterisen hedelmäisyyden liittouman suuntaan. Onko havuakin?

Maku on mielenkiintoinen. Kyllä tästä sahdin löytää kypsän banaanin ja yleisen, rukiissävytteisen imeltyneisyyden kautta. Havua, muttei katajaa on myös. Sitrusta, mutta jännästi vähän marjaisassa muodossa. Pihkaakin, muttei paljon. Jälkimaussa imeltynyttä mallasta, sitrusta ja mausteisuutta. Sillein rustiikkisella tavalla. Huuletkin tahmaantuvat ja tuntuma on hieman öljymäinen... 

Sikunaisuus on vähän huono sana, mutta jotain kypsän hedelmäistä, samalla kurkkua lämmittävää tunnelmaakin matkassa on. Kokonaisuutta on hankala pukea sanoiksi. Tämä pitää itse kokea. 

Mielipide? Kyl mä tykkäsin, vaikka pihamaalainen tulkinta enemmän omaan makuun istuvaa onkin.

Pisteet: 37/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti