lauantai 21. syyskuuta 2024

American Solera Cranbarrel 2016

  • Tyyli: American Wild Ale
  • Alk.%: 5,6 
  • Panimo: American Solera, Tulsa, Oklahoma, USA

Tulsalainen American Solera tuli uutena nimenä vastaan Kihoshkin kellarikierroksella. Houkuttelevalta vaikuttanut, lähinnä pienten ja spontaanikäyvien tynnyrikypsytysten tehtailuun keskittyvä panimo näkyy tituleeratun jenkkien parhaaksi ja maailman toiseksi parhaaksi uudeksi panimotoimijaksi vuonna 2016. Tätä en Cranbarrel-pulloa hipelöidessä vielä tiennyt, mutta intuitio osui kyllä kohtalaisen hyvin taas oikeaan.

Kotiinviemisiksi päätynyt pullo sisältää panimon karpaloin ylevöitettyä, vuoden 2016 erää edustavaa Cranbarrel-versiota. Tarkka kuvaus pullon kyljessä sanoo näin: Sour Ale aged in oak barrels with cranberries

Vuosiluku viittaa ilmeisesti pullotusvuoteen ja nopean hakukoneilun perusteella pullote näyttäisi kuuluvan panimon ensimmäisten olutjulkaisuiden joukkoon.

Vahvuutta kauniin punakalla oluella on wild aleille tyypilliseen tapaan melko maltillisesti (5,6%), mutta makumaailmassa ei peruuttelun tuntua ole aistittavissa. Erittäin ylevä ja tyylikäs kokonaisuus tarjoilee monikerroksista ja vivahteikasta makumaailmaa läpi koko olutkokemuksen.

Kauniin punainen olut kevyenvaahdon kruunaamana. Sävy on vähän puolukkainen pienellä Hubba Bubban vivahteella.

Tuoksu on kirpeähkö, punaisen marjainen. Puolukka, karpalo, granaattiomenan siemenet tulevat kombinaatiosta mieleen. Kirpeyttä, mutta myös pientä makeutta yleisesti aika kuivassa paketissa. Mukana tammea, vadelmavinegretteä ja rapeaa omenaa. Monipuolista menoa kaikenkaikkiaan.

Makumaailma on hyvin tyylikäspiirteinen ja moniulotteinen. Karpalo, puolukka, vadelmavinegrette... Kirpeä pääväritys on selviö. Tallia ja tammea kaiken vakuutena, jälkimaku on hyvin marjaisa ja siellä karpalo pääseekin kaikkein puhtaimmin esiin omana itsenään. Erittäin hyvää.

Pisteet: 42/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti