keskiviikko 18. syyskuuta 2024

AleSmith Reforged XX

AleSmith Reforged XX

AleSmithin juhlapullo ehti vartomaan varastossa muutaman vuoden, kunnes pääsi kaveruston illanvietossa useamman makustelijan ruodittavaksi. Kuten nimikin ehkä viittoilee, on Reforged XX valmistettu AleSmithin 20-vuotisjuhlien kunniaksi.

Olut on myös itsessään eräänlainen merkkipaalu, sillä Reforgerdin kerrotaan olevan panimon ensimmäinen tynnyriblendi. Se näet koostuu kolmen melko nimekkään takomo-oluen sekoituksesta: Wee Heavy, Speedway Stout ja Old Numbskull. Tuhtia skottalea, kahviryyditettyä imperial stoutia ja barley wineä rintarinnan bourbontynnyrin kautta pullotettuna siis. Melkoisen ylevä kokonaisuus.

AleSmith Reforged XX

Tummaa ja suht mehevän viskositeetin omaava olut. Tuoksu on hyvin rusinainen, hieman suklainen ja kypsän luumuinen. Imeltynyttä mallasta, hieman paahteisuutta kahvin muodossa.

Jyhkeä kokonaisuus tarjoilee moniulotteisia makuja. Syvää rusinaa, kypsää kuivaluumua, hentoa kahvia ja hyvin, hyvin imeltynyttä maltaisuutta. Paahteisuus nousee ajanmittaan vahvemmin esiin, mutta kahvisuus ei sinällään lisäänny. 

Paahtomaltaisuus sen sijaan vaikuttaisi hieman tukevoituvan. Taustalta nousee alkoholin lämpöä ja bourbonvaniljan pehmeyttä. Kypsää, rehevää, syväluotaavaa. Huulet tahmaantuvat, hiilihapot ovat aika minimissään. Nyt on hyvää ja tyylikästä. 

Pisteet: 40/50

 ---

Rodenbach Caractère Rouge

Samassa tilaisuudessa korkattiin myös reilusti yli kuusi vuotta (en tarkkaan edes muista) odottamassa majaillut Rodenbach Caractère Rouge. Muistaakseni jopa kaksi ja puoli vuotta tynnyreissä viipyilevä punakka flandersilainen oli Saveur Bieren aikoina yksi suursuosikki, mutta hankintakanavan ehdyttyä viimeistä pulloa on tullut pihisteltyä jemmassa huolella ja hartaasti.

Seurallisessa tilanteessa nyanssien purku jäi tekemättä, mutta vuodet ovat ehdottomasti pehmentäneet kirsikoilla, vadelmilla ja karpaloilla punerretun oluen makumaailmaa. Tyylikästä on edelleen. Pitääkin etsiä jostain tuoretta erää maisteluun...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti