perjantai 27. syyskuuta 2024

Alkon Jouluoluet 2024

Joulusesonki alkaa tunnetusti lokakuusta ja näin ollen on taas aika käydä läpi Alkon jouluolutkattausta, joka saapuu myymälöihin maanantaina 30.9.

Maailma on muuttunut olutkuplassakin melko nopeasti ja harkitsin jo tästä juttuaiheesta luopumistakin. Huomasin kuitenkin, että pitkää juttuputkea on hankala katkaista. Ihminen kiintyy kummallisiin asioihin. Joulua lähestytään joka tapauksessa melko samankaltaisin teesein, kuin aiempinakin vuosina. Tuttuja perustuotteita tulee tarjolle taas useampi ja vaihtuvissakaan etiketeissä ei hörhöjä kutittelevia yksilöitä suuremmin vilise.

Lienen ehkä tulossa jo johonkin rajapyykki-ikään, kun en tästä yllätyksettömyydestä suuremmin jaksa enää pöyristyä. Ehkä jopa päinvastoin. Tietty kaupparajan nostolla ja sen tarjoamilla mahdollisuuksilla voi olla osuutta aiheen aiempaa seesteisempään lähestymiseen. Enkä minä nyt niin suuremmin jouluoluita edes enää odottele. Pöytään ja pyhien viettoon tulee kuitenkin valittua voittopuolisesti niitä "jo hyväksi havaittuja" vakioita ohi jouluolutteeman. Ja Eicheä, kuten lukijakin siellä näyttöpäätteen äärellä ehti jo puoliääneen toteamaan.

Ja tuo bambergilainenhan löytyy listoilta tänäkin vuonna. Lisäksi olen käsittänyt, että maailman mainioinpiin savuoluisiin lukeutuva schlenkerlalainen olisi ostettavissa myös markettipuolelta. Näin se kehitys kehittyy. On siellä pari muutakin vakio-ostoa, mutta niiden kaltaisia oluita ostaisin myös sesongin ulkopuolella ihan mielelläni.

Huom! Lista on alustava ja täydentyy tarvittavilta osin oluiden lopullisen julkaisun jälkeen.

Eicheä pöytään.

Aecht Schlenkerla Eiche

Savuolut / 8,0%

4,98€ / 0,5l

Eiche ei esittelyjä enää tässä vaiheessa kaipaa. Mikäli tammisavuisen oluen jyhkeys hirvittää, mutta savunmaku kiehtoo, löytyy bambergilaispanimon kevyempirunkoisiakin oluita tällä hetkellä niin Alkon kuin markettienkin puolelta. Esimerkiksi punakka, kirsikkasavuinen Weichsel tai syksyn myötä meille rantautunut, tummempi Erle ovat oivia valintoja jo näin syksynkin ajalle.

Shepherd Neame Christmas Ale

English Strong Ale / 7,0%

4,99€ / 0,5l

Mainion ja perinteisen brittipanimon jouluolut on jo vakiokamaa Alkossa. Ei edelleenkään oma suosikki panimon tekemisistä, mutta sopii teemaan. Jos tämä uppoaa, niin suosittelen testaamaan myös Sepi Niemen erinomaisen 1698 Kentish Strong Alen.

Lahden Erikois Joulu

Tumma lager / 5,3%

1,99€ / 0,33l

Hyvin tummanpuhuvaksi kuvattu täysmallasolut rakentuu Lahden Joulu- sekä Mustamaltaiden varaan. Maltilisesti humaloitu (20 IBU) olut tarjoilee maltaisuuden mukana myös paahteisia sävyjä, suklaisuutta ja makeuttakin. Ainakin panimon Oktoberfest on ollut miellyttävän maltainen kokonaisuus, joten toivotaan samanlaista tekemistä myös joulusesongin tuotokselle. Olut on saatavilla myös monipakkauksissa (11,94€ / 6-pack).

Leffe d´Hiver

Belgian Ale / 6,6%

9,99€ / 0,75l

Viime vuonna nähty leffeläinen tulee valikoimiin toistamiseen. Viime vuonna mietiskeltiin, onko d'Hiver uudelleen nimetty  Leffe Bière de Noël. Tiettävästi näin on. Joka tapauksessa tämä appelsiininkuori- ja korianteriuutteilla maustettu belgiale jäi tuolloin maistamatta ja veikkaampa, että näin käy myös tänä jouluna.

Põhjala Chocolate Porter

Imperial Porter / 10,0%

5,99€ / 0,33l

Viron kärkipanimoihin edelleen laskettavan Põhjalan suklainen ja jyhkeä porterelämys lukeutuu Alkon tuotehakujen perusteella jouluvalikoiman sisältöön. Se henkiikin jo hieman takavuosien suurten oluiden nostalgiaa, joskin aika tuttuna ja yleisesti saatavana toimijana ei suurta yllätysmomenttia saakaan taakseen. Kiinnostaa joka tapauksessa, tämä on nimittäin jäänyt maistamatta aikaisemmin.

Hohenthanner Winterfestbier 

Märzen / 5,8%

4,19€ / 0,5l

Totean saman kuin viime vuonnakin: Hohenthaneria ollut ennenkin, mutta jäänyt vielä testaamatta. Edustanee Alkon perinteisten "joululagereiden" sarjaa eli sopii maltaisuudessaan monien joulusärpimien kumppaniksi eikä säikäytä turhalla erikoisuudella ketään. Saksalaista laatua siis odotettavissa.

A. Le Coq Jõuluporter

Porter / 6,5%

4,89€ / 0,5l

Tarttolaisten balttiportteri onkin tuttu ilmestys aiemmilta vuosilta. vuodelta. Jos portteria halajaa, kannattanee tällä hintaa harkita suoraan Põhjalan tuotteeseen tarttumista. Toki vähän eri kulmista lajia lähestytään, mutta näin ainakin itse asiaa käsittelisin.

Mallaskoski Tripel de Festivale

Belgian Strong Ale / 9,0%

4,99€ / 0,33l

Mallaskoskelainen jouluässä yllättää näkijänsä. Ilman muita ennakkotietoja tässä mentäneen vaaleiden belgisävyjen äärelle ja varsin ryhdikkäässä muodossa. Kiinnostuin jo nyt. Täydennetään kuvausta jahka asiasta saadaan lisätietoa.

Tuttuja polkuja...

Fiskarsin Panimo Luostarin Talvipolku

Dubbel / 6,7%

3,79€ / 0,33l

Luostarin Talvipolkua pääsee tänäkin vuonna kuljeksimaan, mikä sopii kyllä allekirjoittaneelle. Miellyttävä, hyvin talveen istuva, keskivahvan linjan tummempi belgi on ollut omakohtaisesti pidetty joulusesongin tunnelmanluoja, jonka hintapistekin on pysynyt edelleen ihan kohtuullisen maltillisella tasolla. Makumuistelot edellistapaamisesta löytyy täältä: Olutkellari: Fiskars Luostarin Talvipolku

Ridgeway Criminally Bad Elf

Barley Wine / 8,5%

4,48€ / 0,33l

Readingiläisten tonttusaaga tiivistyy tänä vuonna entistä rikollisempaan suuntaan, kun Criminally Bad Elf tuuraa olutsarjan "vakiopaikalla" viime vuotista Very Bad Elfiä. Näitä tonttuoluitahan tulee päiviteltyä lähes joka ikinen vuosi: onko näille oikeasti menekkiä? Kriminaali on muuten päässyt jossain vaiheessa kevennyskuurille, sillä vahvuus on laskenut peräti pari pykälää menneen vuosikymmenen aikana. Tämän voi todeta arkistojen kätköistä löytyneen arvion muodossa: Olutkellari: Ridgeway Criminally Bad Elf

N'Ice Chouffe

Belgian Strong Ale / 10,0%

4,68€ / 0,33l

Pahoista tonttuoluista onkin mukava siirtyä niihin kivoihin. Joulumaustetut oluethan ovat tunnetusti suoraan saatanasta, paisti symppispullossa Belgiasta luoksemme matkannut N'Ice Chouffe. Curacaolla ja timjamilla maustettu tummasävyinen ja lämmittävä belgiolut täydentää pimeiden talvi-iltojen rauhaisaa tunnelmaa hitaalla nautittavuudellaan. Lue aiemmat muistiinpanot: Olutkellari: N'Ice Chouffe

Ridgeway Lump of Coal Dark Holiday Stout

Stout / 7,5%

4,99€ / 0,5l

Ridgewayn Lump of Coalia on tarjottu nyt pariin otteeseen tonttuoluiden tilalle ja seuraksi. Vielä se on jäänyt maistamatta, vaikka aikaisemmin sitä Elfejä korvaavaksi kompromissiksi valikoimiin toivoinkin. Olisiko tämä vuosi sitten se, kun aiheeseen tulee tutustuttua?

Falter Weihnachts Doppelbock

Doppelbock / 7,3%

4,79€ / 0,5l

Falter on hiipinyt Alkoon perättäisten sesonkien kautta, joten joulutarjonnan skippaaminen olisikin ollut pienimuotoinen yllätys. Linjakkuudesta kiinni pitäminen tuokin tarjolle pimeyden aikojen tyyleistä yhden miellyttävää eli tummanpuhuvan ja mallasvetoista tuplapukkia. Tämähän kelpaa.

Ayinger Winterbock

Doppelbock / 6,7%

4,69€ / 0,5l

Ja heti perään nostetaan tiskiin klassikkojen klassikko. Vieläpä kahden lasipullopantin kevyempään hintaan, kuin vuosi sitten.

”Ayinger Winterbock on laatuoluista laatuoluin ja aina tervetullut valikoimiin. Tummien, ryhdikkäiden lageroluiden ehdotonta eliittiä.”- Olutkellari

 Grünbacher Winter Weisse

 Hefeweizen / 5,7%

4,49€ / 0,5l

Alkon jouluvalikoimiin on perinteisesti kuulunut myös teemaan etiketöity vehnäolut ja tällä kertaa tässä roolissa nähdäänkin uusi nimi: itäisestä Saksasta ponnistava grünbacherilainen. Tämä lähtenee testiin jo ihan vehnäolutkiinnostuksen näkökulmasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti