maanantai 26. maaliskuuta 2018

Aalto Tyyni Pale Ale

Aalto Tyyni Pale Ale
  • Tyyli: American Pale Ale
  • Alk.%: 5,3
  • Panimo: Aalto Panimo, Jyväskylä, Suomi
  • Pantu: HIISI, Jyväskylä, Suomi

Jyväskyläläisen oluttarjonnan aallokko kuohuu tällä hetkellä iloiseen tahtiin. Maaliskuu toi alueen juomatarjontaan olutta kahdenkin uuden kiertolaispanimon voimin, joista ensimmäinen tuli jo viikonloppuna testattua. Aalto Panimon jenkkihumaloitu Tyyni – Aalto Pale Alehan julkistettiin yleisölle viikko sitten Explosivessa ja nyt kuuluvien huhujen mukaan oluen menekki on niin ravintola- kuin kauppapuolellakin ollut hyvin rivakkaa. Aiheesta kiinnostuneiden kannattaa siis ottaa olut asiakseen ässoonäspassiplö, mikäli tätä ensierää haluaa ehtiä maistamaan.

Aalto Panimo ilmestyi yritysrekisteriin aikalailla vuosi sitten, mutta kuulemani tiedot sen toiminnasta ovat olleet aika vähäisiä. Pienen mutkan kautta saatu huhutieto HIISIllä jo kypsyneestä ensiolueesta olikin varsin iloinen yllätys, sillä Aallon suuntia on tullut tasaisin väliajoin mietiskeltyä. Kiertolaistyyliin näemmä siis edetään ja tiettävästi tavaksi on valittu se ”raskaampi” malli eli oluen myynti ja markkinointi oman käden kautta.

Panimon kytkökset Säynätsalon saariryhmään näkyvät paitsi panimon nimessä mutta myös ensioluen tarinassa. Säykkihän on ympäristöltään ja maisemiltaan melko ainutlaatuista seutua näillä nurkilla, joten tuolta suunnalta riittää kyllä ammennettavaa inspiraation lähteeksi riittämiin. Tungosta siis tuskin tulee, vaikka oman ensioluensa juuri kauppoihin jaelleen Hangaround & Nobodynkin toinen puolisko myös saaristotaustaa omaa. Hauska sattuma, let’s call this 40900 beer invasion!
Tyyni on maukas ja pehmeän makuinen pintahiivaolut, jonka kevyt hedelmäisyys vie mietteet leppoisiin kesäöihin keskisuomalaisessa saaristossa.
Tyyni on tosiaan uuteen kaupparajaan istuva, 5,3-prosenttinen ja jenkkihumaloitu (53 IBU) Pale Ale, joka pohjautuu tuttuun tapaan kotona hiottuun reseptiikkaan. Rollen raportti ensijulkkareista kertoo hieman kaksijakoisista kokemuksista, joihin joudun Mestarin Herkusta ostamani pullon myötä valitettavasti yhtymään…

Aalto Tyyni Pale Ale
Oranssinen, kirkas ja valkean vaahdon kruunaama olut. Tuoksu on mieto, sitrusvetoisen hedelmäinen, hieman toffeista puolta maltaan seasta antava. Tunkkaisuutta, mansikkaa. Näitä kuitenkin melko miedossa määrin.

Maku on samankaltainen, ei mikään täysosuma. Sitrusta, kevyttä hedelmää, yrttiä. Kohtalaisen pureva lopetus, sitruksinen jälkimaku. Taas kuitenkin raikkautta polkevaa tunkkaisuutta ja sivumakua, jonka itse miellän sulaneeksi pakastemansikaksi. Häiritsee hörppy-hörpyltä enemmän…

Eli semmoinen peruslinjan APA ikävällä sivujuonteella. Kokemukset muista pullotteista kiinnostavat, sillä ei tämä nyt tällaisena oikein lähde.

Uusintamaisto harkinnassa jos vahvistetusti kuranttia tavaraa jossain tulee vastaan. Kurantilla tarkoitan pulloa, jonka sisältö vastaa kuvausta eli kevyttä, hedelmäistä ja pehmeän makuista pintahiivaolutta.

1 kommentti:

  1. Explosiven hanamaistiaisen perusteella ei tosiaankaan vakuuta. Ehkä ostan vielä pullon ihan vaan rakkaudesta lajiin, mutta ei tuo nyt ensimaiston ja muiden kommenttien perusteella kovin hyvältä vaikuta.

    VastaaPoista