torstai 29. maaliskuuta 2018

Kotiolut: Hop Hunters x Tuoppimonni Ruismonni Rye Ale


Hop Hunters x Tuoppimonni Ruismonni Rye Ale

Tulipa tässä kevään alkajaisiksi otettua ensihörpyt Hop Hunters –kaksikon kehutuista kotioluista. Jesse ja Joonahan ovat yhdessä Tuomaksen kanssa touhunneet Brew You Brewing –kotiolutmerkin alla jo hyvän tovin, mutta tällä kertaa keittelyn kolmanneksi osapuoleksi oli löytynyt Jessen velimies, Tuoppimonni.

Viisiprosenttista ruis Alea ei valmistettu normaalisti käytössä olleella Braumeisterilla, vaan rehdisti pussimäskäämällä. Kipaisin oman maistiaiseni eräänä kevätpäivänä lutakkolaisen toimistorakennuksen varjosta, missä sain nurkan suojissa käsiini epäilyttävän näköisen, ruskeaa nestettä sisältäneen muovipullon. Tilanne näytti ehkä hivenen pahemmalta kuin todellisuudessa olikaan. Aitoa menoa.

Citralla ja Amarillolla humaloitu olut on valmistettu tammikuun lopulla (27.1.2018), pullotettu 18.2.2018 ja nautittu 10.3.2018. Hyvin toimi, joskin hiukka ronskimpana olisi uponnut vieläkin paremmin…


Ruismonni on siis Ruis Ale 5% ABV. Olut on tehty yhteistyössä Jessen veljen Tuoppimonnin kanssa pussimäskäten ja oli itseasiassa ensimmäinen kerta kun minä (Joona) olen pannut olutta kyseisellä menetelmällä. Normaalisti teemme pienempiä eriä 10L Braumesterillä.
Oluessa on käytetty erinäisiä vaaleita maltaita 75%, sekä kahta eri ruismallasta 25%. Humalapuolella katkeroa ja hedelmäisyyttä tuo Citra & Amarillo. Hiivana toimii Englantilainen Ale hiiva. Ruis toimii mielestämme monipuolisesti tummista oluista aina India Pale Aleihin asti. Tässä tapauksessa haettiin mausteisuutta ja runkoa ruismaltaasta, joka sitten vastapainokseen sai kohtalaisen määrän hedelmäistä humalointia keiton alusta loppuun unohtamatta kuivahumalointia.Hop Hunters x Tuoppimonni Ruismonni Rye Ale
Ruskeahko, sameanlainen olut hyvin runsaalla ja kestävällä vaahdolla. Hedelmäinen tuoksu on keskirunsas, sitrushedelmävetoinen mutta myös mukavan yleistrooppinen ja havuinen.

Maku jatkaa siitä, mihin tuoksu jäi. Se on alusta lähtien varsin sitrusvetoinen, lopussa lisäpurevuutta havusta saava, takapotkultaan mausteinen. Alkupuolella on myös yleistä trooppisuutta.

Runko on prosenttien mukaisesti kevyehkö, silti aukoton ja mukavasti rukiista puolta makupuolelle nostava. Ruis ei ole limppumaista, vaan sopivan rustiikkista kuivuutta ja etenkin jälkipuoliskolla mausteista tuntua antavaa. Alkupuoli onkin maullisesti hieman kesy, jälkimaun sukeltaessa huomattavasti syvemmälle toimivaan makukirjoon.

Ruismonni on hyvin sessioitava, sopivasti särmää tarjoava kokonaisuus, josta mieluusti näkisi hieman vahvemman, rungokkaamman ja humaloinniltaankin ronskimman versioinnin.

Kuten Joona jo totesikin, sopii ruis hienosti myös humaloidumpiin oluisiin ja Ruismonni todistaa sen oivallisesti. Sen tuoma twisti on nimittäin tämän kollabon suola ja hienoin anti.

Mukava ensikosketus tämän porukan kotioluisiin.

Pisteet: 34/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti