keskiviikko 14. maaliskuuta 2018

HIISI Itse Gooseberry Sour Ale (Batch #500)

HIISI Itse Gooseberry Sour Ale (Batch #500)
  • Tyyli: Sour / Wild Ale
  • Alk.%: 6,0
  • Panimo: HIISI, Jyväskylä, Suomi

Hiisi liikkui astian yllä //

”Sais olla enemmän happoa kyllä” //

Kas, happoa tuli, väen ikenet suli //

”Hyvä on tämä, minä itse juon nämä”.
HIISI rikkoi viime kesänä viidensadan keiton rajapyykin ja tekaisi sen kunniaksi juhlavan oluen. Juhlaeräksi valikoitui happaman sävyinen, kaunis ja kesän olutfestarikansassa kehuja nostattanut karviaismarjasouri, jota saatiin syksyllä pieni erä Alkoonkin. Kysyntä monopolissa oli kovaa ja itse onnistuin nappaamaan kenties juuri sen viimeisen pullon verkkokaupasta – enempää ei ohjelma nimittäin antanut koriin laittaa ja tuote välkähti punaiselle ostosuorituksen yhteydessä. Täpärälle siis meni.

Juhlava tuote tuli sitten sopivan hetken tullen testattua ja hyvähän se oli. Ei ehkä jylhyydessään panimon tummempien juhlajuomien kastia, mutta kuin symbolisesti osuvan omanlaisensa, rehti ja kokonaisuutena toimiva olut.

HIISI Itse Gooseberry Sour Ale (Batch #500)
Entä Itse sitten? Siis tuo outo_lintu oluen etiketissä. Siitä en täysin perille päässyt, mutta muinaismuisteloihin siinä kuitenkin taas viitataan. Sanotaan, että Itse on eräänlainen ihmisen varjosielu tai sielun osa. Se on voinut jäädä kummitelemaan maan päälle kuoleman jälkeen tai sen on voinut lähteä omille teilleen jo elon aikana – yleensä sairauden, alkoholismin tai masennuksen tähden. Siivekäs voisikin kuvastaa itse-riekkoa eli ihtiriekkoa. Tai sitten ei… Mielenkiintoisia nämä joka tapauksessa aina ovat ja jälleen kerran graafinen esillepano on hienosti toteutettu.
Viisisataa. Viisi kertaa enemmän kuin sata. Itse on merkkipaaluolut, pantu juhlistamaan HIISIn tähänastista taivalta. Olemme siksikin panneet itsemme likoon tätä olutta tehdessä. Itse on hapatettu talon omalla lactobacillus-juurella, käytetty belgialaisen saisonhiivan ja brettanomyces clausseniin blendillä ja maustettu karviaismarjoilla. Itsen kanssa ei ole säästelty eikä rajoiteltu. Itse on olut, jota itse haluaisimme panna. Ja juoda.
HIISI Itse Gooseberry Sour Ale (Batch #500)
Aamuauringon sävyjä henkivän keltainen, tasaisen samea ja valkeavaahtoinen olut. Kirpeä tuoksu on raikas. Sitruksinen happamuus sointuu yhteen karviaismarjaisuuden kanssa. Miellän karviaiset jostain syystä hieman raa'an kirpeiksi eli vihertäviksi. Teen sitä tahtomatta yleensäkin, mutta nyt tunnelma ihan oikeasti vaikuttaa sellaiselta, suuta supistavalta kiusoittelulta. Myös oluen värimaailma tehostaa mielikuvaa. Mieto tallimaisuus antaa luonnetta, viljava mallaspuoli kahisee vaaleana ja kesäisenä.

Maku toistaa tuoksun linjakkuutta. Kirpeä, vaalea ja kesäinen tunnelma värittyy sitruksen ja karviaimaisen marjaisuuden kautta. Kevyt ja viljava maltaisuus pysyttelee poissa tieltä. Kevyt tallimaisuus kaikuu etenkin jälkimaussa ja vaikka olut kuivan oloinen onkin, löytyy takaa pientä hedelmäistä ponttakin. Ei paljon, mutta kumminkin. Voisi olla napakampikin, mutta tasapainoisuus kieltämättä viehättää. Nice one, päissäni totean. Ehkä silti odotin enemmän. Luonnetta, haastavuutta. Jotain.

Tuomio: Tasapainoinen, hieman tallinen souri sitrusmaisin ja karviaismarjaisin sävyin.

Pisteet: 37/50

1 kommentti: