perjantai 16. maaliskuuta 2018

Sori Conca d'Oro 2016

Sori Conca d'Oro 2016
  • Tyyli: Imperial Stout
  • Alk.%: 11,5
  • Panimo: Sori Brewing, Tallinna, Viro

Konkkatoroa tuli kannettua Tallinnasta hyvillä mielin, sillä kyllähän nämä sorilaisten tynnyriohjelman tuotokset kovasti kiinnostelevat. Ryhdikäs ja ylevä, tynnyrin suutelema Imperial Stouthan löytyi ihan perusmarketin hyllystä, mikä normi-Euroopan puolella on ihan normaalia toimintaa.

Sorihan ei ihan mahdottoman vanha toimija alalla ole, mutta niin vain heilläkin on jo oma tynnyriohjelmansa täydessä toiminnassa. Conca d’Oro, kultainen malja, on ikääntynyt Candiallen viinitilan Chianti Classico –tammitynnyreissä ja pulloni näkyy olevan lähes vuosikertatavaraa kyljessä komeilevan 2016-printin perusteella. Tynnyreiden tammi on muuten ranskalaita alkuperää, ihan näin triviatippinä kerrottakoon.

Oluen nimi viittaa viinitilan sijaintiin Chiantin Panzanossa. Vehreä, viiniköynnöksiä tursuileva laakso on saanut kultaisen nimensä 1800-luvulla, jolloin maisemaa halkoi laaja-alaiset vehnävainiot. Kultapäisenä tuulessa hulmunnut, sadonkorjuuta odottanut vilja innoitti aikalaisia runollisissa määrin. Vilja sai sotien jälkeen kuitenkin väistyä oliivi- ja viiniviljelmien tieltä, mutta alueen nimi on ja pysyy eikä maiseman muutos leipääkään pois toskanalaisesta ruokapöydästä ole pois vienyt.

Sori Conca d'Oro 2016
Sysimusta, ohuen, ruskean vaahdon saava olut. Tuoksussa on melko vahvaa punaviinisyyttä, leijailevaa vaniljaa sekä tammista taikuutta. Paahteisuus jää hieman taaemmaksi, suklaa, muhevan siirappinen limppu ja yleinen tumma syvyys kaikuvat sen sijaan pitkin tynnyrin kylkiä. Jyhkeä makuelämys odottaa tämän perusteella.

Maku on rohkea, runsas ja paikoin haastavakin. Mokkainen, pehmyt ja sulavasti soljuva, suklaan ja paahteen kyllästämä runko omaa runsasta syvyyttä, tasapainottavaa rauhallisuutta mutta myös jylhän vaikuttavaa vahvuuttakin. Lämmin, huulia tahmaava tuntuma on oluen ydin, mutta sen selkeämmin määrittävät aiheet on poimittava tynnyrin puolelta: vaniljaa, lämmittävää viinin punakkuutta, tanniinia ja tammisuutta. Lopetus on hieman kuiva, hyvin pureva ja pitkään tumman suklaisena jatkuva. Hidas ja suuri nautinto.

Tuomio: Vivahteikas, tynnyrin vahvuutta esiintuova, takkatulen edessä hitaasti nautittava olut.

Pisteet: 40/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti