perjantai 2. maaliskuuta 2018

Pinta Imperator Bałtycki

Pinta Imperator Bałtycki
  • Tyyli: Baltic Porter
  • Alk.%: 9,1
  • Panimo: Browar PINTA, Żywiec, Puola
  • Pantu: Browar na Jurze, Zawiercie, Puola
Puolalaisten muhkean tumman paahdepommi raapaisee Baltian meren pintaa kuin Siperian tuulet ikään. Vertauskuva on tahallisen ontuva, sillä  Imperator Bałtyckin tyylilajiksi on ilmoitettu Imperial Baltic Porter, joka makustelukokemuksen myötä osoittautuu kotoisan Siperian tiellä kulkevaksi, neulasmaisen Black IPAn ja tuhdin jenkkihumalakattauksen omaavan Imperial Stoutin välimuodoksi. Itämeren tunnelmia löytyy lähinnä valmistuspaikan sijainnin verran. Ei se silti olutta heikennä. Ehkä päinvastoin? No, siitä en ihan varmaksi sano.

Jonkinlainen puolalaisen craftin lippulaiva on kuitenkin kyseessä. Useampikin paikallispanimo on rekonstruktoinut hienon oluttyylin sen perusluonnetta kunnioittaen, mutta PINTAlla on haluttu viedä juoni hieman perinteitä pidemmälle. Baltic Emperor, kuten oluen nimi englanniksi kuuluu, onkin panimon mukaan dark giant made of malts and hops. Runsaaksi mitoitettu humalointi (109 IBU) on toimitettu Amarillon, Ahtanumin, Centennialin, El Doradon, Mosaicin ja Zeusin voimin, joten aivan perinteisestä vanhan mantereen tunnelmasta ei voitane puhua.

Runsas, rempseästi humaloitu ja jyhkeä olut. Kokemisen arvoinen, mutta ehkä siitä huolimatta unholaan jäävä.

Ja nyt kun taas muistin, niin kyllähän tätä voisi uudestaan käydä hakemassa…


Pinta Imperator Bałtycki
Mustanpuhuva, jykevänoloinen ja beigen vaahdon nostava olut. Tuoksussa huomio keskittyy ensimmäisenä humalointiin. Lähes Siperian sfääreissä liikutaan, muttei ehkä aivan. Havuisuutta löytyy, samoin viileää greippisyyttä. Aika paljastaa taustalta niin paahtomaltaista, siirappivuorattua limppua kuin kypsää kuivahedelmäisyyttäkin. Suklaata, hieman alkoholiakin.  Syvä, monipuolinen ja odotuksia herättävä.

Maku mukailee tuoksua. Siirappinen puoli on selvästi tiivistänyt olemustaan ja halkookin mallaspuoliskoa terävästi, intensiivisesti. Suklaata, paahtunutta maltaisuutta, limppua ja niitä kypsiä hedelmiäkin - kuivattuna, muuta kirjoa ohuempana kerroksena.

Siperian tuulet puhaltavat yhä voimakkaina. Männikön havuisuutta ja greippiä löytyy. Se on läsnä alusta alkaen, mutta kohdentaa voimansa maun loppupuolelle ja pitkään jälkimakuun. Aika korostaa myös makeutta, muttei liiaksi kuitenkaan. Lämmin, sopivasti soljuva suutuntuma toimii hyvin ja kyllä tässä kelpo balttiportteri meillä on. Hyvinkin kelpo, nääs. Baltic Porter? Tokko, enempi mukana on Black IPA ja Imperial Stout –tunnelmaa rennon ipamaisen humaloinnin kyydittämänä.

Tuomio: Monipuolinen ja rehdin humaloitu, runsas ”balttiportteri” länsirannikon tyyliin toteutettuna.

Pisteet: 40/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti