torstai 13. syyskuuta 2018

Olvi Hi-Hop Mild IPA

 • Tyyli: Session IPA
 • Alk.%: 2,5
 • Panimo: Olvi, Iisalmi, Suomi
Se tuli kuin faksi Jäätteenmäelle: pyytämättä ja yllättäen. Olvin syysuutuudet pääsivät tosiaan yllättämään, sillä en muista missään kahden uutuusoluen mainosta tai muutakaan infoa nähneeni. Siinä ne kuitenkin kotiovella muutama päivä sitten odottivat, mutta eihän se haittaa.

Paketista paljastui tämän nousussa olevaa low ABV IPA –linjaa kosiskelevan Hi-Hop Mild IPAn lisäksi mielenkiintoinen lagertuote eli Sandels-perheeseen uutena liittyvä PIls. Hyvää Pilssiä ei kauppavalikoimista ihan mahdottomia määriä löydy (ainakaan nimikemäärässä mitattuna), joten toivotaan että sotamarsalkan joukoista löytyisi nyt vahvistusta tähän rintamaan. Ensin kuitenkin testattiin kaksikosta se kevyempi, vain 2,5-prosenttinen IPA-sarjan tuotos.

Panimo on itse määritellyt Hi-Hopin termillä ultra-low session IPA, jota tuotteen nimen Mild IPA –lopetus myös tukee. Vaalea ja kevyt olut lasketaan vahvuuden puolesta elintarvikkeeksi ja sitä saa lähikaupasta matkaan vielä kello yhdeksänkin jälkeen. Siinä suhteessa varsin näppärä veto, koska ennakko-oletuksena on melko vahva saunaolutpotentiaali. Omani testasin syyssateessa otsalampun valossa juostun metsälenkin jälkeen…

Iisalmi guide to hoppines pitää sisällään Amarilloa, Crystallia ja saksalaista Euro-Cascadea, EBUja löytyy 40:n yksikön verran ja tuote on sekä suodattamaton, pastöroimaton ja täysmaltainen.

Hyvin vaalea, kauniin ja riittoisan vaahdon alle asettuva olut. Tuoksu on mieto ja raikas. Sitrusvetoista hedelmää, kevyttä ruohoa ja ohutta, vaaleaa mallasta.

Makukin on alkuun mieto, mutta sitrus parantaa asemiaan loppua kohden mentäessä. Sieltä löytyy myös pientä pahvisuutta, mikä vie parhaan terän muutoin kepeän raikkaasta janojuomasta. Ei pahasti, mutta kyllä sen huomaa. Muutoin tarjolla on hentoa, vaaleaa hedelmää, ehkä vienoa yrttiäkin. Sitrus ja lopun greipinkuorisuus ovat kuitenkin ne päävärit.

Kepeä, pirteä, raikas mutta myös vähän pahvinen. Ilman pahvia olisi erittäinkin pätevä tuote kategoriassaan.

Pisteet: 28/50

11 kommenttia:

 1. Kyllä!

  Nappasin itse mukaani Iisalmen turkoosin ipan iltakauppareissulla, koska tajusin heti sen kuopuksisen aseman Olvi-perheessä. Kansa maisteli ja kansa taisteli. Arvelen, että olut on kehitetty, koska ipat ovat ehkä vähän liian "teräksisiä" monesti, kun niissä on paljon sekä alkoholia että humalaa (eivät ole sama asia, maallikoille tiedoksi). Sanoisin, että tämä turkoosi ipa tulee erityistarkoitukseen: runsaasti kipattavaksi aamuyön tunteina, kun on tarkoitus päivittää ja kommentoida fb-feediä, ilman että homma karkaa kiville liian kärjekkäiden järjettömyyksien vuoksi, joita saattaisi suoltaa normilagerin voimin. Aamuyö-olueksi siis priima, jos ei halua olla kännissä yöllä eikä krapulassa aamulla.

  Pisteitä: 40/50.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt oli kyllä aika tyhjentävä tiivistys. I salute you! :)

   Poista
  2. Hienoa, että mietoihin oluisiin tulee vaihtoehtoja perinteisten ykköslapparin lisäksi :)
   Itse pidin tästä oluesta, toki mieto abv maistuu maussa tai on siis maistumatta mutta oikein hyvin toimi saunan jälkeen.

   Poista
 2. Itselleni kyseinen Hi-Hop mild IPA on tullut ihan viikottaiseksi olueksi. Toki tarkoituksena on myös vähentää juotujen prosenttien määrää, mutta pidän kyllä sen mausta. En ole törmännyt toiseen I-olueen jossa olisi minulle tarpeeksi humalaa ja mallasta. Toimii minulle saunassa ja iltaisin muutenkin...

  VastaaPoista
 3. Tämä on ihan ykkösolut meikälaisellä nykyään. Makua on riittävästi eikä tule liian humalaan. Harmi vaan että tämä on koko ajan loppunut kaupasta. Sain viikko sitten ostettua viimeiset 2 tölkkiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitäisi hakea uudestaan testiin itsekin, sen verran paljon kehuja on saanut viime aikoina. Kepeällä kesäjuomalla on kyllä aina tilausta, eikä markettitarjonnassa ihan kamalasti valikoimaa ole. St. Olafin 1,2% on ollut omassa käytössä hyvä vaihtoehto.

   Poista
 4. sooloelamaa@gmail.com12. heinäkuuta 2019 klo 22.30

  Nousi heti mun lemppareihin, kun tämän ihanan Hi-Hopin löysin. Uskoakseni panimomestari on aamuyön Facebook-päivittäjien lisäksi ajatellut meitä oluesta pitäviä naisia...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kepeille ja oikeasti hyvänmakuisille oluilla on nyt muutoinkin tilausta ja hiljalleen vaihtoehtoja on alkanut löytymään. Pidän tästä suuntauksesta ja mukavaa, että isompikin panimon on lähtenyt touhuun mukaan muutoinkin kuin makean 0,0-lagerin muodossa :)

   Poista
 5. Saimaan Alabama Red Ipakin on ok. Se maistuu omassa suussani tuhdimmalta kuin Hi-Hop. Useammin kuitenkin päädyn Hi-Hopiin. Alabamaa voi hyvin sekoittaa ykkös- ja kolmoslagerien joukkoon 🙂

  Olen odotellut kuin kuuta nousevaa uusia tummia ja/tai vahvasti humaloituja ykkösiä. Karhun tummassa ykkösessäkin saisi olla enemmän makua. 3,5 % pilsit ja portterit olisivat mukava yllätys.

  VastaaPoista
 6. Kapeassa ykkösoluiden tarjoamassa tämä Olvin Hi-Hop Mild IPA on oma suosikki. Humalan maku peittää hyvin perus lager-ykkösten suurimman ongelman, vetisyyden.

  Paras maistamani ykkös Pale Ale, valitettavasti tosin myös ainoa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, tämä on kyllä hyvä. Arvion pahvisuutta ei ole aikoihin löytynyt vaan raikas ja napakka tuote onkin ollut aika vakiokamaa itselläkin. Nyt tosin tarjontaa on koko ajan enemmän joten tämäkin on jäänyt nyt vähän vähemmälle kuin ennen :)

   Poista