keskiviikko 5. syyskuuta 2018

Big Drop Stout

Big Drop Stout
  • Tyyli: Vähäalkoholinen olut (Milk Stout)
  • Alk.%: 0,5
  • Panimo: Big Drop Brewing Co., Berkshire, Englanti
Big Drop Brewing. Jokin tuossa nimessä herättää suurta varmuuden tuntua ja hyvänlaista mahtipontisuutta. Se ehkä ihan hyväkin asia, sillä panimon toiminta-ajatus on varsin rohkea ja ennakkoluuloton, joskin erästä nykytrendiä seuraten ehkä ihan ymmärrettävä: Big Drop Brewing valmistaa vain alle 0,5-prosenttisia oluita. Kyllä, elintarvikkeiksi luokiteltavia mallasjuomia, nothing else. Ja tekee sen vielä hyvin – ainakin mitä palautteen perusteella on ymmärtäminen.

Olemme saaneet Suomessakin lukea alkoholittomien ja low ABV –juomien kasvaneesta suosiosta, joka myötäilee yleiseurooppalaista trendiä. Samaan aikaan esimerkiksi alkoholittomien ja kepeiden oluiden valikomat ovat laajentuneet huomattavasti ja tähän saumaan halusi myös Big Drop –idean isä Rob Fink pari vuotta sitten iskeä. Täytyykin myöntää, että tämän mainion Stoutin perusteella on siinä onnistunutkin. Panimo on saanut lyhyen olemassa olonsa aikana useita tunnustuksia (mm. Speciality Food Innovation Award) ja sen tuotteita löytyy maitokauppojemme lisäksi myös naapurimaan Systembolagetista.

Big Drop Chocolate Milk Stout julkistettiin yleisölle loppuvuodesta 2016 ja sen oli tarkoitus jäädä puhtaaksi kausituotteeksi. Kysyntä kuitenkin kasvoi kasvamistaan, eikä edes perienglantilainen hellekesä taittanut talvisen stoutin kysyntää, vaan se porskutti menemään myöhemmin julkaistun Pale Alen rinnalla. Panimo ilmoittikin kymmenkertaistavansa kapasiteetin vain vuosi markkinoille tulon jälkeen.

Nyt jo melko hyvin isomman valikoiman kaupoista löytyvä Stout on itseasiassa sama tuote kuin tuo alkuperäinen Chocolate Milk Stout. Yksinkertaistetun nimen taakse muuttanut olut on maustettu kaakaonibseillä, jotka kieltämättä antavat hyvin makua paahteisen ohra-, kaura- ja ruispohjan päälle. Laktoosi tuo mukanaan tuttua makeutta, mutta myös runsautta suutuntumaan. Tämähän toimi oikeastaan vallan mainiolla tavalla!
With notes of coffee, cocoa nibs and a lingering hint of sweet vanilla this beer is dark, rich and indulgent. We keep ours in the fridge but take it out about an hour or so before we drink it as all that decadence needs a bit of warming up. We pour it fast into a tulip glass so the gorgeous coffee aromas can stretch their legs. If it’s early in the evening, an oyster or two sets it off nicely. If it’s later, a chocolate fondant rounds off this truly extravagant beer.
Big Drop Stout
Tummanpuhuva, kutsuvan näköinen olut. Tuoksu toimii ja paketti vaikuttaa yllättävän hyvältä, jopa vakuuttavalta. Nokista paahteisuutta, levysuklaata ja kaakaota.

Makukin on hyvä, vaikka ennen jälkimakua puhti tuntuu loppuvan välillä kesken. Asia korjaantuu nopeasti esiin astuvan suklaisuuden vallatessa suun oluen jo kadottua kielen päältä. Alku taas on iskevämpi, kahvisen paahteinen, nokinen ja kuivemman suklainen. Laktoosin läsnäolo on selvää läpi maun, mutta makeutta se ei liiaksi anna. Enempi tuonne pyöreyteen se tuntuu vaikuttavan eli on ihan perustellusti mukana touhussa.

Huoneenlämpöiseksi en tämän kanssa uskaltanut odotella, mutta ei pieni lämpiäminen tunnu pahaa tekevän. Makuprofiili avautuu, kuten yleensäkin, mutta paketti pysyy silti hyvin kasassa. Jossain vaiheessa suussa maistuu tuhkakuppinen suklaa, mutta tuo vaihe selätetään nopeasti.

Tämähän oli aika näppärä tapaus.

1 kommentti: