Kotka Steam Brewery on yksi monista panimopuodin avanneista pienpanimoista. |
Panimovisiitit ovat olleet jäissä jo harmillisen pitkään,
mutta syksy toi tulleessaan parikin iloista sattumaa, joista ensimmäinen vei
olutkellaristin ihmettelemään nuorehkon kotkalaispanimon toimintaa.
Kotka Steam Brewery toimii varsin kuvauksellisessa
ympäristössä. Metsolan kapeat, vanhojen puuomakotitalojen reunustamat kadut
vievät kulkijansa niemen kärjessä sijaitsevan, vuonna 1894 rakennetun punatiilisen
höyrypanimon pihaan. Tällä paikalla on valmistettu olutta jo yli sata vuotta
sitten ja tänä päivänä tätä perinnettä jatkavat Matias Puranen ja Kari-Jukka
Koivistoinen.
Keväällä toimintansa aloittaneen panimon puitteet huokuvat
historiaa. Panimoarkkitehti Alwin Jacobin suunnittelmassa rakennuksessa toimi
vuosien 1894-1967 välillä Kotkan Höyrypanimo, joka oli yksi lukuisista
Mallasjuoman alasajamista toimipisteistä takavuosikymmenien kilpailun keskittämiseen
tähdänneen harvennuksen aikana. Päätöstä seurasi viiden vuosikymmenen tauko
pitkän panimoperinteen omaavassa satamakaupungissa, mutta tällä hetkellä elpyminen
vaikuttaa olevan hyvässä vauhdissa.
Panimon logon ja yleisilmeen on suunnitellut
Kiroileva Siili –taiteilija Milla Paloniemi.
|
Tämänhetkinen käymiskapasiteetti. |
Höyrypanimon rakennukset on suojeltu vuonna 1993
rakennustieteellisesti, historiallisesti ja maisemallisesti arvokkaana
kohteena. Rakennuksessa on panimon lisäksi mm. ravintolatoimintaa.
|
Uusi alkoholilaki mahdollisti kauan odotetun pienpanimoiden
ulosmyynnin ja mahdollisuus on hyödynnetty hienosti myös Kotkassa. Panimokaupan
avajaisia juhlittiin kesäkuun lopulla ja sen jälkeen ovi on käynyt kuuleman
mukaan tiuhaa tahtia. Turisteja houkuttelee paikalle oluen lisäksi hienosti
entisöity rakennus historioineen, mutta on paikalla pyörähdetty haikalemassa
myös Höyrypanimon Ukko-oluen perään.
Osuin paikalle muutama tunti ennen suomi-baltistisen
olutseura Olusillan olutiltaa ja ehdin jututtaa panimon perustajaduoa hyvän
tovin. Idea omasta panimosta tuntuu muhineen mielissä jo pitkän aikaa, sillä
Kari-Jukka on käynyt Mustialan pienpanimokoulutuksen vuonna 1996. Matias on sen
sijaan hakenut oppia Englannista saakka.
Pitkällinen kotioluttausta ja aiheeseen paneutuminen näkyy
ja kuuluu myös kaverusten puheessa, eikä tuotteita haluta lähettää maailmalle
turhalla kiireellä. Nytkin odotettiin tietoa panimon uuden hiivakannan
laboratoriotuloksista, koska sen puhtaudesta ja toimivuudesta halutaan saada
täysvarmuus ennen eteenpäin säntäämistä. Ei huono periaatepäätös tuoreen
pienpanimon puolelta, vaikka polte vahvaan etunojailuun varmasti kova olisikin.
Kotka Steam Brewery löytyy kuvan oikeassa reunassa näkyvän "siiven" takaa. |
Tämä nelikko oli käyntihetkellä tarjolla ollut valikoima. |
Kuluvan, vajaana täyttyvän vuoden tuotantomääräksi arvoitiin
n. 30 000:a litraa ja panimokierroksella oli helppo yhtyä havaintoon jo
nyt iskeneestä lisätilan tarpeesta. Neliöitä muitakin toimintoja majoittavasta
rakennuksesta pitäisi kuitenkin vielä riittää, joten aivan heti ei panimovanhukseen
palanneiden patojen hehku ole hiipumassa.
Pitkänmallisessa ja kapeassa tilassa operoiva panimo
tölkittää tuotteensa mobilisoidulla linjastolla, eikä käymistankkien ja muun
valmistuslaitteiston sekaan kiinteää järjestelmää saisi mahdutettuakaan.
Lienee sanomattakin selvää, ettei paikkakunnalla kävijän
kannata ohittaa Kotka Steam Breweryn panimopuotia ja sen historiallista
miljöötä. Panimotoimintojen hiljaiselon aikana rakennusta koetellut totaalinen
rappiotila on entisöintien jälkeen vaikeaa uskoa ja kuvailut puita kasvaneista
lattioista romahtaneine kattoineen kuulostavat nykytilan nähdessään utopistisilta.
Kotkalaiset tämänkin ajan vielä varmasti muistavat, mutta onneksi nyt tilanne
on jo toinen. Ja oluttakin on.
Tekijät itse. |
Kuvan tynnyri on Höyrypanimon peruja. Se kulkeutui panimolle jonkun kaupunkilaisen vintiltä. |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti