perjantai 5. huhtikuuta 2024

Stigbergets Frühling Pils

Stigbergets Frühling Pils

Vierailin pohjoisen matkalla Haaparannan Systeemissä ihmettelemässä länsinaapurimme valtiollista virvoitusjuomakonseptia. Jälkiviisaus iski totutun myöhään ja ennakkotilaus Systembolaget valtavasta olutvalikoimasta jäi tälläkin kertaa tekemättä. Oli siis tyydyttävä rajakaupan hyllyjen antimiin.

Menohan oli lähes kuin Tallinnan satamassa, kun kanssahärmäläiset lastasivat ilmeisen edullista ”monikäyttötavaraa” kestopakkaustolkulla autojensa ruumiin. Yksittäiskappaleittain nautittavien nimikkeiden joukko oli ihan kohtalainen, mutta aika kaukana Ruotsin eteläisempien huippukauppojen tarjonnasta. Stigbergetsiä taisi olla craft-skenen tekijöistä eniten tarjolla ja sen antimiin omatkin valintani suuntautuivat. Laatu on kunnossa, eikä 3,20€ ole mielestäni paha pyynti purkillisesta Amazing Hazea.

Frühling Pils ei tainnut maksaa sitäkään ja vähän jäi harmittamaankin, ettei olutta tullut hamstrattua enemmissä määrin matkaan. Raikas ja aromaattinen pils on humaloitu itselleni vielä noteerattomalla Petit Blanc -lajikkeella, jota on alunperin viljelty Champagne-Ardennen alueella Koillis-Ranskan maaperällä. Lajike on ollut vaarassa lähes joutua unohduksiin, mutta nykyisin sitä viljellään ainakin Stigbergtsin germaanityylien luottohumaloijana toimivan, perheomisteisen Locher-Hopfenin tiluksilla Baden-Württembergissä. Suunmukaista kevätpilssiähän tämä on, vaikka rapeampi olisi aina tottakai osuvampi.

 

Stigbergets Frühling Pils

Kirkas, oljenkeltainen olut valkealla vaahdolla. Tuoksu on raikas. Kukkaisuutta, sitruunan kuorta ja yrttisyyttä.

Makumaailma on peruspilssiä vivahteikkaampi, mutta maltillisella tapaa kuitenkin. Humalpuolelta esiin nousee kukkaisuutta, vehreää yrttisyyttä sekä sitruunan kuorta, mutta myös elegantilla tapaa trooppisempia, melonimaisia ja ehkä aromaattisen hunajaisiakin sävyjä. Raskaaksi meno ei kuitenkaan käy, vaan tietynlainen keveys on ja pysyy, kuten pitääkin. Katkeropuoli on aika kevyen oloinen, napakampi ote sopisi kokonaisuuteen hyvin. Kyllä tämän Hellesistä erottaa, ei siinä. Näppärä esitys joka tapauksessa.

Pisteet: 36/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti