maanantai 16. syyskuuta 2024

ETKO Klondyke NEIPA

ETKO Klondyke NEIPA

  • Tyyli: New England IPA
  • Alk.%: 6,5
  • Panimot: ETKO Brewing, Kerava, Suomi

ETKOn keravoituminen oli vielä jäänyt kokematta, joten Palokan oluthyllyillä vastaan tullut Klondyke NEIPA oli hyvä tapa hoitaa tämäkin asianlaita kuntoon. Katsotaan, ehtisikö syksyn myötä piipahtamaan ihan pelipaikoillakin Klondyke-talolla.

Keravan Klondyken NEIPA-suoni pulppuaa kuuleman mukaan varsin vuolaana, mistä tämä Mosaic- ja El Dorado -ryyditetty sumukaljakin toimii hyvänä esimerkkinä. ETKOn sumeimpaan parhaimmistoon en sitä ehkä suoraan nostaisi, mutta suosituksen arvoiseksi lajiedustajaksi sitä on helppo kehua.

ETKO Klondyke NEIPA

Sameahko olut runsaalla vaahdolla. Tuoksussa hyvä annos sitrushedelmiä limen johdatuksella. Mangoa, ananasta, vesimelonia ja paraguayoa myös.

Maku on varsin hyvä ja ryhdikäs. Sitrusta, limeä, hieman havujakin... Trooppinen aalto tuo rantaa mangoa, ananasta, passionia ja paraguayoa. Jälkimaussa myös vesimelonia. Varsin mainio.

Pisteet: 37/50

perjantai 13. syyskuuta 2024

Dugges Gummy

Dugges Gummy
  • Tyyli: New England DIPA
  • Alk.%: 8,1
  • Panimo: Dugges Bryggeri, Landvetter, Ruotsi

Göteborgin laidoilta ponnistava Dugges on ollut omaan makuun varsin varma tekijä, joten sen oluisiin tulee monopolinkin hyllyillä tartuttua ihan mielellään. Gummy on vahvempiluonteiseksi käytetty sumukalja, joka osoittautuu makutestissä melko tuhdiksi tapaukseksi. Ehkä vähän liiankin kanssa, kun varsinaista raikkauden lähdetta ei trooppisen hedelmäkylvyn seasta oikein tahdo löytyä.

8,1-prosenttisen Hazy DIPAn maun voima-aineina on käytetty Citraa, Ekuanottia ja Idaho 7:ää. Oluesta näkyy olevan myös hieman eri variaatiolla humaloitu versiokin, mutta tämä sattui nyt osumaan käteen. Gummyssa on ilmeisesti tavoiteltu purukumin makumaailmaa, jonka veikkaan tässä tapauksessa tarkoittavan jotain Hubba Bubban -tyyppistä karkkipurkkaa. Tavoitteessa on onnistuttu ihan kiitettävän hyvin, mutta ainahan näissä on se vaara, että se tapahtuu nautittavuuden kustannuksella. Näin ehkä on käynyt tässäkin, joskin varsinaisesta mahalaskusta kaukana ollaankin.

Dugges Gummy

Sysisamea, hedelmäisen keltainen olut. Tuoksu on vähän jännä. Syvässä tropiikin aallossa on aika tukeva tunnelma. Tuhtia menoa on siis tarjolla. Kypsää aprikoosia, ananasta, passionia ja papaijaa... Mutta myös oma latauksensa kukkaisuutta, karviaisia ja yrttisyyttä. Jännä, aika yltäkylläinen, mutta ihan hyvä kuitenkin.

Maku on runsas ja aika hyvä. Tosi tuhti ja moniulotteinen. Toki voisi sanoa, että liiankin kanssa? Kypsää mangoa, passionia, ananasta, papaijaa ja kukkaisuutta löytyy runsaasti. On myös monipuolisesti eri sitrushedelmiä aina makeammasta mandariinista pirteämpään sitrukseen ja limeen sekä siitä eteenpäin rouheampaan greippiin. Lista jatkuu: melonia, kaneliomenaa, karviaisia ynnä muuta. Hubba Bubban idean tästä kyllä löytää, vaikka erojakin onneksi löytyy. Ei pöllömpi, muttei suosikkikaan. Raikauttahan tämä vähän kaipaisi.

Pisteet: 37/50

keskiviikko 11. syyskuuta 2024

Keisari Strong NEIPA

Keisari Strong NEIPA

Keisari Strong NEIPA taisi olla ensimmäisiä ”uuden lain mukaisia” oluita, jotka iskeytyivät kesällä kauppojen hyllyille. Jännä Strong-etuliite lienee enemmälti tuulipukumaistelijoita keskikaljaisuutta ryhdikkäämmästä vitamiiniprosentista varoittava tehokeino, jolla ei itse oluttyylin kanssa ole suurempaa tekemistä. Oluthan on vahvuudeltaan vain 6,5% eli perusneipan optimimitoissa tuolta osin liikutaan. En menetä tämän vuoksi yöuniani.

Oluen tehokeinoiksi on valittu Citra- ja Sultana-lajikkeet, jotka jylläävät lähinnä aromipuolella. Katkeruusmittari nousee maltilliseen 20 EBU:un. Itse olut on NEIPAksi aika kirkas ja makumaailmaltaan melko kevytrakenteinen oluttyylin odotusarvoihin nähden. Peruspalikat toki varsin hyvänmakuisia, mutta voimakkuuttahan tämä makukirjon ja -syvyyden puolelle kaipaisi.


Keisari Strong NEIPA

Vaaleaa, hieman utuista olutta valkoisella vaahdolla. Tuoksu on pehmeän trooppinen, mutta myös hieman mieto. Aprikoosia, mangoa ja sitrusta löytyy kuitenkin ihan mukavasti.

Maku on kypsän trooppinen. Ananasta, mangoa, aprikoosia ynnä muita. Sitrusta toki, ehkä kevyttä havuakin. NEIPAksi aika "kirkas" maku, runsautta ja syvyyttä soisi siis lisää.

Pisteet: 32/50