keskiviikko 20. kesäkuuta 2018

Taiwalkosken Lóðurr Strong Ale

Taiwalkosken Lóðurr Strong Ale
Sankarolutta Koillismaan kaukomailta. Pari vuotta sitten perustetun Taiwalkosken Panimon maallisen taipaleen alkutahdit ovat jääneet melko vähälle huomiolle ainakin täällä Keski-Suomen suunnalla. Panimomaantieteelisessä tyhjiössä toimiva kyläpanimo on pysynyt melko mystisenä toimijana aina näihin päiviin saakka, mutta nyt oluita on saatu myös Alkon kautta meikäläistenkin saataville. Laitoinkin kaksi tuotetta tilaukseen het’ kevään ensipäivinä.

Päätalon kotikonnuilla, lähes parinsadan kilometrin päässä oululaiskollegoista ja vielä merkittävästi kauempana muista toimiva Taiwalkoski kiehtoo jylhällä tuotebrändäyksellään. Eikä sijaintikaan henkilökohtaisesti koettuna ainakaan kutkuttavuutta vähennä. En tiedä miksi, mutta jotenkin nuo tuon suunnan erämäävoittoiset seudut ovat aina kiehtoneet ehkä jopa Lappia enemmän.

Muinaisjumalainen Lóðurr on panimon vahvin tuote ja valikoitui toiseksi tilaustuotteeksi suomalaisilta harvemmin nähdyn tyylinsä vuoksi. Belgian Strong Ale kiinnostaa aina ja vaikka lajin klassikoita tuntuu olevan aika hankala haastaa, on näitä tilaisuuden tullen aina mukava testailla. Ja aika haastavaksi tuo testailu tällä kertaa meinasi osoittautuakin:

Taiwalkosken Lóðurr Strong Ale
Tilasin pulloni joskus toukokuun alkupuolella. Paketti saapui valitsemaani Alkon toimipisteeseen sovitussa ajassa, mutta Lóðurrin mahti oli päättänyt purkautua ulos omia aikojaan. Vaahtoa tursusi korkin alta, joten pullo lähti vaihtoon. Korvaava tuote saapui melko pian ja nestekin näkyi sisäpuolella pysyvän. Korkin tyvessä oli kuitenkin hieman kuivunutta möhnää, jonka arvelimme Alkon myyjän kanssa olevan pullotusvaiheen roiskeista peräisin. Pullo reppuun, pieni kurkkaus oluthyllylle ja kassan kautta toteamaan, että reppuunhan se sittenkin vuotaa. Ja eikun takaisin sekin pullo. Kolmas toimitus sitten jo onnistui ja Alkokin laittoi vaivanpalkkaa lahjakortin muodossa tuskaiseksi äityneen palautusruljanssin vuoksi. Ei tuossa itselleni suuria traumoja saati mielipahaa aiheutunut, mutta herkkähipiäisempi voisi moisesta pompottelusta sydämistyäkin. Kaksi heikosti korkitettua pulloa samasta oluterästä (ja keskusvaraston mukaan ilmeisesti laatikosta!) on aivan liikaa – sattuivat ne yhden henkilön kohdalle tai sitten eivät.

No, mutta pääasia että olutta päästin joka tapauksessa maistamaan. Lóðurr on tosiaan jonkinlainen muinaisnorjalainen jumalhahmo, jonka identiteetistä on väännetty peistä suuntaan jos toiseen. Vahvimpana synonyyminä tuntuu olevan Loki, mutta myös Odinin velipojat Vé ja Vili on mainittu, kuten myös Freyr. Ajoitin olueen tutustumisen erääseen lauantai-iltaan, sillä sanojen lørdag, lördag ja sitä myöten lauantaikin arvellaan olevan johdannaisia Lóður Dagista. Mene ja tiedä, yritinpähän edes hieman jäljillä pysyä. Etiketin riimujakin hieman pyorittelin, mutten niistä mitään järkevää (muutaman minuutin intensiivitutkimuksella) kasaan saanut. Ensimmäinen sana lienee ”human”, tai sitten ei.

Itse olut on ihan kiva ja voimakas esitys, joka kompuroi suutuntuman puutteeseen, mikä karsii aika paljon nautittavuutta tämänkaltaisesta tuotteesta. Pikkusäädöillä varmasti syväkin nautinto, nyt vähän odottavat fiilikset jättävä kokonaisuus.
Tumma, belgialaisluostarioluttyyppinen vahva olut. Vakavaan illanviettoon tai eeppisten sankaritekojen kumppaniksi.
Taiwalkosken Lóðurr Strong Ale
Samean ruskea, mutaisen värinen ja hyvin runsaasti vaahtoava olut. Tuoksu on tuhdin maltainen, paahtuneen karamellinen, kevyemmin kypsän hedelmäinen ja hivenen mausteinen.

Maku on kypsän kuivahedelmäinen, kevyesti paahtuneen toffeentäyteisen maltainen ja hivenen mausteinen. Vahvuus jää piiloon pientä lämpöä lukuunottamatta ja juotavuuskin on aika hyvällä tasolla. Minusta liiankin, mikä tuntuu etenkin paksuuden puutteena. Maku on suht voimakas, mutta kaipaa taakseen syvyyttä ja runsaampaa suutuntumaa. Vaikutus kokonaisuuteen on selvä ja optimista jäädään harmillisesti. Ei kuitenkaan tyystin tuomittu tuttavuus, mutta pientä ryhtiliikettä kaipaisi.

Belgiesikuvat ovat vielä aika kaukana kumminkin.

Pisteet: 33/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti