tiistai 26. kesäkuuta 2018

Kotiolut: Hoptimisti EXP "Pilsner"


Hoptimisti EXP "Pilsner"
Seikkalu Hoptimistin kotioluiden parissa jatkuu. EXPiksi nimetty ”pilsner” on olut, joka tosissaan vaatii nuo lainausmerkit lajityypityksensä ympärille. Lageriksi aiottu olut kävi nimittäin vahingossa ale-hiivan voimin, mutta kenties lämpötilasäätely pelasti tilannetta ainakin osittain, sillä kyllä tämä omaan suuhun aika lagervibainen on. EXP viitannee oluessa käytettyyn, kokeelliseen slovenialaishumalaan Experimental 105/220 eli Styrian Dragoniin.

Ei siis aivan tyylipuhtain suoritus, vaikka ihan juotavissa oleva olut olikin. Itse tekijä summaa oluen tarinan täl viisiin:
”Pilsner”:
Tämän piti siis olla lager, mutta pönttöön eksyi vahingossa US-05, W-34/70 sijaan. Käytetty siis alena, mutta lämpötilahaitarin alapäässä. Humalana kokeellinen slovenialainen 105/220 humala, jossa pitäisi löytyä mm. ananaksen aromeja. Mielestäni kuitenkin on siellä ihan perusjalohumalien maailmassa, ei huonolla tapaa. Mausteinen, hieman karkean makuinen.
Kiirehdin tämän kanssa hieman ja aika varmasti tasoittaisi, kun vähän ”lageroisi”. Kuitenkin ihan miellyttävä juoma ja positiivinen kokemus humalasta. Tuskin silti valitsisin Saazin sijaan, jos pilsneriä lähtisin taas tekemään.

Hoptimisti EXP "Pilsner"
Vaalea, aika kirkaskin vaikka hivenen pullon pohjiakin mukaan vahingossa lorautin. Tuoksu on hyvin raikas ja pilsmäinen, joskin ruoho korvaantuu maltillisella, vaalealla hedelmäisyydellä. Tai no yrttisellä ananaksella ilmeisesti. Aika kiva.

Maku on raikas, kohtalaisen puraiseva mutta myös hieman kova. Humalan sivallus on tällä kertaa hivenen vaikeammin kuvailtavissa. Sinällään sen voisi jalohumalaisena ruohoisuutena ottaa, muttei kuitenkaan. Niissä maisemissa kumminkin liikutaan, mutta viherkasvi lienee enempi heinikon yrttejä ja pientä vaaleaa hedelmääkin mukaan mahtuu. 

Suoraviivainen, yksinkertainen ja sinänsä toimiva, joskin loppu vähän turhan karhealta tuntuukin. Potentiaalia löytyy. Toivottavasti oikea hiivakin…

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti