Saimaan megaboksin läpikäynti jatkuu luomutunnelmissa. Aiemmin
läpikatsotut, kepeät klassikosarjalaiset eivät mahdottomia makuelämyksiä
tarjonneet, vaan asettuivat pääsääntöisesti ihan
jees –koriin ja rennon törpöttelyn aika laajaan segmenttiin.
Luomuoluista kasattu Brewer’s Organic –sarja on ulkoasultaan
mikkeliläispanimon kenties komeinta antia. Lehdistötiedotteen perusteella
vertasin niitä aikanaan jopa Cloudwaterin ilmeeseen, mikä ei nyt ehkä täysin
pidä paikkaansa, mutta joka tapauksessa hyvältähän nämä näyttävät. Tölkkien
kyljestä irtoaa myös kivasti infoa niin tuotteen reseptiikan kuin
ominaisuuksienkin puolelta, mitä ainakin itse pidän suuressa arvossa.
Paljon infoa etutiskillä... |
...ja vähän sivummallakin. |
Oluita kehutaan (ilmeisesti tässä kohtaa) panimon vastuullisimmiksi tuotteiksi.
Niiden perustana toimii Saimaan EKO-mallas, joka on lähtöisin Oravalan kylän
pelloilta. EKO-maltaat ovat osa panimon harjoittamaa viljelijäyhteistyötä,
jonka myötä luomuoluiden EKO-maltaan alkuperä voidaan kertoa kuluttajille
aukottomasti. Se, että mitä tuo EKO-mallas sitten tarkemmin on, on jäänyt
ainakin itselleni vielä epäselväksi. Vai puhutaanko tässä nyt useammastakin
mallaslaadusta, jotka tunnuksen alle yhdistetään?
Yhteenvetona voidaan paljastaa, että Brewer’s Organic –oluet
peittoavat Classic-sarjan selvästi ja ovat perushyvää tekemistä hieman
karsastamaani Red Alea lukuunottamatta. Ei hullumpi setti, joskin sen
erottautuminen kauppojen muusta tarjonnasta on aika olematonta muun kuin
kilpailukykyisen hinnoittelun suhteen (taisi S-Marketissa olla reilua 2,50€ per
törppö).
Oluiden nimet tuottivat pientä päänvaivaa, mutta nähtävästi
Saimaan alueella liikutaan. Kaito on hiekkarannoistaan tunnettu, lammellinen
saari Imatran ja Lappeenrannan välisellä selällä, Utula taasen siitä jonkin
matkaa pohjoiseen sijaitseva kesämökkiylä. Jylhistä kalliosta kuuluisa
Ukonlahti löytyy Koloveden kansallispuistosta, kun Yöveden selkä taas yhdistää Ristiinan
Suur-Saimaaseen. Yövedeltä löytyy myös Saimaan syvin kohta, Käenniemen kaivo,
joten tummanpuhuva lager saa tästä hauskaa lisäsyvyyttä tunnelmointiin.
Saimaa Brewer's Organic Kaito Lager
Premium
Lager / 4,5%
Pisteet:
33/50
|
HIISIllä on metsäsuomalainen Keito, Saimaalla gluteeniton ja
luomurakenteinen Kaito. Lagereita molemmat, mutta sekaantumisen vaaraa tokko
on. Kelpo tuotteita lajissaan kumpikin, Kaito aika mukavastikin humalaa
esittelevä kokemus. Mikkeliläisten uudesta portfoliosta löytyy kerralla
useampikin vaalea lager, mutta kaitpa niille kaikille oma kohderyhmänsä löytyy.
Kaiton kohdalla erottuva tekijä luomun ohella on tosiaan se gluteenittomuus.
Tölkki kertoo oluessa käytetyn aina niin ihanaista Saazia,
mutta verkkosivut puhuvat vain brittiläisestä Targetista sekä tsekkien
Premiantista. Näitä ristiriitaisuuksiahan on panimon tuotteissa ollut
aiemminkin. Informaatiota on riittävästi, mutta se on paikoin jonkin verran
ristiriidassa eri lähteiden välillä. Sama tarina jatkuu mallaspuolella:
pikkupräntti kertoo Saimaa EKO-, Pilsner- ja Munich-maltaista, etuteksti single
origin EKOsta ja netissä mainitaa vain EKO sekä Munich – tai itseasiassa
Munchener. Pikkuviilausta ehkä vielä kaipaa siis.
Raikas ja maltainen, pehmeä ja tasapainoinen, puhdas ja
viljainen. Näin meille tuotetta esittelee tölkin painatukset.
Gluteeniton Brewer’s Organic Kaito Lager on kullankeltainen illan virkistäjä, jonka kevyt maltaisuus yhdessä Saaz-jalohumalan hennon vivahteikkuuden kanssa luovat viettelevän raikkaan ja puhtaan kokonaisuuden.
Kirkas, vaaleanlainen ja runsasvaahtoinen olut. Tuoksu on
hyvä. Ruohikkoisen humaloinnin sulosävelet leijailevat ilmassa vaalean, kepeän
mallasrungon yllä. Peruslagereita selvästi sävykkäämpi, mutten mieltäni
pahoittaisi vaikka voimakkuus olisi Pils-levelille saakka nostettu. Vähän
sellaista potentiaalia tuo tunnelma nimittäin kiusoittelevasti kärkkyy...
Maku toimii tuoksun tavoin. Lopun ruohikkoinen ja yrttinen
potku on mukavan napakalla tuulella, eikä tässä lainkaan pöllömmän lagerin
äärellä olla. Mallaspuoli on vaaleaa ja kepeää, humalointi keskirunsasta,
tuoretta ja purevanlaista. Puhdaslinjainen, maistuva ja suositeltava.
Tykkään. Laitilan siniselle selvä haastaja.
Saimaa Brewer's Organic Utula Pale Ale
American Pale Ale / 4,5%
Pisteet: 33/50
|
Gluteeniton on luomusarjan American Pale Ale Utulakin. Rungossa
EKO-maltaan lisäksi Pilsner-, kaura- ja Cara Blonde –mallasta (kyljessä
kirjoitusasuna Caramel Blond). Ehkä tuo tämänkin purkin etupuolelta löytyvä Single
origin malt –teksti haluaakin korostaa vain Saimaan oman innovaation
olemassaoloa, mutta itselleni se tuo automaattisesti mieleen ilmoituksen single
malt –reseptistä, minkä vuoksi asiasta vielä vähän purnaan. Epäjohdonmukaisuus ja
–selkeys häiritsee.
Humalakattaus löytyy netistä: luomuviljeltyä Bravoa,
Cascadea ja Centennialia maltillisten 25 IBUn voimakkuudella. Raikas,
hedelmäinen ja kukkainen mainittu, samoin samettisuus ja tasapainoisuus. Näillä
linjoilla olen itsekin.
Gluteeniton Brewer’s Organic Utula Pale Ale on oljenvaalea kumppani, jonka lempeässä maussa leikittelee vallattomasti kauran tuoma samettisen pehmeä suutuntuma sekä amerikkalaisten humalien trooppinen hedelmäisyys ja kukkaisuus.
Vaalea, kirkas ja kauniin vaahdon nostava olut. Tuoksu on
keskirunsas, hieman maltainen, pääosin sopuisan hedelmäinen - greipin ja
yleissitruksen sävyt kaikuvat ehkä koviten. Ruohoa, yrttiä ja vaaleaa
hedelmääkin löytyy.
Maultaan olut on aika kansantajuinen, hyvin toimiva
sellainen. Äärilaitoja ei tällä oluella siis tavoitella, vaan tölkistä
paljastuu helposti lähestyttävä, kevyt ja sitrushedelmäinen porttiolut palealejen ja ipojen ihmeelliseen
maailmaan. Sopivasti sitrusta, kevyttä ruohoa ja vaaleaa taustahedelmäisyyttä
raikkaassa ja virheettömässä paketissa. Volyymi on joka suhteessa maltillisella
tasolla, lopun purevuus ehkä tuulipuku päällä nautittuna ”kitkerällä” tasolla,
muttei mitenkään ekstremesti.
Hyvä ja helppo tapa tutustua peruslagereiden ulkopuoliseen
maailmaan ja kyllä tätä itsekin ihan mieluusti esim. mökille tai illan viettoon
ostaisi.
Saimaa Brewer's Organic Yövesi Dark Lager
Schwarzbier / 4,5%
Pisteet: 33/50
|
4,5-prosenttinen paahde-elämys kuulosti etukäteen hienoisen
riskaabelilta vedolta, mutta aika pätevä ja mökkitunnelmainen tumma lagerhan
Yövesi lopulta onkin. Tasapainoinen ja makumaailmaltaan toimiva olut tarjoaa
sopivasti makua ja suuntuntumaakin, eikä sitä ohueksi saati vetiseksi voi
kuvailla. Ja kun kerta savumallastakin löytyy, niin osumispotentiaali on minun
kohdalla aika optimistisilla pohjilla. Rungossa tosiaan EKO-, Munchener-,
Caramel-, savu- ja värimaltaita, humalina Premianttia ja Spalt Selectiä. Kahdesta
edellisestä poiketen Yövesi ei lukeudu gluteenittomien tuotteiden joukkoon.
Runsas ja maltainen,
täyteläinen ja pitkä, karamellinen ja paahteinen. Näillä linjoilla melko
pitkälti mennään.
Suodattamaton Brewer’s Organic Yövesi Dark Lager on pähkinänruskea, samettisen pehmeä makuhermojesi hurmaaja, jonka viehättävän luonteen luovat karamellisuus ja kevyen paahteiset aromit yhdessä maukkaan maltaisuuden kanssa.
Tummanruskea, runsasvaahtoinen olut. Tuoksu on suht
paahteinen, mallasleipäinen ja makeahkon maltainen – vienosti savuakin löytyy.
Varsin hyvä ja aukoton.
Maku yhtyy tuoksun huomioon, vaikka hivenen ohuelta
ajoittain vaikuttaa. Siirappisivelty limppuisuus yltää kuitenkin mukavan
syvälle ja sopuisa paahteisuuskin luo mukavaa tunnelmaa. Lopussa mietoa
katkeruutta, siirappista mallasta, paahdetta ja kuivahkoa mausteentuntua.
Jälkimaku onkin aika runsas ja pitkäkestoinen, eikä kokonaisuudessa moittimisen
sijaa ole. Makeuden kanssa voitaneen olla niillä rajoilla, että haittaako
jotakuta vaiko eikö, mutta enempi se maltaan makuun kumminkin minusta kääntyy ja
paahdekin tukee hyvää tunnelmaa oivallisesti. Savulisä on minusta aika
olennainen, joskaan ei pääosaa näyttelevä palanen tässä paketissa.
Luontoelementin kun vielä kylkeen lisää, niin on aika
kohdillaan. Hyvätasoinen perustumma lager.
Saimaa Brewer's Organic Ukonlahti Red Ale
Amber Ale / 4,5%
Pisteet: 27/50
|
Gluteeniton ei ole myöskään punakka Ukonlahti. Sen rungosta
löytyy EKOn lisäksi myös selvästi makua antavaa ruista, mutta myös täydentävinä
palasina Pilsner-, Caramel- ja värimaltaita. Jenkkivetoinen humalointi on
toteutettu Cascadella, mutta nämä punakan maltaiset, keskihumaloidut tekeleet
harvoin omaan makuun istuvat. Ukonlahtikin on ”ihan kiva”, mutta silti tympeän
tunkea, särmätön ja nelikon selvästi heikoin esitys.
Maltainen, aromikas ja sitruksinen, pehmeä ja mausteinen…
Pitänee sekin melkolailla paikkansa.
Brewer’s Organic Ukonlahti Red Ale on kuparinpunertava vaahtopää, jossa yhdistyy miellyttävä pehmeä maltaisuus ja maltillinen katkeruus. Pinnan alla kuplii amerikkalaisten humalien sitruksisuus sekä rukiin mausteinen puraisu.
Punakan ruskea ja nätisti vaahtoava olut. Tuoksu on
tummahkon hedelmäinen, sitrushavuinen ja kevyen karamellisen maltainen. Ehkä
sen rukiinkin sieltä poimii, mutta vähän se tuntuu tuonne yleisen taustaummehtuneisuuden
alle jäävän. Alta siis tosiaan löytyy semmoista vanhan rakennuksen
”mummolatuoksua”.
Maku on hivenen ohkainen. Sitruksinen, havuinen ja yrttinen
puraisu tuntuu lopussa melko kivasti, tyhjän alun jälkeen esiin astuu kypsähkö
hedelmäisyys ja kevyt karamellisuus jo orastavalle sitrusvivahteella
kuorrutettuna. Rukiin löytää mausta jo aika hyvin ja kyllähän se tässä toimii kun
paketti ei muutoinkaan ihan sieltä raikkaammalta päästä ole.
Ihan jees, mutta en minä näistä Red Aleista oikein näin
varovaisina, kansan makuun sovitettuina välitä. Kärjet puuttuvat ja kokonaisuus
tasapaksuuntuu tunkkaiseksi sekameteliksi. Ei huono, mutta vähän nääh ja vähän
tarpeetonkin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti