maanantai 20. heinäkuuta 2015

Ruosniemen Piirimyyjä

"Insinöörien panemaa”… Ai että, tuo Ruosniemen Panimon sivuilta löytyvä sananparsi lämmittää aina mieltä. Porilaispanimon tekemiset kiehtovat kovasti muutoinkin ja olikin mukava huomata, että Piirimyyjän vain kymmenen Alkon myymälää kattava levikki yltää myös Jyväskylään. American Pale Ale tuntuu kärsivän jonkinlaisesta sukupuuton miedommasta muodosta, sillä rapsakampien oluttyylien uutuusrintamalla tunnutaan keskittyvän lähinnä IPA- ja session IPA -valikoimien kasvattamiseen. Mihinkään tieteelliseen tilastoon tämä tuntuu ja tuntuu ei tietenkään perustu, siltä se vain tuntuu tuntuvan. Piirimyyjä ei muodosta poikkeusta sääntöön, sillä sen taival on alkanut jo pari vuotta sitten. Uutuudesta ei siis ole kyse. 

Ensimmäistä kertaa se tepasteli vastaan paikallisilla Oluton Festareilla, mutta on sen seurassa istuttu pariin kertaan olutravintoloidenkin varjossa. Katkeroinnissa Magnumin mahtiin luottava APA on kuivahumaloitu rempseästi Cascadella ja tämä tuntuu toimivan. Hieno lisäys Alkon valikoimiin, vaikka saatavuus aika hajanaista onkin.
”Piirimyyjän selvästi humalainen ja tuoksuva olemus viihtyy baaritiskillä hyvässä seurassa. Solariumin-oranssi aluevastaava kääntää vieraammankin asiakkaan puolelleen menemällä suoraan asiaan.”
Ruosniemen Piirimyyjä

Oranssinkeltainen, runsasvaahtoinen olut kesäisen illan hämärässä. Tuoksu on runsaan greippinen, hieman trooppista hedelmäisyyttä henkivä ja keksisen maltainen. Runsas, jämäkkä ja kutsuva.

Myös maku on greipin juhlaa alusta loppuun. Se liukuu suuhun hyvällä voimakkuudella heti kättelyssä ja tiukentaa otettaan kohti katkeran hapanta loppupuristusta, jossa se saa myös mäntyisen havuisia piirteitä. Tuore, pureva ja otteessaan pitävä. Trooppista aromaattisuutta on mukana niukemmin, mallaspuoli on hieman karamellistä ja keksimäistä, kohtalaisen hyvin esillä olevaa ja jämäkän oloista taustaa tarjoileva.

Tuomio: Piirimyyjä myy sitä mitä pitääkin – rehtiä greipin puristusta riittävän jämäkkää mallaspohjaa vasten. Ei valittamisen sijaa, päinvastoin! Toimii…

Pisteet: 39/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti