keskiviikko 8. heinäkuuta 2015

Põhjala Uus Maailm

  • Tyyli: Wheat Ale
  • Alk.%: 4,9
  • Panimo: Põhjala, Tallinna, Viro

Pöheikössä omistajaansa vaihtaneen virolaiskaksikon toinen puolisko, Virmalised IPAn tapaan virolaisen tienraivaajan eli Põhjala-panimon Uus Maailm tällä kertaa käsittelyssä. Sen sanotaan olevan Kalifornia-orientoitunut West Coast Wheat Beer eli rapean humalakattauksen saanut vehnä ale lienee lähimpänä maalia. Sen rungosta löytyy ohra- ja vehnämaltaiden lisäksi myös kaurahiutaleita ja sen hain lailla iskevästä humaloinnista on huolehdittu Magnumin, Galaxyn ja Mosaicin voimin. Vahvuutta kepeät 4,9% eli potentiaalia kesäisen napakaksi aromiherkuksi löytyy...

Niin sanotusti iskevä etiketti...
Põhjala Uus Maailm
No nyt kuohuaa… Puolikkaan pullon saa juuri sovitettua lasiin, loppujen lisäämistä saa odotella vartin verran. Olut on väriltään vaaleankeltaista, hieman utuista. Tuoksu on mainio, miellyttävän runsas mutta samalla vaalea ja kevyt. Melkolailla sitruksista otetta, hieman männikköä ja vaaleaa, mangomaista tropiikin hedelmäisyyttä. Selvä yrttiheinikon sivallus, varsin raikas ja sopivan tarraava.

Makupuoli on varsin pureva sorttia. Suoraviivaista sitrushedelmäisen hapanta purentaa, mäntyistä pisteliäisyyttä ja etäistä pihkaisuutta, mutta myös vastaava kirjo puhuttelevaa aromaattista puristusta. Vaalean vehnäistä, hieman viljaisaa maltaisuutta kevyellä makeudella varustettuna – myös pientä maustemaista potkua löytyy. Lopun katkerassa tunnelmassa on mukana myös ruohoisen yrttistä tuoreutta, ehkä hiven viherkukkaista hapokkuuttakin. Greippi on kuitenkin edelleen vahvoilla… 

Mauiltaan runsas, vahvuuteen nähden todella syvä ja tuntumaltaankin mukavan ryhdikäs, vaikka melko raikkaissa merkeissä silläkin saralla edetään.

Tuomio: Etiketin merkitys ei jää epäselväksi… Purevaa, rapeaa, greippistä ja männikkömetsäistä tuoreutta vehnäisen vaalealla ja kokonaiskuvaan hyvin istuvalla pohjalla. Vahvuuteen nähden paljon antava, oikein onnistunut ja vakuuttava esitys.

Pisteet: 37/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti