torstai 2. heinäkuuta 2015

Kuchlbauer Turmweisse


Itävaltalainen taiteilija ja arkkitehtuurinen toisinajattelija Friedensreich Hundertwasser suunnitteli uransa aikana useita modernia arkkitehtuuria pilkkaavia rakennuksia, joista Wienin Hundertwasserhaus on se kaikkein tunnetuin. Hundertwasser oli eräänlainen insinöörin pahin painajainen*, joka vihasi symmetriaa ja nimitti suoria viivoja paholaisen työkaluiksi sekä parjasi nykyrakentamista viivottimella murhatuksi.

Hundertwasserhaus onkin hyvä esimerkki miehen suoraviivaisen ja eleettömämmän arkkitehtuurin rajoja rikkovasta tyylistä: epätasaiset ja käyrät lattiat, epäsäännöllisen muotoiset huoneet ja hajanaisesti aseteltu, eri väreillä tyylitelty julkisivu. Rakennuksen katolla kasvavat nurmialueet ovat Hundertwasserin ominta alaa, jota Wienissä on tehostettu parvekkeilla ja ulokkeilla kasvavin puin – niitä on rakennuksessa kaikkiaan 250 kappaletta… Asukkailla on myös ”ikkunaoikeus” eli lupa koristella julkisivua oman päänsä mukaan siltä alalta mitä ikkunoistaan yltävät. Se voisi olla paikoin ihan hauska idea muutoinkin…

Kuchlbaue-Trumin piirros koristaa etikettiä...

Mutta sitten itse pääaiheeseen… Mitä tekemistä miekkosella on sitten abensbergiläisen oluen kanssa? Kuchlbauer-panimon pihalla nököttävä, sadunomaisen räikeä (ja oikeastaan melko karmean näköinen) Kuchlbauer-Trum kuuluu Hundertwasserin viimeisiin töihin. Mies menehtyi vuonna 2000 kesken suunnitteluprosessin, mutta työ vietiin loppuun saakka ja panimon maamerkkinä toimiva torni avasi ovensa yleisölle vuonna 2010. Tornilla on korkeutta reilut 35m ja sen sisältä löytyy 4200:n vehnäolutlasin kokoelma. Saksalaiseen tyyliin panimolla on myös oma biergarten ja pienimuotoinen panimomuseo, mutta sen tiloissa on näytillä myös edesmenneen Hundertwasserin taidetta ja visioita. 

Kuten Kuchlbauer Turmweissen nimestä ja etiketin kuvituksestakin voi päätellä, on olut valmistettu ympäristöstään erottuvan tornin kunniaksi, eräänlaiseksi nimikkojuomaksi ja kunnianosoitukseksi. Sen sanotaan olevan valmistettu erityisistä maltaista perinteisin menetelmin reinheitsgebotia unohtamatta – kuulostaa hyvin pitkälti samalta, kuin minkä tahansa saksalaisen hefeweizenin teesit… Panimo on perustanut tuotantonsa vehnäoluiden varaan jo seitsemän vuosikymmenen ajan ja se luottaa humaloinnissaan Hallertaun antimiin. Turmweissen koruteksti menee näin: Bayerische weißbierspezialität. Die "Edelste" unter unseren Weissbieren - für Genießer.

(*= omaan silmään Hundertwasserin ”tuotanto” on sinällään hauskannäköistä ja massasta erottuvaa leikittelyä joka lopulta särkee silmiä ja päätä kaikessa epäjohdonmukaisuudessaan sekä tarkoitushakuisessa epäkäytännöllisyydessään. Toisaalta se antaa myös hyvät perusteet julkisivu- ja kaupunkikuvalautakuntien olemassa ololle sekä rakennusvalvonnalle… Mutta minä olenkin insinööri.)

Kuchlbauer Turmweisse


Hieman pronssista tummuutta omaava, kullankeltainen vehnäolut perusvarmalla vaahtokerroksella varustettuna. Tuoksultaan se on tuhti, leipäistä, paksua, hieman karamellisenkin makeaa maltaisuutta ja sopivasti vehnäisempää runkoa tarjoileva. Purukumia, makeahkoa hedelmäisyyttä sekä hitunen kypsää banaania, mausteista hiivaisuutta sekä vienon yrttinen sivukaiku. Oikein mainio, runsas ja paksu.

Makumaailman tarjonta vastaa vastaanottajan ajatuksiin hyvällä prosentilla. Purukumia, vaalean hedelmäistä makeutta, kevyelti sahtimaista banaanisuutta sekä kohtalaisen karamellista maltaisuutta. Pippurimausteinen hiivaisuus paimentaa orastavaa makeutta hyvin ja kokonaisuus onkin kauniissa tasapainossa runsaan jämäkkänä ja tuhtina pakettina. Kohtalaista katkeruutta pitkässä, kuivaan kääntyvässä jälkimaussa. Tuntumaltaan maun tavoin melko runsas, rauhallisen jähmeä ja hiilihapoiltaan sopiva. 

Tuomio: Tuhti, hieman makea, miellyttävän makuinen hefe hieman viileämpään kesänautiskeluun. Oivallinen vehnä!

Pisteet: 37/50

1 kommentti:

  1. Sen sanotaan olevan valmistettu erityisistä maltaista perinteisin menetelmin reinheitsgebotia unohtamatta – kuulostaa hyvin pitkälti samalta, kuin minkä tahansa saksalaisen hefeweizenin teesit…

    Heh.

    VastaaPoista