torstai 2. heinäkuuta 2015

Kotiolutta Palokasta: J.L.:n Stout 7,4%


Jyhkää ja komeaa katseltavaa...

Palokkalainen J.L. toimitti testiin maistuvan Slightly Mad IPAn lisäksi myös pullollisen stoutia. Kahdeksan mallaslaadun varaan rakennettu, viiden humalalajikkeen voimin aateloidulle oluelle on kertynyt vahvuutta miellyttävät 7,4% ja laskennallisia IBUjakin pitäisi olla 95:n yksikön verran. Kyseessä on J.L.:n viides keitto ja sen reseptiikka näyttää tarkemmin lueteltuna seuraavalta:

Pale ale-maltaan lisäksi joukkoon on etsiytynyt oat-, pale chocolate-, roasted barley-, black-, crystal 100-, peated- ja special-B –laatuja Columbuksen, East Kent Goldingin, Amarillon, Fugglesin ja Pacific Gemmin pitäessä huolta humalakattauksesta. Hiivana on käytetty Safale US-05:ta ja olut on pullotettu huhtikuun puolella.

J.L. Stout 7,4%
Totaalisen musta, tahmeasti lasiin kaatuva olut nostattaa runsaan, jyhkeän ja pitkään viipyilevän ruskean vaahdon kruunukseen. Mahtipontinen, jyhkeä ja rauhallista syvyyttä henkivä näky. Todella komea!

Tuoksu on hyvä, paahteinen ja tumman suklainen. Kahvista tunnelmaa, tummaa suklaata, vienoa turpeisuutta ja nahkaa - ehkä kevyttä limppuakin. Kahvi kuivattaa, suklaa antaa pientä makeutta tummuutensa rajoissa.

Makupuoli ei täysin iske, tasapaino on hieman hakoteillä mutta lämmetessään profiili paranee huomattavasti. Kahvinen paahteisuus on voimissaan ja valtaakin alaa itseoikeutetusti. Loppupuoliskolla se kuitenkin äityy lopulta pohjaan palanutta kitkeryyttä henkivän intensiiviseksi, mutta laantuu pehmeämmäksi tumman suklaan ottaessa roolia pitkän jälkimaun porteilla. Kahvisen terävyyden huippua tehostaa kevyempi salmiakkinen suolaisuus sekä lakritsin häivähdys, mutta myös sitrusmaista, hienoisen yrttistä purevuuttakin löytyy. Mokkainen nahkaisuus, kevyt limppuisuus ja turvesavuinen maanläheisyys tuovat hyvää, joskin melko vienoa vastapainoa palettiin. Kokonaiskuva jää kuitenkin hieman karkeaksi ja osin levottomaksikin.

Tuntumaltaan olut on kohtalaisen runsas, joskaan ei niissä paksuuksissa mitä ulkonäkö antoi ymmärtää liikutakkaan. Maltilliset hiilihapot, syvänlainen makumaailma ja runsas jälkimaku ovat mukavia lisiä.

Tuomio: Erittäin kaunis olut, jonka makumaailma vastaa monilta osin omia mieltymyksiäni. Matkassa on kuitenkin harmillista karkeutta etenkin kahvisen paahteisuuden puolella - tasapaino jää puuttumaan.

Pisteet

  • Tuoksu: 8/10
  • Ulkonäkö: 5/5
  • Maku: 6/10
  • Suutuntuma: 3/5
  • Yleisvaikutelma: 12/20

Yhteensä: 34/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti