tiistai 7. heinäkuuta 2015

Plankstettener Dunkles

Kun saksalainen olut kaatuu lasiin, ei ole huono arvaus veikata sen olevan peräisin ”jostain Münchenin läheltä”. Riedenburgin ja Münchenin välistä löytyy Tonavan lisäksi myös sata kilometriä baijerilaista maaseutua, mutta vahvalla olutalueella edelleen ollaan. Altmühlin rannalla on piipahdettu arvion muodossa aiemminkin, kesäisen purevien Dolden Sud IPAn sekä Dolden Sommer Sud IPAn yhteydessä. Tänään kuitenkin puhutaan dunkkelista.

Planksketten Dunkles kuuluu neljän luostarioluen sarjaan, joita Riedenburger Brauhaus on valmistanut vuodesta 1997 lähtien. Tuolloin panimo ja läheinen benediktiiniläisluostari solmivat yhteistyösopimuksen, jonka myötä luostarin oma oluen valmistus korvaantui Riedenburgin tuotannolla. Samalla Riedenburg siirtyi käyttämään luostarin mailta tulevia maltaita, joiden joukosta löytyy ohran lisäksi mm. emmeriä ja spelttiä, mutta myös gluteeniherkille sopivampaa, yksirivistä vehnää. Yhteistyö tuli tarpeeseen, sillä luostarin kapasiteetti ei ollut kyennyt enää pitkään aikaan vastaamaan markkinoiden kysyntään.

Plankstettenin benediktiiniläisluostari on varsin komea näky Altmühlin virran varrella...
Panimon perustamisvuodeksi lasketaan 1866, jolloin Michael Krieger osti kaupungin keskustassa sijainneen panimon. Nykyisin sen johdossa toimii Michael VI. Krieger eli perheyritys on voimissaan jo kuudennessa sukupolvessa. Riedenburg olikin 50-luvulla ensimmäisten joukossa lanseeraamassa vehnäoluitaan ja Riedenburger Weizen nousikin nopeasti markkinajohtajaksi lajissaan. 1980-luvun vaikea markkinatilanne söi alan toimijoita tehokkaasti ja Michael V. Krieger päätti Martha-vaimonsa kanssa muuttaa panimon suuntaa. Ekologisuus ja luomutuotanto valittiin uusiksi arvoiksi ja tuolla tiellä ollaan edelleen. 

Riedenburger Brauhaus siirtyikin vuonna 1989 ensimmäisenä baijerilaisena tyystin luomuoluiden tuotantoon*. Ekologisuus on hanskassa myös muun toiminnan saralla, sillä panimon laitteiston päivittämisessä on huomioitu myös ympäristöasiat ja koko laitos pyörii tätä nykyä aurinkoenergialla. Vesi tulee omasta, 144-metriä syvästä porakaivosta eikä sitä käsitellä millään muotoa. Myös oluiden suodattaminen on jätetty kokonaan pois runsaamman makumaailman, mutta myös ekologisemman toiminnan takaamiseksi.

*Tämä on sinällään ristiriitaista, sillä münsterilainen Pinkus Müllerhan väittää olevansa koko maailman ensimmäinen täysin luomupanimo siirryttyään toimintamalliin ”90-luvun alussa”… 

Plankstettener Dunkles
Kastanjanruskea, varsin terävästi vaahtoava olut. Tuoksultaan perusvarma, tummahkoa leipäisyyttä henkivän maltainen, kevyen paahtunut ja hienoisen makea. Hauskaa suklaan kaikuakin löytyy. Yleisesti miellyttävän runsas.

Maultaan varsin hyvä, ehkä hienoisesti tuntumaltaan ohuutta tarjoileva. Tummahkoa, limppuista maltaisuutta, vienoa paahdetta ja kaakaojauhoista suklaisuutta. Kevyttä pähkinää, lopussa kohtalaisen purevaa, yrttistä katkeruutta. Tuntumaltaan keskirunsas, ajoittaisia aukkoja jättävä. Kohtalaisen tasapainoinen, yllätyksetön ja sinällään varma.

Tuomio: Perustavanlaatuinen dunkel, joka jättää pientä toivomisen varaa tuntumansa puolesta. Makumaailma on kohdillaan, joskaan ei aivan vastaa tuoksun luomiin odotuksiin. Ei lopulta erotu massasta muuta kuin luomun puolesta. Toimii, muttei mitenkään erityisen suositeltavasti.

Pisteet: 30/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti