torstai 30. heinäkuuta 2015

Kapuziner Kellerweizen

Kellarivehnää Saksasta...
Patenttikorkkipulloon pakattu Kapuziner Kellerweizen on osoitus Kulmbacher Brauerein kyvystä reagoida markkinoiden liikehdintään. Pohjois-Baijerissa on nimittäin havaittu oluen ystävien kaipaavan lisää tarjontaa ryhdikkään maltaisten, tuntumaltaan runsaampien vehnäoluiden kirjoon. Siksipä Kellerweizen on rakennettu ”tavallista runsaamman” vehnämallaskattauksen varaan ja sen täyteläisen olemuksen myötä vehnäolutkulinaristeille on tarjolla runsas ja suunmyötäinen olutelämys.

Kulmbacher on perustettu vuonna 1846 jolloin se sai nimekseen Kulmbacher Reichelbräu. 1980-luvulta lähtien kulmbachlaispanimo on määrätietoisesti laajentanut reviiriään hankkimalla omistukseensa mm. Sandlerbräun ja Mönchshof-Bräu GmbHn sekä Sternquell Brauerein, Plauenin ja Braustolz Brauerein. Nykyisin sen tuotantoon kuuluu vehnäolutbrändi Kapuzinerin lisäksi panimon nimikkomerkki eli premium-leimattu Kulmbacher sekä panimokauppojen myötä tuotantoon tulleet Mönchshof- ja EKU-brändit. Schörghuber Unternehmungsgruppe hankki vuonna 1968 49,9%:n osuuden panimosta...

Kapuziner Kellerweizen
Tummankeltainen, hieman punertava vehnäolut lajityypille ominaisella vaahdolla. Tuoksusta löytyy mukavasti hieman tummuneen banaanin tahdittamaa hedelmäisyyttä, vehnäistä maltaisuutta sekä mausteista hiivaisuutta. Jotain orastavan paahtunutta makeuttakin löytyy, samoin keksimäistä tai keskitumman leipäistäkin tuntua. Miellyttävä, pehmeä.

Maultaan tuoksua ontompi, hieman laimea mutta silti varsin toimiva. Tummunutta banaania löytyy kohtalaisesti, samoin muuta ylikypsynyttä hedelmäisyyttä. Vehnäinen maltaisuus on hieman torttuisen makeaa, ajoittain keksimäistäkin mielikuvaa herättelevää. Pippurimausteisen kirjavaa hiivaisuutta, edelleen hailakasti orastavaa paahteen juurta sekä kohtalaisen hillittyä katkeroa. Tuntumaltaan melko runsas, ajoittain harmillisesti kevenevä. Hiilihapoiltaan maltillinen, yleisesti varsin toimiva kokonaisuus. Kevennetyn sahtimaisia piirteitä löytyy melko paljon…

Tuomio: Perusvarma vehnäolut parilla hieman massasta poikkeavalla ominaisuudella. Tunnelmaa jää ajoittain hieman toivottua ohuemmaksi, mutta varsin hyvä vehnäolut on kyseessä.

Pisteet: 34/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti