perjantai 13. toukokuuta 2016

Iso-Kallan Savo India Pale Ale

Paljon uusia tuttavuuksia..
Treffasin pääsiäisen alla Iso-Kallan Panimon Pasia eräällä keskisuomalaisella peltomarkettiaukealla. Savolaisten invaasio länteen oli tällä kertaa maistuva, sillä sain ihmeteltäväkseni laatikollisen kuopiolaispanimon oluita. Tuoretta tavaraa kuulemma ja täytyy myöntää, että laatikkoa on tullut hyvillä mielin koluttua lävitse. Nyt on aika sanailla maistokokemuksista julkisesti.

Maistelu aloitettiin luonnollisesti vähän runsaammin humaloidusta päästä. Savo-sarjan IPA on yksi monista isokallalaisista, jotka eivät ole aiemmin vastaan tulleet. Miellyttävä tuttavuus siinäkin suhteessa. Vihertävän etiketin taakse piilotuu miedohko (5,5%) Galenalla, Simcoella, Cascadella, Chinookilla ja Amarillolla humaloitu, suoraviivainen ja rapea humalanautinto.

Iso-Kallan Savo India Pale Ale
Ompas komean näköinen olut. Runsas vaahto täyttää melko tarkalleen kolmasosan lasista eikä osoita juurikaan hiipumisen merkkejä. Oranssinen, sameanlainen olut kylpee designlampun valossa orastaen kevyttä punaa lasin nestetilavuuden runsaimmilla kohdilla. 

Tuoksultaan suoraviivainen, lähinnä greippinen, hieman mäntyinen ja vaalean hedelmäinen. Taustalla viljavan tuntuista maltaisuutta.

Maultaan olut noudattelee tuoksun linjaa. Runsas, greippisen tuore purevuus on kohtalaisen ronskia, katkerassa lopussa mäntyistäkin otetta esittelevää. Alkutaipaleelta löytyy myös kevyesti trooppista hedelmäisyyttä ja hetken aikaa paletilla pysyvää, kevyttä karamelliakin. Lopussa esiin nousee myös kevyt pippurinen vire. Puhdas, linjakas ja yksinkertaisuudessaan toimiva, hivenen kova ja paikoin todellisuutta vahvemmalta vaikuttava. 

Tuomio: Hyvä, suoraviivainen ja rapea IPA Kuopijosta. Epäsavolainen kaikessa suoruudessaan eli toimii.

Pisteet: 36/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti