tiistai 17. toukokuuta 2016

Palokka Turvetammi

Turpeiset tammet...
  • Tyyli: Savuolut
  • Alk.%: 4,5
  • Panimo: HIISI, Jyväskylä, Suomi 
Nevalla vietettyyn viikkoon mahtuu muutama valonpilkahdus. Lämmin tupa. Hetki hengähtää ja saunoa. Henkistyä ja hengittää. Tammikypsytyksellä aateloitu, rukiinen ja turpeinen olut. Onhan näitä.
Näin kaikui keväisen Palokka-oluen jylhä tenho kynttilän valaiseman piilopirtin uumeniin Touruvuoren lumisten rinteiden juurelle. "Maistoi yhden, maistoi kaksi, totesi maistuvaksi". Talvitoimistoni tosiaan sijaitsi talvikuukaudet pohjoisemman Jyväskylän nietosten keskellä ja näin turpeinen kaskiolut tuli sopivasti käden ulottuville ihan aitona ”lähituotteena” – aiemminhan näitä on pitänyt Palokasta erikseen lähteä hakemaan, mutta väliaikaismenettelyn ansiosta Citymarketin marketin oluthyllyt toimivat hetken aikaa lähikaupan virassa.

Savua, ruista ja turvetta. Eihän sitä ihminen – tai olut – muuta oikeastaan tarvitse. Turvetammea tuli tavailtua lumisemmilla keleillä pariin otteeseen ja nyt on hyvä mutustella paperille millaiset miettiit tuolloin oikein heräsivät… Ihan ei mittavan sarjan kärkeen menty, mutta tunnelma oli hyvä.

Runollista tunnelmointia...
Palokka Turvetammi
Varsin tumma, mukavasti vaahtoava olut. Tuoksultaan keskirunsas, kevyen savuinen, miellyttävän turpeinen. Jotain savupirtin tunnelmaakin löytyy, mutta ehkä enemmälti liikutaan turvesuon reunamilla, pirtin savun tuivertaessa piipusta verhoaan metsämaisemiin.

Maultaan tuoksun tavoin keskirunsas, aluksi vähän pidättäytyvä mutta hiljalleen luonnettaan avaava. Savua, ehkä jopa tervan vivahteista tuntua on ilmoilla mukavasti ja turpeinen pehmeys viimeistelee tunnelman. Nyt ollaan syvällä keskisuomalaisuuden ytimessä, rehdisti. Taustalle nousee salmiakkia, joka esiintyy jossain vanhan ajan pastillin muodossa. Kevyttä katkeroa, ehkä hitunen yrittisyyttäkin. Silti jotain jää puuttumaan, eikä kokonaisuus ole niin osuva kuin olisi toivonut. Toki lakisääteinen vahvuusrajoitus tekee osansa, mutta kuitenkin.

Tuomio: Savuinen, turpeinen ja toimiva, silti hieman lisäpotkua tunnelman viimeistelyyn kaipaava savuolut. Hyvä, muttei palokkalaisten parhaimmistoa.

Pisteet: 33/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti