maanantai 9. toukokuuta 2016

Lervig / Buddelship Sauer´d Krauts


Edelleen voimistuva pienpanimobuumi ja craft-villytys on tuonut eteen toinen toistaan vinkeämpiä makupareja eikä innovaatioille näy loppua. Useat virityksethän ovat tasan yhtä toimivia kuin paperillakin näyttää, mutta silti harrastukseen kuuluva kokeilunhalu ja sisäänrakennettu uutuuden viehätys ajavat usein testaamaan näitä olutmaailman outolintuja. Helmiäkin joukkoon toki mahtuu mutta 95% tuttavuuksista kuuluu lähtökohtaisesti enemmän sinne ”kokemusolut” kuin ”nautintojen suuri sinfonia” kategorioihin.

Mutta etsivä myös löytää! Norjalaispanimo Lervig ja hampurilainen Buddelship yhdistivät voimansa varsin mielenkiintoisen Reinheistgebot-tribuutin muodossa. Puhtauslain juhlavuosi tuntuu muutoinkin kirvoittaneen eräänlaisia ”vastakannatuksia” eli juhlan kunniaksi valmistettuja, kaikella mahdollisella ”laittomalla” tuunattuja erikoiseriä. Ehkä hapankaalilla hapatettu sour ale voitaisiin tällaiseksi laskea?

Sauer’d Krauts on kesäisen kirpeä ja kokemuksen pohjalta hyvinkin toimiva grillausolut puhtaan nautiskelun ohella. Rungosta löytyy kauraa, vehnää sekä ruista happamuuden tullessa (ainakin osittain) mango-ananas-vaikutteisen hapankaalin vaikutuksen myötä. Hapankaalihan on hemmetin hyvää, samoin olut, joten niiden yhdistelmänkin on pakko olla toimiva? No itseasiassa näinhän se juuri menee. Hapankaaliltahan tuo ei lopulta maistu, mutta juju lieneekin enemmän tämän maanmainion herkun sisältämissä maitohappobakteereissa joista olut saa mukavan omenaisen ja purevan otteen. Hieno olut ja onneksi sitä tuli hommattua useampikin. Boxbeers palveli internetissä Alkon jo suljettua ovensa aikaa sitten ja paketti Tanskasta oli kolmessa päivässä kotiovella… 
We are celebrating 500 years of Reinheitsgebot by making this very unique sour ale with the good Germans from Buddelship. This beer is full of ‘impure’ oats, wheat and rye, and was soured with fresh, locally produced sauerkraut infused with mango and pineapple. The sourness of the beer is complemented by fruit flavours, particularly raspberry. It may not abide by the Bavarian purity laws, but remember, Reines Bier Gefährdet die Gesundheit.
Lervig / Buddelship Sauer´d Krauts
Sameahko, oranssinen olut ihan kauniilla vaahdolla. Tuoksultaan se on omenaisen kirpeä, raikas ja suoraviivaisen hapan. Ehkä jotain muutakin hedelmää ja sitrusmaista happamuuttakin mutta aika suoraviivainen. Varsinaista hapankaalia ei kuitenkaan kuulu. Höh…

Maultaan aika samanlainen, vähän vivahteikkaampi ja oikein maistuva. Omenaisen kirpeä, vaalean marjaisa ja ohuelti makea, pääosin vaalean viljavaa mallasta esittelevä. Odotetun hapan, maitohappoinen mutta myös vienon hedelmäinen. Hyvin raikas ja ”happaman rapea”. Virkistävä tuttavuus.

Tuomio: Suoraviivainen ja raikas sour ale. Hyvin kesäinen, hyvin hapan ja hyvällä tapaa omenaisen raaka.

Huomio: Lämpö ja tuhti grilliruoka tasoittavat kokonaisuutta tehokkaasti. Mukaan tulee entistä enemmän hedelmäisyyttä ja sopivaa pyöreyttä, mutta kirpakka happamuus pysyy edelleen läsnä. Mausteinen eväs saa mallaspuolelta hieman karamellisenkin parin vaikkei nyt mistään suuremmasta sellaisesta puhutakaan. Toimii hyvin kesäherkkujen kanssa kuitenkin.

Pisteet: 38/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti