perjantai 16. kesäkuuta 2017

Panimoinen & Lemmes Tärviö 2016
Panimoinen & Lemmes Tärviö 2016
Tärviön speksit:
  • Valmistaja: Panimoinen & Lemmes
  • Valmistettu: Lepaan Viinitila, Lepaa, Hattula
  • Alk.%: 5,3
  • Jäännössokeri: 2,3g / litra
  • Kokonaishapot: 10g / litra
  • Muuta: Sisältää sulfiittia
Viime vuonna ensimmäisen kaupallisen siiderin (ja oluen) valmistanut tehoduo Panimoinen & Lemmes oli tänä keväänä laittanut salaa uuden näytepaketin tulemaan. Tällä kertaa tarjolla oli vuoden takaisen Hämeen Hitain –siiderin uusin painos, sekä kutkuttavista lähtökohdista loihdittu Tärviö –omenasiideri.

Ville ja Jyrki ahkeroivat viime syksynä jo tutuksi tulleella Lepaan Viinitilalla nyt ravintolajakeluun lähteneiden siiderierien äärellä, mutta olivat jo aiemmin jalkautuneet rehdisti maastoon raaka-aineiden perässä. Tärviö on nimensä viitoittamana valmistettu romantisoidusti sanottuna luonnonvaraisista omenoista, jotka ilman siiderinystäviä menesivät myöhäissyksyllä harakoille – kirjaimellisesti. Omenat on nimittäin haalittu kasaan hylättyjen omenatarhojen ja entisten pihapiirien antimista, hoidotta jääneistä entisaikaisen, jo kadonneen ihmisasutuksen muistomerkeistä.

Panimoinen & Lemmes Tärviö 2016
Voin vain kuvitella sen tunnelman, minkä syksyisen kostea ja hieman kolea keli yhdessä metsittyneen, hiljaisen puutarhan sisällä on vallinnut, kun villiintyneiden omenapuiden satoa on käyty keräämässä. Tuo tunnelma välittyy mielikuvien kautta myös itse lopputuotteeseen, joka ainakin tässä vaiheessa elinkaarta on melko koruton, mutta rehellisen omenanainen ja mutkaton.
Tämä suomalainen aito siideri on valmistettu omenoista, jotka kasvavat autiotalojen villiintyneissä puutarhoissa, entisillä talonpaikoilla, laitumilla ja metsänreunoissa. Pienistä, kirpeistä ja paksukuorisista hedelmistä on syntynyt raikas, erittäin kuiva omenasiideri. Tärviö 2016 on hiilihapotettu luontaisella menetelmällä terästankissa. Omenat on poimittu Artjärven ja Orimattilan Mallusjoen kylistä syyskuussa 2016.
Tärviölle on myönnetty 12.4.2017 Suomalaisen Aidon Siiderin Seuran hallituksen toimesta Suomalainen Aitosiideri –sertifikaatti. Se on valmistettu yksinomaan tuorepuristetusta suomalaisesta omenamehusta (100%) hiivalla käyttäen. Siiderin pitäisi säilyä ja kehittyä vielä hyvän tovin, mutten malttanut olla testaamatta jo nyt...
Viinin tavoin aito omenasiideri on hitaasti kypsyvä juoma. Siiderimme ovat astiointivaiheessa kypsyneet useita kuukausia ja ne jatkavat kehittymistään ainakin puolentoista vuoden ajan. Mikäli pakkaukset säilyvät ehjinä eikä tuotteita altisteta esim. suoralle auringonvalolle tai korkeille lämpötiloille, siiderin maku voi kehittyä ja monipuolistua pidempäänkin.
Panimoinen & Lemmes Tärviö 2016
Samea, kauniin keltainen siideri hämärtyvässä alkukesän illassa. Tuoksu vie lapsuuden naapurin omenapuiden täyteiseen puutarhaan. Siinä tuoksuu vahvana syksyisen kypsä, vaalea, mutta hienoisesti poskiltaan punertava, ei järin kookas omena. Se on kirpeähkö, happaman mehukas, mutta silti kutkuttava ja alta vienon makea. Omiin mielikuviin nojaten tuoksussa kaikuu hyvin suomalainen omena.

Maku on kirpeähkö, mutta lopussa nopeasti vaimentuva, hyvin kuiva, ehkä vähän yksipuolisen omenainen mutta toisaalta juuri siksi ihanan karu. Alun happamuus ja kirpeys tosiaan tasoittuu loppua kohden, mutta pitkään jälkimakuun jää silti sopivaa nipistystä. 

Maun puolivälissä koetaan pieni suvantovaihe, jonka kääntää uuteen nousuun vastahaukatun, tuoksussa kuvaillun omenan kuplivan hapan makeus, josta löytyy myös hyvää purupintaa muutoin kevyen pirteässä ja virkistävässä kokonaisuudessa. Sellainen tietty villeys on läsnä ja ehkä juuri se tekee Tärviöstä niin mielenkiintoisen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti