keskiviikko 28. kesäkuuta 2017

Kesän olutvinkit!

Kesähommia ja hyviä oluita...
Kesälomakausi puskee jo päälle ja osa kansasta on nauttinut tuosta vapauttavasta tunteesta jo juhannuksen tienoilta lähtien. Mökkeily, työleiri pihapuutarhassa ja yleinen oleminen kuuluvat olennaisena osana aurinkoisten kesäpäivien loputtoman vapaa-ajan aktiviteetteihin, mutta myös nestetasapainosta on syytä pitää huolta. Erinäiset virvoitusjuomat ovat tuttu näky lomalaisen päivärutiineissa ja oma paikkansa tässä ketjussa on myös jaloilla mallasjuomilla.

Olutkellarin oma kesäolut-portfolio ei ole tyylikirjoltaan läheskään kaikenkattava saati jokaisen makuaistia huomioiva, vaan se rakentuu sellaisten oluiden varaan, joita aion itse kesän mittaan mökkimaisemissa, kotipihan biergartenissa ja kesäaskareiden ohessa nautiskella. Muutama mukaan nostettu olut on jo kevään aikana vakiinnuttanut paikkansa jääkaapin oluthyllyltä ja listaa on täydennetty jokusella rennolla kesään sopivalla juomalla.

Yhtenä kriteerinä on myös helpohko saatavuus eli oluet kuuluvat omien lähimarkettieni ja –Alkojeni valikoimiin. Lisälaveutta kesävinkkeihin voi hakea Jaskan listauksesta, jossa pureudutaan myös oluiden gastronomisiin käyttötilanteisiin. Tässä taasen Olutkellarin valinnat:

Grillin ääreen


Gose / 2,8% / HIISI, Jyväskylä

HIISIn kevyttä, mutta runsasmakuista Gosea voidaan jo tässä vaiheessa grillikautta tituleerata kenties osuvimmaksi grillimestarin voitelijaksi. Mineraalinen, sitrusvivahteinen ja virkistävä olut on kaikessa harmittomuudessaan mitä parhain kumppani kuuman kesäpäivän tunnelmiin ja löytää luontevasti paikkansa myös grillin antimien sekä kasvispohjaisten pitopöydän antimien rinnalta. Erittäin monikäyttöinen ja miellyttävän makuinen kesäolut. Lempo on kaiken lisäksi myös gluteeniton.

Suloisen hapanta ja marjaisaa


Sour Ale / 4,5% /  The Flying Dutchman Nomad Brewing Company, Vantaa

(Valmistettu De Proefilla Belgiassa)
Flip flopit ja kick offit. Hapanoluiden ja marjamaustettujen mallasjuomien tarjonta on paikoin hyvin vaihtelevaa, mutta pääsääntöisesti hyviä vaihtoehtoja on tarjolla on useita. Melko tuoreeltaan vastaan tullut Flying Dutchmanin punakka Nordic Berry Sour on kauppakirjon selvästi paremmasta päästä oleva ja käsittääkseni kohtalaisen hyvällä saatavuudellakin varustettu olut. Mustikkaa, pihlajanmarjaa ja puolukkaa tässä nimenomaisessa järjestyksessä esittelevä, sopivan hapan olut on täynnä kesäisiä makuja ja tyynnyttää maistajansa liian hektiseksi äityneen päiväohjelman kurimuksessa.

Hapanta halajavien kannattaa tutkiskella myös mm. mahdollisesti eteen sattuvien Cool Head Brewin ja Beer Bliotekin kauppatarjontaa.

Napakka janonsammuttaja


Sonnisaari Pils

Pilsener / 4,7% / Sonnisaari, Oulu

Sonnisaari hoitaa hommansa tyylillä ja etenkin kauppavalikoimista löytyvä kuivahumaloitu Pils on noussut arvoon arvaamattomaan. Laadukas pienpanimopils on paitsi virkistävä, myös sonnisaarimaisesti pureva, humalan suloista aromikkuutta unohtamatta. Ei liian fancy, vaan ihailtavan suoraviivainen olut rehdillä otteella. Saa istuttaa myös pitopöytään eikä kalpene Lempolle grillipuuhienkaan ohessa. Sonnisaaren Pilsissä maistuu kesäpäivä mökkilaiturin nokassa, mutta menee heittämällä urbaanimmassakin ympäristössä vaikka puistopiknikin tai mölkyn lomassa.

Ja siitä kesäpäivän mausta puheenollen...


Stadin Koivunmahla Lager

Koivunmahlalla maustettu lager / 4,5% / Stadin Panimo, Helsinki

Lisää lageria koneeseen. Stadin kesäinen uutuus suuntaa sonnisaarelaisen lagerin kanssa eri poluille, auringonvaloa halkovan koivikon katveeseen. Kevyt ja vaalea lager kantaa matkassaan nestemäistä koivikon tunnelmaa ja on kokonaisuutena kiehtovan tunnelmallinen kesäkauden valinta. Kannattaa kokeilla.

Koivunmahla Lagerin sielunkumppaniksi voidaan laskea hieman purevampi Vakka-Suomen Panimon nokkosella maustettu Nokkospils.

Aurinkoinen APA on just hyvä


Linden American Pale Ale

American Pale Ale / 4,7% / Linden Brewery, Rauma

Raumalaispanimon kauppavahvuinen American Pale Ale erottuu runsaasta tarjonnasta edukseen ja ihastuttaa odotuksia runsaamman, silti miellyttävän virkistävän tuntumansa puolesta. Magnum raivaa tietä katkeropuolella muodikkaan Mosaicin vastatessa piristävästä aromimaailmasta. Monikäyttöinen APA kruunaa salaattipöydän vaaleammat grilliherkut, mutta menestyy myös ruokapöydän ulkopuolella. Vaikkapa rantasaunan terasilla.

Paluu saksalaisten perusasioiden äärelle


Hacker-Pschorr Munich Gold

Helles / 5,5% / Paulaner Brauerei (Schörghuber), Saksa

Lagersuositukset jatkuvat. Saksalaiset taitavat tavaramerkkinsä ihailtavalla varmuudella ja vaikkei Hacker-Pschorrinkaan kohdalla mistään pienestä nyrkkipajasta voida puhua, osuu Mynssenin kulta suoraan makuhermoon. Puhdaslinjainen ja vaalea laatulager tarjoaa hyvän kattauksen pohjahiivaolut-maailman perusasioita. Tältä sen vaalean peruslagerin pitäisi maistua… Nautintavinkkejä tokko tarvitsee antaa, mutta rauhallinen ruohoalue puun varjossa on takuuvarma spotti. Ja jos lasiin malttaa kaataa, niin aina parempi.

Sahdinkorvike, vehnähörhön välipala


Hefeweizen / 6,6% / Panimo Honkavuori, Joensuu

Koska sahdin saatavuus Suomen sahtisydämen ulkopuolella on haastavaa, on ajateltava luovasti. Honkavuoren paikoin kulttimainetta nauttiva Heilikin on Alkon valikoimissa erikoiserän muodossa, mutta eiköhän siitä kesän ajaksi iloa kuitenkin riitä. Kevyen tumma, monipuolinen ja runsasmakuinen vehnäolut väläyttelee paikoin jopa sahtimaisia piirteitä, mutta tarjoaa vastapainoksi myös sitrusvivahteisempaa puolta. Tietty ne perinteiset saksahefetkin kesään kuuluvat, mutta tämän honkavuorelaisen kohdalla kannattaa käyttää rajattu tilaisuus hyödyksi!

Hei, paappa RIPA!


India Pale Ale / 7,0% / Cool Head Brew, Tuusula

Sitten päästäänkin jo listan puravampaan päähän. Ja mitäpä ne ruishullun nostot ilman rukiista vaihtoehtoa olisivatkaan. Tuusulalaispanimo tuli mainittua jo happamankirpeiden makujen yhteydessä, mutta sen rantatunnelmiin nimellään virittävä Copacabana ansaitsee myös paikkansa auringossa. Lähes kirjaimellisesti (koska olutta ei kannata lasissakaan altistaa auringonvalolle).

Cobacabana on rennolla kädellä humaloitu (> 100 IBU) olut, jonka makumaailmaa tahdittaa Citran ja Columbuksen ohella rungon rukiinen vivahde. Tuusulalainen rantojenkunkku onkin humalaherkkujen hieman – muttei turhan – ryhdikkäämpää päätä, joka ei jätä kylmäksi illan jo hieman hämärtyessäkään.

*Tsäh!*


India Pale Ale / 6,3% / HIISI, Jyväskylä


No sehän on HIISIn Pecko, tuttu suosikki jo viime kesältä. Alkon vakiovalikoman kotimainen helmi tarjoaa perus-IPA-kirjoon hyvää twistiä brettanomyces-hiivakannan tuoman funkyn tallimaisuuden muodossa ja osuu aromaattisuutensa myötä nappiin piknik-, nyyttäri- tai muuta yhdessä oleskelua ajateltaessa. Peckon jälkeen onkin sitten hyvä jatkaa iltaa Orvalin parissa.

Kunnon IPA!


India Pale Ale / 7,4% / Magic Rock Brewing, Englanti

No viimein! Kolmas IPA onkin sitten ihan rehtiä itteensä. Sameanlainen nektari on pakattu vieläpä kätevään tölkkimuotoon ja kulkee näppärästi mukana paikkaan jos toiseenkin. Vakuuttava humalakirjo pitää sisällään Amarilloa, Centennialia, Citraa, Columbusta, Magnumia ja Simcoeta, eikä tämä varmasti jää huomaamatta. Suloisen katkera, runsaan aromaattinen ja sellainen satavarma viis kautta viis –olut. Hintakin on Alkossa nelisen euroa per purkki eli hinta-laatusuhde kohtaa nykymarkkinahintoja tiiratessa aika kivasti.
---

Tajusinpa muuten, ettei kesäolutlistaa voi ilman saisonia tai wittiä koostaa, mutta nyt näin pääsi käymään. Katsotaan löytyisikö tuohon saumaan vielä joku vaihtoehto jossain välissä. Jaskan mainitsema Ruosniemen Lomittaja olisi kieltämättä hyvä ajatus… Myös HIISIn Hati tulee mieleen, mutta witbier-puolella ajatus lyö toistaiseksi tyhjää.

Kahtotaan, mutta näillä etiäpäin enshätään...

4 kommenttia:

 1. Kiitos vinkeistä! Osaahan saa Alkosta, mutta mistä löytää tuota koivunmahla-lageria Jyväskylästä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En varmaksi muista mistä ostin, mutta K-kauppoihin se on tehty. Olisikohan ollut Seppälän Cittari mistä poimin :)

   Poista
  2. OK, kiitos tiedosta! pitääpäs käydä tsekkaamassa. Pitäisi Huurteisen kesäoluet julkaista taas itsekin. Heinäkuussa loma, ehtii vähän paremmin. :)

   Poista
  3. Naputtele ihmeessä. Näitä listoja on mukava paitsi itse tehdä, myös lukea. Tulee vähän mietittyä tarjontaa ja samalla tehtyä hyvä ostoslista kesää varten ettei aina tartte miettiä hyllyn ääressä.

   Poista