Koleista alkukesän keleistä huolimatta kesämieli on viriämään
päin – onhan lasiin saatu jo ensimmäiset kesäsahditkin. Vehniän kylän oman
sahtimestarin pihasaunan ikkunat ovat taas kerran saaneet höyryä
pintaan, kun Runtusahdin kuudes erä laitettiin tulille jokunen viikko sitten. Allekirjoittaneelle
päätynyt näyte-eräkin on jo hyvillä mielin maisteltu, joten nyt lienee hyvä
aika puntaroida ajatuksia taas yhtä sahtikokemusta rikkaampana. Tässähän on juhannuskin
tulossa sekä kaikkea muuta sahtisopivaa juhlantynkää, joten josko jutustelu saisi suunmyötäisiä ajatuksia heräilemään muillakin.
Mikko kertoi, että tämänkertainen sahtierä on kaksikon
ensimmäinen kylmäkäytetty mallasjuoma. Vierre hiivattiin 20-asteisena, jonka
jälkeen se sai käydä kaksi ja puoli viikkoa matalassa, viiden ja yhdeksän
asteen väliä sahanneessa lämpötilassa ennen kellariin siirtämistä.
Lopputuloksena on kevyt, mutta maistuva, 6,9-prosenttinen kesäsahti. Pakko
myöntää, että kylmäkokeilu todella kannatti ja vaikka itse tuhdimmista ja puuroisemmista
sahdeista pidänkin, osuu tämä kuudes Runtusahti-erä hyvin yhteen valoisan ajankohdan
vaatimusten kanssa.
Vaaleahkonruskea, jollain tapaa kevyennäköinen sahti. Tuoksu
leipäisen makea, mutta myös rukiisen rouhea, lopulta mausteisuuden, katajan ja
olkisuuden kautta hivenen kuivemmaksi kääntyvä. Hyvä ja virkeäkin tuoksu.
Maku on, noh, aika vaalea. Ohut se ei kuitenkaan ole, mutta
kesäsahti-nimitys käy välittömästi toteen. On muuten hyvä sellainen.
Jääkaappikylmänä maku on toki vaisu, mutta lämpö avaa sitä varsin tehokkaasti.
Keskitumma leipäisyys, rukiinen henki ja keskirunsas
karamellinen maltaisuus kevyen banaanin kanssa saavat lopussa seurakseen
kuivattavaa mausteisuutta, viljavuutta sekä sopivasti katajaisuutta. Vienosta
huulia tahaavasta tuntumastaan huolimatta maku on rennon kevyt, mutta
riittävästi antava. Hieman tulee Laitisen Mikan mehiläissahdit mieleen, vaikka
makumaailma perinteiseen sahtiin enemmän osuukin. Tunnelma vain on niin valoisa
ja raikas, ajan myötä myös mukavan rustiikkinen. Hieno juoma, vaikka yleensä
tuhdimmasta puurosta enemmän pidänkin. Nyt on onnistuttu hyvin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti