perjantai 27. lokakuuta 2017

Augustiner Oktoberfest Bier

Augustiner Oktoberfest Bier
  • Tyyli: Oktoberfest / Märzen
  • Alk.%: 6,3
  • Tyyli: Augustiner-Bräu, München, Saksa

Oktoberfest, tuo saksalaisten juhla täynnä olutta ja sirkushuveja. Tänä vuonna taisi käydä pitkästä aikaa niin, ettei Alkon oktooperikattausta tullut edes sen kummemmin ostomielessä silmäiltyä. Olen varmaan aiemminkin ilmaissut mielipiteeni, etteivät ”varta vasten” juhlaa varten valmistetut saksalaislagerit (ainakaan ne müncheniläiset, autenttiset sellaiset) kuulu suurimpiin suosikkeihini. Eivät edes mitä vaaleisiin germaanilagereihin tulee. Ne ovat mutkattomia ja pääsääntöisesti ihan hyvän makuisia, mutta etenkin Alkon hintojen äärellä ostopäätös kääntyy helposti johonkin muuhun tuotteeseen. Teemaoluita maistuvampia vaaleita saksalaislagereita kun on handelissakin tarjolla.

Tyystin ilman juhlahumua ei kuitenkaan tätäkään syksyä tarvinnut kärvistellä. Nappasin nimittäin netin puolelta edullisen tärpin vielä maistamattoman Oktoberfest-oluen muodossa: Augustiner Oktoberfest Bier ja sen komean vanhahtava ulkoasu pistivät välittämästi silmään virtuaalisen oluthyllyn tarjonnasta. Vuonna 1328 perustettu Augustiner-Bräu on kaupungin vanhin itsenäinen oluen valmistaja ja yksi kuudesta virallisesta Oktoberfest-olutta valmistavista panimoista. Sen juhlaolutta en kuitenkaan muista Alkon valikoimissa nähneeni, joten pitihän se tilaisuuden tarjoutuessa testata. Aika samanlainenhan tämäkin lopulta oli kuin muutkin eli toimii, muttei ihastuta.

Etiketin komea maisema kuvastaa muuten tuota panimon Oktoberfest-telttaa. Komea torni loisti poissaolollaan vuosien 1949-2010 välisen ajan, mutta palasi paikalleen tapahtuman 200-vuotisjuhlien kunniaksi ja on etuoikeutetusti pitänyt paikkansa sen jälkeenkin.

Augustiner Oktoberfest Bier
Vaaleankeltainen, kaunis lagerolut. Tuoksu on raikas, vaalean maltainen ja ruohoisen vehreä. Kivaa paahtoleipäisyyttä, ruohikon seassa yrttisyyttä. Selkeälinjainen ja tasapainoinen lager. Yksinkertainen on kaunista.

Maku pysyttelee tuoksun viitoittamalla tiellä. Vaalea mallasrunko on hivenen leipäinen, hyvin, hyvin ohuelti makea ja kokonaisuutena tasapainoinen. Humalointi kiristyy loppua kohden ja ruohoinen yrttisyys saa hieman jopa pajunvartista kärkevyyttä mukaansa. Jälkimaussa on myös hienoista kynsilakan tuntua, joka ensijärkytyksen jälkeen onneksi tasaantuu. En vieläkään tunnustaudu Oktoberfest-oluiden ylimmäksi ystäväksi mutta kyllähän laatulager aina paikallaan on. On niitä parempiakin tarjolla, mutta nyt on jo aika hyvä esitys.

Tuomio: Kärkevän lopun omaava, laadukas lagerolut.

Pisteet: 31/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti